Política 05/04/2017

Puigdemont crida a recórrer fins "al final i una mica més" la via del referèndum pactat tot i el TC

El president de la Generalitat avisa la CUP que la data i la pregunta del referèndum demanen un acord ampli

Gerard Pruna / Aleix Moldes
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol  Junqueras, al Parlament

BarcelonaDesprés d'una setmana de viatge oficial als Estats Units, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha tornat a sotmetre's aquest dimecres a una sessió de control al Parlament. Els primers a prendre la paraula han estat els diputats de la CUP, que ahir iniciaven una campanya al carrer i a les xarxes socials per exigir al Govern que fixi ja data i pregunta per al referèndum i avui ha traslladat aquesta pressió al ple del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant de la petició d'Anna Gabriel, Puigdemont ha respost que "ja hi haurà el moment de fixar data i pregunta", i ha subratllat que això no ha de ser fruit d'un "caprici" del president, el Govern o un grup, sinó de l'acord ampli entre tots els agents que defensen el dret a l'autodeterminació. Sí que ha concedit que ha de ser una pregunta "com més clara millor" i que tingui una resposta binària de 'sí' o 'no'.

Tot i la reclamació de la CUP de fixar ja data i pregunta i no utilitzar un hipotètic pacte amb l'Estat per fer el referèndum com "un escull", Puigdemont ha defensat que el sobiranisme ha de recórrer "fins al final i una mica més" el camí de la via pactada, perquè, segons ha dit, que el govern espanyol no "tingui voluntat política" de buscar una solució acordada no vol dir que aquesta no sigui possible. El president de la Generalitat ha argumentat que cal esgotar aquesta via per carregar-se de raons a nivell internacional.

Aquest argument no ha convençut la diputada de la CUP, que ha apuntat que amb decisions com la de suspendre les partides per al referèndum als pressupostos l'Estat "respon amb repressió a la demanda de democràcia i elimina de l'imaginari de tots el referèndum pactat".

La suspensió de les referències que el pressupost de la Generalitat fa al referèndum també ha marcat la disputa dialèctica de Puigdemont amb Xavier García Albiol. El president de la Generalitat ha subratllat que garantiran que tant els partidaris com els contraris a la independència es puguin expressar en llibertat, malgrat el que digui el Tribunal Constitucional. Albiol l'ha acusat "d'abandonar" la "majoria" de catalans que també se senten espanyols i de posar en perill la "convivència" a Catalunya. Per això li ha reclamat que convoqui eleccions autonòmiques de forma immediata.

"Qui defensa més la societat? Els que impedeixen que una part important es pugui expressar o els que garantirem que ho faci?", li ha preguntat Puigdemont. Segons ell, qui està "incomplint reiteradament" amb Catalunya és el govern espanyol. "El seu govern, el seu president, a qui les promeses no li aguanten ni una setmana. Va prometre una pluja de milions i ha arribat una riuada que s'ha emportat totes les promeses, els titulars dels diaris i l''operació diàleg'", ha conclòs.

També la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, ha retret a Puigdemont la inclusió de les partides per al referèndum als pressupostos del 2017, i li ha demanat que convoqui eleccions com més aviat millor perquè els catalans puguin decidir si volen "un govern obsessionat amb la independència" o un govern que es preocupi pels ciutadans. Puigdemont ha respost amb ironia afirmant que no pot convocar eleccions perquè el Tribunal Constitucional ha suspès la partida per a processos electorals tot i que havia estat avalada pel Consell de Garanties Estatutàries.

Cas Palau

Canviant de tema, el líder de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Lluís Rabell, s'ha referit al judici del cas Palau i el presumpte finançament irregular de CDC, i ha qüestionat que la Generalitat renunciés a presentar-se com a acusació particular, cosa que ha impedit que pugui reclamar compensació a CDC si es demostra que va rebre diners del Palau de la Música de forma il·lícita.

Puigdemont ha assegurat que el Govern sempre ha defensat els seus interessos davant d'aquest cas i d'altres, però ha reclamat esperar a la sentència abans de caure en "prejudicis". "El Govern ha estat sempre contundent i ho serà davant d'aquest cas i els que li pertoquin. No se li pot retreure res i no se li podrà retreure res en el futur", ha afegit.

La discussió entre Puigdemont i Rabell ha derivat en una topada entre el Govern i Catalunya Sí que es Pot. Després que Rabell demanés a Puigdemont desmarcar-se de l'expresident Artur Mas, el president de la Generalitat ha criticat que els comuns parlin des del "prejudici" en funció del que pensa Mas amb independència de si va ser un "bon o mal president".

Aquesta crítica l'ha fet extensiva al fet que CSQP hagi impulsat una proposta per reprovar el nou director de TV3, Vicent Sanchis. "Vostès estan fent llistes de periodistes en funció de la seva ideologia", ha arribat a etzibar Puigdemont, en unes declaracions que han indignat el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, que ha exigit al president que retirés les seves paraules.

stats