Política 02/08/2016

La mesa del Congrés envia el PDC al grup mixt

PP i PSOE es desdiuen de l'acord amb Homs. C's, molt bel·ligerant, hi vota en contra i s'atribueix la no-concessió del grup parlamentari. Els sobiranistes avisen que si no són "dignes per tenir grup" tampoc per fer més pactes

Ferran Casas
3 min
El cap de files del PDC al Congrés, Francesc Homs

MadridAl grup mixt. El Grup Parlamentari Català, que va fundar el 1977 l'aleshores diputat al Congrés Jordi Pujol com a Minoria Catalana, i que durant tots aquests anys havia acollit els diputats de CDC i els d'Unió, desapareix. El nou Partit Demòcrata no tindrà grup parlamentari després que la mesa no hagi atès les seves raons i els ho hagi denegat per no complir el requisit de superar el 15% a les demarcacions en què es va presentar o al conjunt de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En contra de donar grup als diputats que lidera Francesc Homs hi han votat dos membres de la mesa, els de Ciutadans, mentre que els cinc del PP i el PSOE, que d'entrada hi eren favorables, s'han acabat abstenint, igual que el d'En Comú Podem i el de Podem. Cap dels membres de la mesa, que presideix Ana Pastor, del PP, ha acceptat, per tant, una lectura generosa del reglament.

Tal com va avançar l'ARA, Homs havia pactat amb el PP i el PSOE que acceptessin el càlcul aritmètic de la mitjana de vot a les quatre demarcacions catalanes per superar el llindar del 15%, però dos circumstàncies han esberlat l'acord: la pressió de Ciutadans, a qui socialistes i populars volen com a aliat, i el pols que el Parlament manté amb el TC. De fet, dilluns dirigents del PP van demanar, després de vincular-ho amb el fet de no donar a CDC grup al Senat, a Homs una "rectificació" de la posició política per respectar l'acord. Un acord que va costar una bona bronca interna al portaveu nacionalista per haver votat amb el PP i C's la vicepresidència del Congrés el dia que es van constituir les Corts. Només acabar la reunió de la mesa Ciutadans s'ha apressat a vendre com un èxit la decisió. El seu líder, Albert Rivera, ha afirmat a Twitter que "gràcies als vots de C's, la Convergència separatista no tindrà ni diners ni el grup que no van aconseguir el 26-J. PSOE i Podem no ens van donar suport".

Al grup mixt, els vuit diputats del PDC conviuran –i s'hauran de partir els torns d'intervenció, la presència en comissions i les quotes legislatives i de control al govern– amb 11 diputats més: Bildu (2), Compromís (4), UPN (2), Fòrum Astúries (1), Coalició Canària (1) i Nova Canàries (1). La seva nova situació també implicarà, a banda de la pèrdua de visibilitat i incidència política, una dràstica reducció del nombre d'assessors assignats pel Congrés i dels recursos: es perd la subvenció del 'mailing' i una de mensual de 28.000 euros i 1.500 euros més per cada escó. Tot plegat, més de tres milions d'euros si la legislatura s'esgota, que cal sumar al milió i mig d'euros que implica també la pèrdua del grup al Senat.

Després que En Comú Podem renunciés a intentar tenir grup i en formés un de "confederal" amb Podem, Esquerra, amb nou diputats, és l'únic grup català tant al Congrés com al Senat, on té 12 representants després dels seus bons resultats el 26-J. Una de les sortides que encara podria tenir el PDC és demanar als republicans poder compartir grup i repartir-se els temps.

Homs denuncia les "raons polítiques"

En saber-se la decisió de la mesa Homs ha denunciat les "raons polítiques" i ha indicat que el fet que els neguin el grup té a veure "amb la votació" del Parlament i amb la voluntat d'acord del PP amb C's, "que demanava que no tinguéssim grup per passar de l’abstenció al 'no'". Això darrer, ha assegurat, l'hi han transmès els representants del PP.

Segons el portaveu del PDC la decisió "té voluntat d’intentar limitar la nostra activitat parlamentària" i això només agradarà "als extrems". Però també condicionarà el rol del PDC. "Ja li vaig dir a Rajoy que no comptés amb mi per a res a la investidura i que ara encara menys. Si no som dignes per tenir grup tampoc per als pactes", ha avisat. Homs no ha tancat la porta a integrar-se al grup d'ERC o al del PNB per tenir més visibilitat, però és una opció que encara no ha plantejat. "Primer n'haurem de parlar nosaltres i de moment anirem al mixt", ha dit.

Homs també ha carregat contra Podem "per haver votat com el PP a la mesa" i no haver donat suport a una lectura "oberta" del reglament. I el representat d'En Comú Podem a la mesa, Marcelo Expósito, que n'és el secretari quart, ha afirmat que ells no són al Congrés "per avalar privilegis de la vella política". Ha fet notar que el PDC "ha jugat malament les cartes" donant suport al PP per controlar la mesa a canvi de res i desestimant una alternativa progressista.

stats