Política 21/09/2017

Un centenar de catedràtics britànics: "El que està passant a Catalunya no es veia des dels temps de Franco"

Professors de diferents universitats demanen a Espanya que acabi amb la repressió a Catalunya

Ara
2 min
La Universitat d'Oxford

BarcelonaLa intervenció de la Generalitat, l'atac a l'autogovern, i la repressió policial i judicial que ha posat en marxa Madrid per evitar que els catalans votem sobre el futur del país està donant la volta al món. D'un en un, se succeeixen les declaracions, pronunciaments i articles que mostren la preocupació davant la deriva autoritària de l'Estat. El món pot no estar a favor de la independència de Catalunya però no entén ni la negativa espanyola a posar urnes ni, encara menys, la negativa de Rajoy a negociar una alternativa a la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimecres, només hores després que un grup de vint parlamentaris de diferents partits del parlament britànic fessin una carta assegurant que la sortida al problema l'han de decidir "els ciutadans de Catalunya de forma lliure i democràtica" una segona carta, publicada al 'The Guardian', crida l'atenció sobre la repressió "posada en marxa pel govern i la policia espanyola per aturar el referèndum". Aquesta segona carta la signen un centenar de catedràtics i doctors de diferents universitats britàniques i irlandeses.

Els acadèmics demanen la immediata suspensió de les mesures que l'Estat espanyol ha posat en marxa per aturar el referèndum. Recorden que la única forma legal de suspendre l'autonomia és aplicar l'article 155 de la Constitució, i que el govern espanyol no ha posat en marxa aquesta mesura.

En la carta els professors universitaris es mostren preocupats pel fet que "la duresa i arbitrarietat del nivell de repressió política a Catalunya no es veien des dels temps de la dictadura de Franco" i acaben demanant que "Espanya aturi de forma immediata la repressió política a Catalunya i permeti al poble català que expressi de forma lliure les seves postures polítiques.

Les dues cartes de parlamentaris i professors universitaris se sumen a la del president Puigdemont, també al 'The Guardian'. Tres cartes a les quals encara cal afegir l'editorial del diari, on demana als governs català i espanyol que s'aturin abans de caure a l'abisme i dialoguin.

stats