Política 26/10/2013

Navarro acusa Mas i Junqueras d'alimentar la "ficció" d'una consulta que "no es farà el 2014"

El primer secretari del PSC denuncia el "nou tripartit antisocial" de CDC-Unió-ERC i emplaça Junqueras a renunciar a la "E" d'Esquerra en les sigles del seu partit

Roger Mateos
2 min
Junqueras i Navarro a l'hemicicle del Parlament el dia del debat de política general.

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha acusat aquest dissabte el president de la Generalitat, Artur Mas, i el cap de l'oposició, Oriol Junqueras, d'alimentar la "ficció" d'una consulta que "no es farà el 2014" i provocarà "frustració". Un dia després de ser rebut per Mas al Palau de la Generalitat, al costat d'Alfredo Pérez Rubalcaba, Navarro ha carregat contra CiU i ERC, a qui ha advertit que els socialistes no seran "còmplices de la seva política erràtica" que busca atiar la "crispació" amb el govern espanyol per tapar les "retallades socials".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la seva intervenció davant el consell nacional del PSC, amb Carme Chacón entre els presents, Navarro ha retret a Mas i Junqueras que estiguin generant "falses expectatives" al voltant de la consulta i d'acordar uns pressupostos per al 2014 amb menys despesa social. De fet, ha acusat Junqueras de pagar "un preu massa alt", en forma de retallades en beques menjador o volum de professorat, a canvi de fixar data i pregunta per a la consulta. I ha llançat un dard a Junqueras: "Que vagi pensant de treure la 'E' d'Esquerra en les sigles del seu partit, perquè s'està dretanitzant".

Navarro ha recriminat a Junqueras que assumeixi el discurs de CiU i PP que "no hi ha més remei que fer retallades". Ha arribat a qualificar l'aliança de CDC i Unió amb ERC de "tripartit antisocial". El PSC, segons ha avançat, proposarà que en els comptes del 2014 quedin "blindades" totes les partides que afectin l'estat del benestar, que no es rebaixin impostos fins que no es recuperin els nivells de despesa social d'abans i que siguin perseguits els "pocavergonyes" que evadeixen impostos.

Rebaixar la "crispació"

Un dels punts en què més ha insistit Navarro ha estat el d'exhortar Artur Mas i Mariano Rajoy a "rebaixar el to de crispació" de les últimes setmanes i seure's a dialogar per "trobar solucions". En lloc de "plorar" i queixar-se, a parer seu, el que ha de fer Mas és demanar que es reuneixi la Comissió Bilateral Estat-Generalitat.

Malgrat reconèixer "l'èxit" de mobilització de la Via Catalana, la lectura que en fa és que "molta gent vol que canviïn les coses", però no creu que les "fantasies" de Mas i Junqueras puguin aportar solucions. Ha reiterat la seva aposta per una reforma federal de la Constitució i ha instat el president de la Generalitat que "abandoni aquesta bogeria, aquest camí de l'impossible" en què s'ha embrancat.

Avís als crítics

D'altra banda, en el seu discurs, Navarro ha volgut llançar un advertiment als dirigents del sector crític. S'ha queixat que aquest estiu "no ha estat bo" per al PSC, perquè el partit s'ha "perdut en debats interns que han sortit massa als mitjans de comunicació" i han tapat qualsevol altra proposta que formulava la direcció. "En aquests moments transcendentals, necessitem un PSC més fort que mai", ha afirmat Navarro, que ha comminat els crítics a fer els debats interns de portes endins, en fòrums com el mateix consell nacional, sense que aflorin a la llum pública. "Hem de posar en valor allò que ens uneix, que és molt més del que ens separa", ha afegit.

stats