Política 27/09/2017

“Es tornen a viure coses que no hem viscut però que hem estudiat”

Assange participa per videoconferència en un acte dels estudiants que ocupen la UB en defensa del referèndum

Xavi Tedó
4 min
“Es tornen a viure coses que no hem viscut però que hem estudiat”

BarcelonaEn Guillem, en Joan i en Rafael juguen a cartes al pati de l’Edifici Històric de la UB de la plaça Universitat. No juguen a la brisca o a la botifarra, sinó al capitalista. “El primer que acaba és el president, el segon, el poble, i el tercer, el merda”, m’instrueix en Guillem, que ha ensenyat a jugar-hi als seus companys d’enginyeria informàtica de la UPC. “A la ronda següent el merda dona la millor carta al president i aquest, la pitjor al merda”, afegeix en Guillem. Tots tres formen part del poble o, el que és el mateix, dels centenars d’estudiants que ocupen des de divendres la Facultat de Lletres en defensa de la consulta de l’1-O.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“L’objectiu és mobilitzar el moviment estudiantil perquè el referèndum sigui possible. Si detenen de nou càrrecs electes o tornen a entrar en edificis públics, els estudiants serem allà”, assenyala Marta Rosique, una de les portaveus d’Universitats per la República, la plataforma que ha organitzat el tancament a la facultat amb el suport de rectors i professors. Rosique destaca que la plataforma ha aconseguit la tan difícil unitat d’acció estudiantil: “Des del pla de Bolonya que no havíem aconseguit que totes les organitzacions estudiantils es posessin d’acord per treballar plegades, però allò era un tema que només ens tocava a nosaltres i ara afecta tot el país”. Malgrat que la plataforma ja s’ha posicionat clarament pel sí, no totes les organitzacions advoquen per la independència. També hi ha estudiants que no es declaren independentistes però que participen en la tancada. És el cas del Francesc: “Soc aquí perquè és un atac a la democràcia, no perquè sigui independentista, però tinc clar que votaré que sí”. Aquest estudiant d’enginyeria vilanoví denuncia la involució democràtica que està vivint el país: “Es tornen a viure coses que no hem viscut però que hem estudiat”. La Montserrat, que estudia enginyeria amb en Francesc també a la UPC, admet que si retiren les urnes prefereix que ho facin els Mossos: “Des de l’atemptat de les Rambles han netejat la seva imatge, però els estudiants no oblidem totes les accions repressives que han dut a terme aquests anys”.

L’activitat és frenètica en una facultat totalment empaperada amb cartells en defensa del referèndum i la democràcia. S’hi ha habilitat un punt d’informació perquè la gent gran tingui clar a quin col·legi electoral ha d’anar a votar i s’han creat diferents comissions, que s’encarreguen de tasques d’agitació i de dinamització, però també de qüestions relacionades amb la logística com la cuina, la seguretat i la neteja de l’espai, que no sembla que faci cinc dies que es va ocupar. “L’ANC ens porta menjar i begudes, també gent a títol individual i treballadors del supermercat Bonpreu”, anota Rosique. “Una àvia ens va portar una truita de patates i una altra, una ensaïmada gegant”, explica l’Omar, que és a la caixa de resistència, on s’acosten desenes de persones durant tot el dia per fer-hi algun donatiu.

Uns donatius que s’utilitzen per fer pancartes o pagar les despeses que costa l’escenari que han habilitat davant la plaça. L’Omar, que no és estudiant i ja fa algunes nits que dorm a la facultat, té molt clar per què és aquí. “Estem vivint un postfranquisme, una dictadura democràtica, no hi va haver transició i ara el que cal és obrir un procés constituent”. Avui a l’escenari no hi puja ningú però sí que hi apareix un aliat inesperat de l’independentisme en una pantalla gegant.

Tall d’internet durant l’1-O

El fundador de Wikileaks, Julian Assange, alerta a través d’una video-conferència des de l’ambaixada de l’Equador a Londres, on està reclòs des de fa cinc anys, que l’Estat podria tallar internet el dia del referèndum per impedir la votació. “De fet, ja ha tancat webs”, assegura en referència al tancament del portal de l’ANC i d’ Empaperem.cat. L’activista compara Espanya amb la Xina i altres països de l’Est que es dediquen a tallar les comunicacions per impedir la llibertat d’expressió. “S’estan vulnerant els drets humans a Catalunya amb l’únic objectiu de controlar el poble català”, etziba. Assange subratlla que “el govern espanyol li està intentant dir al poble català com ha de ser en lloc de deixar-lo triar què vol ser”, i afegeix que “votar és comunicar-se”.

Però a l’altra banda, els principals líders espanyols no fan cas del clam dels catalans. Sí que hi paren atenció els centenars de persones que s’apleguen davant la pantalla per escoltar l’enemic número 1 dels EUA, justament el dia en què Trump es reunia amb Rajoy. L’escolten amb atenció en Guillem, en Joan i en Rafael, que han deixat la partida de cartes per a un altre dia. Tots tres esperen que la UPC també se sumi a la vaga. Bàsicament perquè allà les classes no s’han aturat i les assignatures costen el doble si es repeteixen. “Ma mare diu que vagi a la vaga però que aprovi”, explica en Rafael. Normes del capitalisme, que no és un joc.

stats