Política 30/11/2012

'El capo', l'exregidor, el penedit i dos anys d'escoltes telefòniques: deu vies per entendre el cas Bustos

Mentre s'espera que l'examen de la documentació que van confiscar els Mossos doni més informació, la trama de Sabadell es presenta com una sindicació d'interessos amb l'alcalde com a regulador de la 'paradeta'

Sílvia Barroso
3 min
Manuel Bustos dimarts, el dia que va esclatar l'afer amb l'escorcoll a l'Ajuntament de Sabadell / CRISTINA CALDERER

BarcelonaLes declaracions dels 12 detinguts en l'operació Mercuri han començat aquest divendres al jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell, encara amb el sumari sota secret. Els investigadors –jutge, fiscal i Policia– esperen que les declaracions donin informació sobre els fets, i paral·lelament examinen a fons la documentació confiscada en els escorcolls de dimarts. Ara per ara, però, aquests són els deu punts clau per entendre el cas:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. Per què es destapa?

Ho denuncia als Mossos d'Esquadra un petit empresari vinculat a la construcció. Havia participat en la trama com a intermediari entre altres empresaris i l'exregidor del PP Jordi Soriano. Fa dos anys se'n decep i decideix trencar-hi i parlar. També està imputat, però la llei inclou la possibilitat d'atenuar-li les penes si hi ha penediment i col·laboració espontània amb la justícia.

2. La insistència d'ICV

ICV, però, també té un paper molt important en l'afer: una altra denúncia presentada per aquest grup polític a la fiscalia també ha estat fonamental.

3. Dos anys d'escoltes telefòniques

Una de les eines principals d'aquesta investigació han estat les intervencions telefòniques. La informació del telèfon de Manuel Bustos ha permès descobrir moltes de les seves activitats, fer-se una idea del seu paper en l'afer i descobrir delictes inesperats, com ara el cas de Montcada i Reixac i el serrell de les multes.

4. Jordi Soriano, el centre de tot plegat

La tesi amb què treballen els investigadors, que pot variar si els documents o les declaracions dels detinguts i els imputats hi aporten més dades, és que aquest exregidor del PP era l'ànima de la trama per cobrar comissions als empresaris que aspiraven a fer obres públiques. Seguint la mateixa hipòtesi, Bustos ho sabia, ho permetia i, com que des del 2007 no tenia majoria absoluta, a canvi feia que el regidor popular votés a favor de decisions seves a l'Ajuntament, encara que el partit no hi estigués d'acord. Soriano va acabar fora de les llistes perquè el PP no estava d'acord amb el seu comportament. És un dels 12 detinguts del cas.

5. El paper difús, però omnipresent, de Manuel Bustos

El paper de l'alcalde, en canvi, és més difús. Sembla omnipresent i els implicats s'hi refereixen com 'el Capo' en les converses telefòniques intervingudes, però de moment no sembla que hagi cobrat comissions. Tot indica que utilitzava la trama per mantenir i/o ampliar el seu poder. S'investiga més a fons, tant ell com el seu entorn.

6. Avançaments de 120.000 euros i comissions del 3%

Segons ha explicat la mateixa fiscalia –des de Madrid–, la xarxa exigia als empresaris avançaments de fins a 120.000 euros per aconseguir les adjudicacions desitjades. A més, posteriorment havien d'aportar un 3% del cost total de l'obra com a comissió. Un dels objectius de la investigació és intentar aclarir on han anat a parar aquests diners.

7. La família Bustos i tots els papers de l'auca

La família de l'alcalde de Sabadell apareix al sumari de manera inevitable, ja que, de fet, ocupa una gran part de l'entramat polític i administratiu local. Un germà de l'alcalde és regidor, un altre és policia i la seva actual dona és la cap de gabinet. Estan imputats el germà regidor (Francisco Bustos) i la dona (Montse Costa). També estan imputats Melquíades Garrido, oncle de l'alcalde i president del gremi de constructors local, i el seu fill.

8. Les multes (o la multa) i el cap de la Policia Local

El cap de la Policia Local, Josep Miquel Duran Macho, està imputat en el cas per haver perdonat multes a la família Bustos. L'alcalde ho nega rotundament i ha tret a la llum pública 23 comprovats de multes pagades per la seva família entre l'any 2006 i el 2012. Els investigadors insisteixen que n'hi ha que no es van pagar i que, encara que només en sigui una, ja és delicte.

9. L'afer Daniel Fernández

Un dels serrells que més soroll han fet és el del cas de Montcada i Reixac, que ha portat a la imputació de l'alcaldessa, Maria Elena Pérez, i del secretari d'Organització del PSC, Daniel Fernández. A petició de Bustos, Fernández hauria pressionat Pérez perquè col·loqués, tant sí com no, com a cap de l'àrea de Política Territorial l'exsecretària general de la conselleria de Política Territorial i Obres Públiques del tripartit, Carmina Llumà. Pérez, finalment, ho hauria fet, manipulant el concurs públic, segons les imputacions. Sembla que les trucades de Bustos i Fernández parlant del cas han destapat l'afer.

10. El misteri de Montserrat Capdevila

Un capítol molt confús del cas és el de la tinent d'alcalde d'Economia, Montserrat Capdevila. Dimarts al matí es va arribar a dir que estava imputada però no era cert. Tanmateix, sí que s'investiga el seu paper en tot l'entramat, per aclarir si hi tenia relació o no.

stats