Política 27/09/2016

Podem trenca el pacte amb Page a Castella-la Manxa

Iglesias alerta que “el PSOE no pot governar sol”

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
José García Molina, secretari general de Podem a Castella-la Manxa, en la roda de premsa d’ahir en què va donar l’acord per trencat.

MadridPablo Iglesias va fer ahir un favor a Pedro Sánchez en el que ja és una guerra oberta al PSOE sobre el futur del partit. Podem va decidir trencar el pacte d’investidura amb el president manxec, el socialista Emiliano García-Page, contrari als plans del secretari general d’intentar bastir una alternativa al PP i partidari, amb la boca petita, d’abstenir-se per facilitar que Mariano Rajoy sigui reelegit. I no va acabar aquí: va enviar un avís per a navegants a la resta de barons que es neguen a pactar amb Podem en l’àmbit estatal però que si han arribat a la presidència de la comunitat és gràcies a l’aval del partit lila -com el d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara, i el de l’Aragó, Javier Lambán-. El secretari d’organització de Podem, Pablo Echenique, va recordar en roda de premsa després del consell de coordinació del partit que tots els acords autonòmics estan en “permanent revisió”. Tot i que a “curt termini” no preveuen trencar-ne cap més, va insinuar que si hi ha “incompliments” es “revisaran”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“L’acord d’investidura ha mort”, havia anunciat a primera hora del matí el secretari general de Podem a Castella-la Manxa, José García Molina, en una compareixença sense preguntes. Va assegurar que el govern d’Emiliano García-Page ha estat, durant més d’un any, “més ocupat del que es mou a Ferraz” que del que passa a la comunitat, “més pendent fins i tot de decapitar Sánchez que de donar vida a Castella-la Manxa”. Echenique va assegurar que es tractava d’una decisió que no tenia res a veure amb l’àmbit estatal, però va admetre que coneixien la decisió de García Molina -del sector afí a Iglesias- des de fa temps i que s’havien esperat a després del 25-S per no interferir en la campanya. El PP es va oferir de seguida a donar a Page l’estabilitat que necessiti -malgrat tenir un diputat més-. Els socialistes manxecs van advertir que no permetran que ningú “els faci servir com a moneda de canvi o ostatge en la situació política nacional”.

Lectura en clau interna

Iglesias, però, no ha fet només el favor a Sánchez, sinó que també se l’ha fet a ell mateix. El líder de Podem ha aprofitat el gest per enviar un missatge intern al sector afí al seu número dos, Íñigo Errejón, partidari de pactar amb el PSOE sense demanar entrar en un govern de coalició a canvi. Trencant el pacte a Castella-la Manxa, el líder de Podem alerta que no es pot cedir als socialistes sense res a canvi. Podem viu aquestes setmanes una nova crisi interna sobre, justament, quina ha de ser la relació amb Ferraz: Iglesias defensa un discurs dur i que només es pot governar en coalició amb els socialistes; Errejón és més partidari d’un Podem moderat i més transversal obert a donar suport des de fora. “El PSOE no pot sol. S’ha demostrat en aquestes eleccions”, advertia ahir Iglesias.

Quan es dirimirà aquesta batalla estratègica? Podem no farà cap oferta al PSOE fins que el comitè federal no ho decideixi, va assenyalar ahir Echenique. El consell ciutadà estatal -el màxim òrgan del partit entre assemblees- es reunirà el 8 d’octubre per fixar l’estratègia. Per al secretari d’organització, afí al sector d’Iglesias, l’opció “majoritària” dins de Podem és la del secretari general: defensar un executiu en coalició amb els socialistes, i diu que és “optimista” de cara a arribar a un acord malgrat l’anunci de Sánchez. Va descartar, però, que aquest punt es voti a mà alçada en el consell estatal. Només canviaria si Errejón, finalment, decidís portar la veu cantant en aquest tema.

stats