Política 03/11/2016

Un tribunal controlat pel PP: qui és qui al TC?

Els populars controlen fins a 7 dels 11 magistrats, i el PSOE, només 3. Encarna Roca, proposada per CiU el 2010, ha votat sempre en contra del procés

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Francisco Pérez de los Cobos presideix el Tribunal Constitucional, l’última instància judicial espanyola i la que resol els conflictes de tipus competencial entre el govern central i les comunitats autònomes. A la imatge, els dotze jutges que el formen.

MadridEl Tribunal Constitucional ha resolt aquest dijous totalment dividit avalar la reforma exprés del PP que li permet inhabilitar càrrecs públics. Fins ara, el ple havia intentat aprovar totes les sentències relacionades amb el procés per unanimitat des de la de l'Estatut del 2012 perquè no s'interpretés que hi havia esquerdes en l'estratègia del govern de Mariano Rajoy de judicialitzar el procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però el seu president, Francisco Pérez de los Cobos, no ha aconseguit avui el seu propòsit. Més que mai s'han vist les esquerdes ideològiques dins el tribunal i que els PP estan en gran majoria. Els 7 magistrats vinculats, d'alguna manera, amb els populars han votat a favor de desestimar el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel govern basc. S'hi ha sumat també la catedràtica catalana Encarnación Roca, designada el 2010 pel govern del tripartit i que va comptar amb l'aval de CiU el 2012 quan va ingressar al TC. Fins ara ha votat sempre en contra del procés.

Els 3 magistrats designats pel PSOE han emès un vot particular. Són Adela Asúa, vicepresidenta del TC; Juan Antonio Xial Ríos, vinculat als governs de Felipe González, i Fernando Valdés Del-Ré, que va participar en la redacció del programa de Zapatero el 2004. Des del juliol del 2015 que compten amb un magistrat menys, ja que va morir Luis Ignacio Ortega, que no ha estat substituït.

Repassem qui és qui al TC i les seves afinitats polítiques:

Francisco Pérez de los Cobos

President del tribunal i militant del PP del 2008 al 2011

El 2012 el PP va culminar la reforma de càrrecs del TC posant un militant del partit a la seva cúspide. Francisco Pérez de los Cobos va militar al PP entre el 2008 i el 2011, quan ja era magistrat. El 2013, quan va explotar la polèmica, el TC va defensar que els seus magistrats poden militar en partits polítics. Al seu llibre d'aforismes 'Parva memória', Pérez de los Cobos assegura que "l'única ideologia capaç de seguir produint malsons és el nacionalisme". Va ser un habitual de les jornades de la FAES del 2000 al 2009.

Adela Asúa

Vicepresidenta, designada pel PSOE basc i partidària d'acabar amb la dispersió dels presos

Aquest cop Adela Asúa no ha combregat amb rodes de molí. Va ser designada vicepresidenta del Tribunal a instàncies del govern basc quan governava el socialista Patxi López. Asúa va redactar la ponència que declarava inconstitucional la reforma exprés del PP, que va ser tombada per la resta de magistrats. Ara ha emès un vot particular.

Pedro José González-Trevijano Sánchez

Com a rector de la Universitat Rei Juan Carlos de Madrid va nomenar Rato doctor 'honoris causa'

Ha estat l'encarregat de redactar la ponència a favor de la reforma del TC. Durant la seva etapa com a rector de la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid va nomenar l'exministre i expresident de Bankia Rodrigo Rato, imputat per la sortida a borsa de l'entitat i l'escàndol de les targetes 'black', com a doctor 'honoris causa' el 2009. Va assistir a l'acte tota la cúpula del PP. El juliol del 2012, en una conferència durant els cursos d'estiu de la FAES, el 'think tank' de José María Aznar, va considerar Javier Zarzalejos, secretari general de la FAES, "el meu bon amic".

Andrés Ollero Tasara

Diputat del PP al Congrés del 1986 al 2003

És el magistrat que té més vincles amb el PP. No en va, va ser diputat al Congrés dels populars durant 17 anys, ocupant fins i tot el lloc de portaveu d'Educació i Justícia.

Antonio Narváez

Substitueix Enrique López, que va dimitir després que l'enganxessin borratxo en moto i sense casc

És l'únic fiscal entre els magistrats i va arribar al TC després que dimitís Enrique López, també procliu a escriure per a la FAES, per haver estat enganxat ebri en moto i sense casc. Al seu currículum Narváez reivindica el seu intent d'il·legalitzar Sortu.

Encarnación Roca

La quota catalana amb l'aval de CiU que vota en contra del procés

La catedràtica de la UB Encarnación Roca es va convertir el 2012 en la magistrada per quota catalana al Tribunal Constitucional, amb l'aval de CiU, però ha votat sempre en contra de les lleis catalanes. Va ser qui va escriure la ponència per fer tornar els toros a Catalunya.

Juan Antonio Xial Ríos

Vinculat als governs de Felipe González

Forma part del sector progressista i apareix vinculat als governs del PSOE de Felipe González. Va ser director general de Justícia als anys 80 i nomenat després, el 1990, vocal del CGPJ, proposat pels socialistes.

Fernando Valdés Del-Ré

Redactor del programa electoral del PSOE

També forma part del sector progressista. Va participar en la coordinació del programa electoral del PSOE de José Luis Rodríguez Zapatero el 2004. Va ser també una de les veus més crítiques en contra de la reforma laboral del PP fins al punt de participar en un acte convocat per UGT i CCOO. Ha escrit molts articles en contra d'aquesta reforma i han estat publicats a 'El País'.

Juan José González Rivas, Santiago Martínez-Vares i Ricardo Enríquez

Tres magistrats conservadors

També apareixen vinculats al PP. Rivas va ser nomenat pel Congrés el 2012 i proposat pel PP. Vares va ser escollit pel Consell General del Poder Judicial. I Enríquez, avalat pel Senat el 2013, amb majoria absoluta del PP.

stats