Política 08/10/2016

El regidor de la CUP imputat per sedició, a un pas del jutjat

Joan Coma: “Em reafirmaré a favor de la desobediència”

Laia Vicens
2 min
El regidor de la CUP a Vic Joan Coma va respondre a la petició de la Fiscalia de citar-lo com a investigat per sedició fent una crida a la desobediència.

Barcelona“Desobediència. Fa temps que ho reclamem. Nosaltres sempre hem dit que per fer la truita caldrà trencar els ous”. Aquesta frase, pronunciada pel regidor de la CUP a Vic Joan Coma durant el ple del 9 de desembre, pot portar-lo davant del jutge. La Fiscalia de l’Audiència Nacional va sol·licitar al magistrat Ismael Moreno que citi Coma a declarar en qualitat d’investigat (el que abans s’anomenava imputat) per un presumpte delicte d’incitació a la sedició. El regidor cupaire va assegurar en declaracions a l’ARA que es reafirmarà “a favor de la desobediència les vegades que faci falta”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un escrit remès al jutge Moreno -que va empresonar preventivament els titellaires acusats d’enaltir el terrorisme-, la Fiscalia assenyala que hi ha “indicis de criminalitat” en la conducta de Coma, que, segons el text, va pronunciar el seu discurs en un to molt “exaltat” i animant “expressament” a la desobediència.

El regidor, considerat “persona constituïda en autoritat”, va fer aquest discurs durant l’aprovació d’una moció en suport a la declaració del 9-N, un text que, de fet, es va aprovar en centenars de municipis més del país. El seu cas ha arribat als jutjats perquè el líder de Plataforma Vigatana -abans a Plataforma per Catalunya-, Josep Anglada, va denunciar el cas a la Guàrdia Civil. El delicte de sedició, que pot suposar fins a 15 anys de presó, significa intentar impedir l’aplicació de les lleis i resolucions jurídiques, encara que no s’utilitzi la força o la violència.

Coma, que va assabentar-se per la premsa de la decisió de la Fiscalia, va assegurar que decidirà “col·lectivament” si va a declarar o no. És conscient, això sí, que per molt que decideixi desobeir la citació, és probable que la Guàrdia Civil el “vagi a buscar” i acabi declarant. “Faré una defensa política de la desobediència. Em reafirmaré amb el que vaig dir les vegades que faci falta”, assegura convençut. Coma considera la petició de la Fiscalia com una evidència més que “l’Estat va a la contra” de la democràcia. “Només faltaria que en un ple no poguéssim defensar les nostres idees”, lamenta.

Un cas sense precedents

El cas de Coma no té precedents, perquè és la primera vegada que la Fiscalia sol·licita que s’imputi un càrrec electe a l’Audiència Nacional. L’ofensiva contra el regidor s’emmarca en un moment de màxima pressió dels tribunals espanyols contra el procés sobiranista. La petició de citació arriba l’endemà que el Tribunal Constitucional demanés a la Fiscalia que obri la causa penal contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Justament dijous Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot van aprovar una proposició contra “la judicialització sobre el dret a decidir per part de l’estat espanyol” que donava el seu suport explícit a Coma, així com a Artur Mas i als altres membres del Govern encausats pel 9-N.

stats