Política 11/04/2013

L'ambaixador dels EUA va informar Washington dels dubtes dels ministres de Franco sobre l'execució de Puig Antich

Dos cables diplomàtics filtrats per Wikileaks evidencien les "tensions" dins el govern d'Arias Navarro i la "confrontació" amb l'Església. El jove anarquista va morir al garrot vil el 1974

Ara
2 min
Salvador Puig Antich

BarcelonaLa divisió entre els ministres de Franco per l'execució de l'anarquista Salvador Puig Antich va arribar als Estats Units. Un cable de l'ambaixador nord-americà a Madrid Horacio Rivero del 8 de març del 1974 al secretari d'Estat Henry Kissinger posa de manifest l'enfrontament que hi va haver dins l'executiu d'Arias Navarro sobre la conveniència o no de condemnar Puig Antich a mort. El document forma part de l'última recopilació que ha fet Wikileaks dels cables diplomàtics de l'era Kissinger. Són documents desclassificats, però difícils d'accedir per al públic en general.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al cable diplomàtic signat per l'ambaixador Rivero i titulat 'Reaction to execution of Spanish anarchist and Polish Seaman', s'informa de les diferències dins el govern espanyol. "A Madrid continuen les tensions dins el gabinet d'Arias Navarro a causa de la decisió d'executar Puig i Chez [Heinz Ches, un ciutadà alemany condemnat per assassinat, executat a Tarragona gairebé a la mateixa hora que Puig Antich per desviar l'atenció sobre el cas], que s'ha complicat més per la confrontació que manté amb l'Església". "S'informa que el nou ministre d'Informació i Turisme, Pío Cabanillas, conegut a principis del mandat com a líder aperturista, va pensar de dimitir, igual que el ministre de Justícia Ruiz-Jarabo".

En un altre cable titulat 'Explosions in Barcelona Jan. 11' es qüestiona l'autoria de l'assassinat i dels atemptats que es van atribuir a Puig Antich: "No hi ha certeses sobre la identitat dels responsables, tot i que es dóna per fet que eren membres del MIL".

El jove anarquista va ser executat al garrot vil el 2 de març del 1974, acusat de matar el policia nacional Francisco Anguas Barragán al portal d'un bloc de pisos de l'Eixample de Barcelona, en una operació policial per detenir diversos militants de l'anomenat Moviment Ibèric d'Alliberament, el MIL. La família del jove ha denunciat permanentment les irregularitats del procés judicial, especialment gràcies al testimoni del forense que va declarar que al cos del policia hi havia més forats de bala que no pas les que va disparar Puig Antich amb la seva pistola. El Tribunal Suprem ha rebutjat reobrir el cas, tot i l'aparició de noves proves. El govern espanyol tampoc ha anul·lat la sentència que va condemnar Puig Antich a mort.

stats