Política 15/02/2016

La proposta de Podem per pactar amb el PSOE fixa com a "imprescindible" el referèndum

Planteja que el ministeri de Plurinacionalitat l'impulsi durant la primera etapa de govern. El PSOE rep la contraoferta amb "perplexitat, decepció i preocupació": "Pablo, no saps on ets"

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
El líder de Podem, ha presentat aquest dilluns al Congrés "les bases polítiques per a un govern estable i amb garanties". Un document de 97 pàgines que estableix les línies mestres per a un acord de govern amb PSOE, IU i Compromís / EFE

MadridEls temps ja s'han embalat. I després de dues setmanes d'atzucac, PSOE i Podem comencen a moure's per intentar arribar a un acord de govern a l'Estat. Pablo Iglesias ha presentat aquest dilluns la contraoferta del partit morat a Pedro Sánchez per formar un "govern de progrés" integrat per PSOE, Podem, IU i Compromís, després que el president del Congrés, Patxi López, ja hagi anunciat que el debat d'investidura serà els dies 2 i 3 de març. El PSOE ha rebut amb "perplexitat, decepció i preocupació" la contraoferta d'Iglesias, i li recorda que "la iniciativa li pertoca a Sánchez per encàrrec del cap d'estat". "Pablo, no saps on ets", li ha retret el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document de 97 pàgines de Podem fixa com a "imprescindible" la convocatòria d'un referèndum a Catalunya, però està especialment orientat en la lluita contra la corrupció, i també inclou un pla de xoc per lluitar contra l'atur i la pobresa. L'encarregat d'impulsar el referèndum seria un nou ministeri de Plurinacionalitat, que assumiria les funcions de l'antic ministeri d'Administracions Públiques. Aquest ministeri tindria com a "prioritat" que els catalans votessin sobre el seu futur durant "la primera etapa de govern".

Una línia vermella?

Preguntat en roda de premsa si és imprescindible que el referèndum s'inclogui en qualsevol acord de govern, Iglesias ha assenyalat que li "sembla fonamental que en el marc de l'acord el referèndum hi figuri". Amb tot, ha prioritzat un pla de xoc social i s'ha negat de nou a posar línies vermelles per a qualsevol pacte. "Estem disposats a dialogar", ha assenyalat, considerant la seva proposta per solucionar el debat territorial com la "més sensata". El PSC ha posat les 23 peticions de Mas com a punt de partida per negociar amb els independentistes.

"L'actual estat de les coses i la seqüència d'esdeveniments que ens han portat fins aquí fan imprescindible la convocatòria d'un referèndum amb garanties a Catalunya perquè els seus ciutadans i ciutadanes puguin exercir el dret a decidir sobre el futur polític de Catalunya", diu el document. "El referèndum comptarà amb totes les garanties democràtiques, jurídiques i logístiques que permet i empara l'article 92 de la Constitució espanyola, en assenyalar que 'les decisions polítiques d'especial transcendència podran ser sotmeses a referèndum', amb el desenvolupament contemplat en la llei orgànica 2/1980, del 18 de gener, sobre regulació de diferents modalitats de referèndum que permet la seva aplicació en províncies i comunitats autònomes específiques", afegeix.

Una pregunta "única i clara"

En un text molt més clar que el del programa electoral, que Podem es va veure forçat a matisar a última hora perquè no incloïa la paraula 'referèndum', el document estipula que la pregunta "ha de ser única i clara, i ha de tenir com a objectiu fixar la posició de la ciutadania catalana sobre el futur polític de Catalunya".

Un govern de coalició

Tal com ja va proposar Iglesias a finals de gener en una roda de premsa que va irritar Sánchez, sobretot per les formes, les propostes del document són les "bases" per a un "pla de govern" en què el líder del PSOE seria el president i el de Podem, el vicepresident. Amb tot, el partit assegura que no es vol posar l'enfoc en els noms ni en la distribució de les carteres, però sí en l'estructura d'aquest possible executiu. A més de la vicepresidència, Podem reclama el control del CIS, del CNI i del BOE.

L'encàrrec d'En Comú Podem

El 22 de gener, Iglesias va proposar la creació d'un ministeri de Plurinacionalitat que encapçalaria Xavier Domènech i hauria de servir per intentar trobar un encaix millor de Catalunya dins d'Espanya. Des d'En Comú Podem s'ha negat de forma taxativa que aquest ministeri servís per diluir la proposta de referèndum a Catalunya, i per això han convocat una roda de premsa a les cinc de la tarda, per deixar clara la defensa del dret a decidir en el document conjunt de Podem i de les confluències.

A part d'un ministeri de Plurinacionalitat, Podem també inclou la figura d'un "organisme específic" especialitzat en la lluita contra la corrupció. Una secretaria d'Estat Anticorrupció que dependria de la vicepresidència del govern espanyol, que reclama Iglesias. Podem també proposa la creació d'una oficina de drets humans a càrrec de vicepresidència perquè "les mesures de rescat social no es quedin només sobre el paper".

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias s'han reunit aquest migdia al Congrés / EFE

Enviat a tots els partits

Iglesias proposa reunir-se amb Pedro Sánchez abans de dijous, i ja ha emparaulat trobar-se amb el portaveu d'IU, Alberto Garzón, dijous mateix, i amb la líder de Compromís, Mònica Oltra, divendres. També ha assegurat que vol asseure's a parlar amb ERC i Democràcia i Llibertat, perquè considera que seria "positiva i raonable" l'abstenció de les dues formacions independentistes per aconseguir un "govern de canvi". "Si el PSOE no ho vol fer jo assumeixo la responsabilitat de dialogar. Estaré encantat de dialogar amb Homs i Tardà", ha afegit, lamentant que Sánchez hagi vetat els dos partits.

Podem ha enviat el document a tots els representants de partits polítics al Congrés i també ha proposat asseure's a parlar amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, a més del líder popular, Mariano Rajoy. "Entenem que el PP encapçalaria l'oposició, però per lleialtat i cortesia parlamentària volem presentar-lo", ha assenyalat Iglesias.

La direcció de Podem va veure amb bons ulls la proposta de govern del PSOE, que apartava la qüestió territorial i diluïa la reforma federal. De fet, Iglesias va assegurar que "la música de la proposta sonava molt bé", però també que era necessari tenir garanties que Sánchez el compliria. Unes garanties que, per a Podem, només són possibles si entren dins el govern. L'altra condició és que Ciutadans s'allunyi de qualsevol pacte.

Crítiques del PSOE

El PSOE rep amb "perplexitat, decepció i preocupació" la contraoferta de Podem i assenyala que tenen una posició molt clara sobre el referèndum. El seu portaveu al Congrés, Antonio Hernando, ha recordat que "la iniciativa li pertoca a Sánchez per encàrrec del cap d'estat", i ha reclamat a Iglesias que "respecti el temps constitucional". "Que tothom assumeixi el seu paper i no faci perdre temps a la ciutadania", ha conclòs.

La proposta de "govern del canvi" de Podem al PSOE (PDF)
stats