Política 09/09/2017

El director del setmanari 'El Vallenc', investigat per desobediència, prevaricació i malversació després de l'escorcoll

La Guàrdia Civil ha registrat la redacció del mitjà i s'ha emportat un ordinador i documents

Dani Revenga
3 min
Manifestants davant del setmanari 'El Vallenc', on aquest matí hi ha entrat la Guàrdia Civil

VallsEl director del setmanari de Valls (Alt Camp) 'El Vallenc', Francesc Fàbregas, s'ha negat a declarar aquest dissabte davant la Guàrdia Civil, després que els agents del cos hagin escorcollat aquesta tarda la redacció del mitjà a la recerca d'informació sobre els preparatius de l'1-O. Fàbregas ha comparegut a la Comandància de Tarragona, on estava citat, a les 20.00, i n'ha sortit com a investigat per presumpte desobediència, prevaricació i malversació de diners públics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els tres delictes pels quals és investigat són els mateixos que apunta la fiscalia per defensar el registre del setmanari. Aviat citaran el seu director a declarar davant el jutge com a investigat. Per la seva banda, Fàbregas ha al·legat que no té prou informació per declarar sobre el cas, precisament perquè està sota secret de sumari.

La Guàrdia Civil s'ha emportat un ordinador i diverses còpies de documents del setmanari 'El Vallenc' després d'escorcollar-ne la redacció. Els agents han entrat a la redacció del setmanari aquest migdia i n'han sortit cap a les 16.45, moment en què s'han viscut escenes de tensió entre els agents i les desenes de manifestants que s'havien aplegat davant del setmanari.

Alguns dels concentrats han perseguit els agents uniformats –una quinzena– pel passeig de l'Estació fins a l'estació d'autobusos, on han pujat als quatre vehicles que els esperaven i se n'han anat enmig d'una forta escridassada. Un dels agents ha llançat un petó a la gent, amb gest provocatiu.

La Guàrdia Civil entra al setmanari 'El Vallenc' a la recerca de preparatius per l'1-O

El director d''El Vallenc' manté que "no han trobat res perquè no tenim res" i ha fet una crida a la participació a la Diada i a votar en el referèndum de l'1 d'octubre.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha emès una nota que situa els escorcolls en el marc de les diligències que ha obert un jutjat de guàrdia de Tarragona arran de la denúncia de la fiscalia per desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics. La causa està declarada secreta.

Al davant de la seu del setmanari s'hi han concentrat unes 300 persones, responent a la crida que ha fet via Twitter la secció de Valls de l'Assemblea Nacional de Catalunya. Els assistents a la mobilització han cridat consignes en favor del referèndum i en contra de l'escorcoll, i han entonat el càntic "On són les paperetes? Les paperetes on són?", fent befa de l'operació policial.

Fins i tot, un grup de persones han votat simbòlicament, sota l'atenta mirada dels guàrdies civils.

Aquest escorcoll arriba quan encara no fa ni 24 hores que la Guàrdia Civil va entrar finalment a Indugraf, una impremta de Constantí, després de 48 hores vigilant els accessos. Una acció de la qual va sortir amb caixes de cartó buides, perquè, segons va explicar l'empresa, no hi van trobar res de relacionat amb el referèndum. Aquest dissabte, la Guàrdia Civil ha tornat a entrar en aquesta mateixa impremta a la recerca de documentació o material relacionat amb el referèndum de l'1-O.

Segons han confirmat fonts de la impremta a l'ACN, set agents de la policia judicial de l'institut armat han entrat a la impremta a les 12.15 per inspeccionar els locals a la recerca d'algun rastre de documentació. Aquest divendres la Guàrdia Civil ja va inspeccionar els locals durant dues hores, seguint l'ordre de la fiscalia de Tarragona, després d'haver practicat durant dos dies escorcolls als vehicles que accedien a l'empresa.

La premsa local destapa el cas

Aquesta operació té l'origen en una suposada trama de la qual va informar el diari digital tarragoní 'La República', que va assegurar que Indugraf estava imprimint paperetes per al referèndum de l'1 d'octubre per encàrrec del setmanari 'El Vallenc', però que al darrere hi podria haver l'Ajuntament de Valls, on el PDECat i ERC governen en coalició. Tant l'alcalde de Valls, Albert Batet, com l'editor d''El Vallenc', Francesc Fàbregas, ho van negar.

Un dels primers a reaccionar ha estat el president de l'ANC, Jordi Sànchez, que al seu compte de Twitter ha piulat:

També ha valorat l'operació policial el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

El Col·legi de Periodistes ha condemnat l'escorcoll.

stats