Política 11/01/2016

Albiol avala que el govern espanyol pugui suspendre l'autonomia a Catalunya

PP i Ciutadans demanen unitat de les forces no independentistes, però el PSC avisa que cal fugir dels "fronts" i construir "ponts"

S.gonzález / G.pruna
3 min
La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, al Parlament / ACN

BarcelonaL'oposició vol lligar curt el nou Govern de Carles Puigdemont des del primer dia. Desfet l'escenari de noves eleccions, els partits ja treballen en les seves estratègies de cara a una legislatura que tornarà a ser intensa, i avui han mostrat les primeres cartes, que van des de la mà dura i l'aplicació del 155 de la Constitució –com defensa el PP– a forçar un pacte d'estat entre PP, PSOE i C's.

Inés Arrimadas

Líder de Ciutadans al Parlament

La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, ha fet una crida a la unitat dels partits unionistes demanant un pacte d'estat per garantir la unitat d'Espanya i fer front al procés sobiranista. La líder de Ciutadans al Parlament ha aprofitat l'avinentesa per afegir pressió al PSOE i exigir que faciliti un nou govern espanyol: "Cal que deixi clar on se situarà davant un desafiament com el de Catalunya", ha avisat, i ha argumentat que la situació a Catalunya demana que els partits estatals "estiguin a l'altura".

Tanmateix, la dirigent de C's ha evitat defensar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autonomia, i ha insistit que ella treballa perquè no sigui necessari arribar a aquest extrem.

Xavier García Albiol

Líder del PP al Parlament

També el cap de files del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ha fet una crida a la unitat de les forces no independentistes, però en aquest cas, a Catalunya. Així, ha avançat que aquest dilluns trucarà als líders de C's, PSC i Catalunya Sí que es Pot per intentar actuar de forma "coordinada" davant l'"amenaça rupturista".

Per ara, la seva recepta és mà dura i buscar la divisió entre JxSí i la CUP, pel que ha avalat que el govern espanyol pugui suspendre l'autonomia i ha avisat que el PP registrarà una sol·licitud de ple monogràfic al Parlament sobre la lluita contra l'atur, una forma de confrontar les receptes econòmiques de la candidatura unitària i l'esquerra independentista.

Miquel Iceta

Líder del PSC

"No és hora de fer fronts, sinó de construir ponts". Així ha respost el líder del PSC, Miquel Iceta, a la proposta d'unitat de les forces no independentistes que ha llançat Albiol. El dirigent socialista ha considerat que és un error que els populars demanin un govern "fort" a Espanya, perquè en els darrers quatre anys ja hi ha hagut un govern amb majoria absoluta de Mariano Rajoy. "No és un problema de fortalesa, sinó d'encert estratègic", ha etzibat Iceta.

El primer secretari del PSC ha augurat que l'actual legislatura a Catalunya "serà curta", cosa que considera que és una "mala notícia", perquè un 52% dels catalans van votar el 27-S "per a una legislatura de quatre anys". Si bé durant el debat d'investidura Iceta ja va deixar clar que combatran "aferrissadament" qualsevol intent del Govern de situar Catalunya "fora de la legalitat", aquest dilluns ha assegurat que el seu grup votarà a favor de les mesures incloses en el pla de xoc que consideri beneficioses per als catalans.

Marta Ribas

Portaveu d'ICV

La portaveu d'ICV, Marta Ribas, ha demanat a Puigdemont que marqui perfil propi i es distanciï d'Artur Mas obrint-se a dialogar amb els líders dels partits estatals per evitar un "xoc de trens" i buscar la celebració d'un referèndum acordat. Segons la dirigent ecosocialista, més enllà de parlar amb el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, cal que el nou president de la Generalitat contacti amb els líders de PSOE i Podem.

Malgrat remarcar que els 11 diputats de Catalunya Sí que es Pot van votar en contra de la investidura de Puigdemont, Ribas ha assegurat que donen 100 dies de gràcia al nou president de la Generalitat perquè demostri si té "perfil propi" i un projecte polític diferent del de Mas.

stats