Política 22/06/2012

El Parlament dóna suport a la gestió de síndic de Ribó

Tots els grups amb representació al Parlament excepte el PP van renovar ahir la confiança en el síndic de greuges. El PP en demana la dimissió perquè creu que s'ha excedit en l'activitat internacional.

Marc Toro
2 min
El síndic de greuges, Rafael Ribó, abans de la compareixença al Parlament.

BARCELONA.El síndic de greuges, Rafael Ribó, va comparèixer ahir a la comissió parlamentària per informar sobre l'activitat internacional realitzada en l'exercici del seu càrrec. La compareixença, sol·licitada primer pel PP i després pel mateix Ribó, estava motivada per la polèmica que han generat les informacions que ha publicat El Mundo , que acusaven el síndic d'haver realitzat els últims dos anys una cinquantena de viatges oficials a l'estranger per valor de més de 80.000 euros del pressupost de la sindicatura. Tots els grups parlamentaris excepte el PP van renovar-li la confiança. El PP, en canvi, va tornar-ne a demanar la dimissió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El síndic va argumentar que la projecció exterior de Catalunya és una funció inherent al seu càrrec, tal com recull explícitament l'Estatut de Catalunya. Ribó no va estalviar temps per detallar minuciosament els motius dels viatges qüestionats pel PP. Es tracta d'una informació, segons va assegurar el síndic, que és i ha estat sempre "a l'abast de tothom". De fet, Ribó va fer gala d'haver actuat amb la "màxima transparència". És més, va subratllar que la institució que dirigeix ha estat de les més retallades del país: ha reduït en un 21% el pressupost acumulat.

El portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, no en va tenir prou amb les paraules del síndic, a qui va retreure que no expliqués el cost dels desplaçaments internacionals realitzats els dos últims anys. Però Ribó ja va exposar aquesta dada dies enrere assegurant que es tracta d'una xifra "inferior al 0,5%" del pressupost total de la Sindicatura, això és, entorn dels 40.000 euros.

Una campanya orquestrada

La resta de partits van acusar el PP d'utilitzar el síndic en un intent d'avançar en la recentralització de l'Estat. Des de CiU, el diputat Ferran Falcó va dir que el rerefons d'aquesta polèmica és "fer servir la crisi econòmica per explicar que caldria desmantellar per peces l'autogovern de Catalunya". I en la mateixa línia, la diputada del PSC Marina Geli va recordar que la sindicatura "forma part de la recuperació dels drets i institucions catalans perduts amb la dictadura".

stats