Política 16/09/2013

El primer ministre lituà duia preparades les respostes i les va llegir gairebé textualment

També al 'premier' letó se li havien avançat els temes a tractar durant l'entrevista amb l'ACN, que incloïen específicament Catalunya

Ara
2 min

El primer ministre de Lituània, Algirdas Butkevicius, duia preparades les respostes sobre Catalunya i les va llegir gairebé textualment durant la seva entrevista amb l'Agència Catalana de Notícies (ACN). També al primer ministre de Letònia, Valdis Dombrovskis, se li havien avançat els temes de què tractarien les preguntes, que incloïen específicament Catalunya, la Via Catalana de la Diada i la seva comparació amb la cadena humana que les tres repúbliques bàltiques van fer el 1989. Tots dos primers ministres van poder reflexionar prèviament les seves respostes i en cap cas no van haver d'improvisar les seves opinions sobre el procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho explica l'ACN en un teletip difós aquesta tarda després del comunicat que el ministeri d'Exteriors lituà ha fet públic just després de l'entrevista de la seva ambaixadora amb el ministre García-Margallo. En el comunicat, la cancelleria lituana expressa la seva "preocupació" per la interpretació "tendenciosa i errònia" que els mitjans de comunicació catalans van fer "de la posició lituana sobre Catalunya".

Preguntat sobre Catalunya, Butkevicius –que a més és el cap de govern de l'estat que ostenta actualment la presidència de torn de la UE– va defensar en l'entrevista que cada país "ha de trobar el seu propi camí" i té "dret a l'autodeterminació", i va demanar que el procés es construeixi sobre "bases legals", d'acord amb "la llei internacional" i "les provisions de la Constitució". Així es pot llegir en el teletip publicat per aquesta agència aquest dissabte i es confirma clarament en el vídeo i l'àudio de l'entrevista.

Segons explica l'ACN, Butkevicius es va presentar a l'entrevista amb un plec de fulls amb les seves respostes, que va anar llegint. La seva intèrpret també duia preparada la traducció. El 'premier' lituà es va mostrar "molt content" que la Via Bàltica "inspirés" 24 anys després els catalans, tot i que va advertir que la UE no és la URSS, com es pot llegir al teletip de l'ACN. "Lituània es va alliberar d'un règim comunista que patia des del final de la Segona Guerra Mundial", mentre que la situació de Catalunya "és completament diferent" perquè "la UE és una unió democràtica d'estats que respecta els drets polítics i es basa en la voluntat lliure", va aclarir.

"Francament, per ara no tenim un posicionament oficial sobre aquests temes, però si hi ha una legitimitat del procés diria, teòricament parlant, per què no?", va respondre el letó Dombrovskis a la pregunta de si reconeixeria una Catalunya independent. Segons el mandatari conservador, aquest procés "legítim" seria idealment com el d'Escòcia, on "totes les parts estan d'acord i tiren endavant". "Una declaració unilateral podria ser més complicada en aquest aspecte", va puntualitzar, com es pot llegir en el teletip. A Dombrovskis i al seu gabinet se'ls havien avançat també els temes que es tractarien durant la conversa, centrats sobretot en Catalunya.

L'ACN conclou que tots dos primers ministres van concedir 30 minuts d'entrevista. En el cas del primer ministre letó, l'entrevista es va fer en anglès i en el del Lituània, en lituà, amb la presència d'una traductora oficial a l'anglès.

stats