Política 21/12/2014

Els verificadors internacionals creuen que ETA segueix endavant amb el seu procés de desarmament

La Comissió Internacional de Verificació, formada per sis membres, afirma que ha rebut informes de la banda armada en què asseguren que "posa fora d'ús operatiu les seves armes, munició i explosius"

Efe
1 min

BilbaoLa Comissió Internacional de Verificació (CIV), un grup de representants internacionals que segueixen el final de l'activitat d'ETA, assegura que ha rebut informes de la banda armada en què afirmen que continua el procés de desarmament i "posen fora d'ús operatiu les seves armes, munició i explosius". Segons una declaració que han fet pública aquest diumenge, recorden la seva trajectòria des que es van constituir com a grup de verificadors el passat 28 de setembre del 2011 per verificar "l'alto el foc permanent, general i verificable" declarat per ETA el 10 de gener del 2011 i la subsegüent declaració de "final definitiu de la violència" el 20 d'octubre del mateix any.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest grup manifesta la seva convicció que l'organització seguirà donant els passos que calgui fins al seu "desarmament complet". Segons informen, "la Comissió ha verificat que ETA ha complert amb el seu compromís de cessar tota mena d'assassinats, atemptats, amenaces i extorsions".

Al llarg d'aquest període, "la CIV ha treballat estretament amb els actors polítics i socials bascos", a qui ha agraït "la seva ajuda i el seu suport". Durant les visites a Euskadi, els verificadors han observat "passos positius", i per això continuen expressant "el seu desig" que els esforços per "consolidar el final de la violència s'intensifiquin".

La Comissió està integrada per l'exministre d'Intel·ligència i viceministre de Defensa de Sud-àfrica Ronnie Kasrils; l'exdirector polític de l'Oficina d'Irlanda del Nord Chris Maccabe; l'exassessor del president de Sri Lanka Ram Manikkalingam; un ex alt dirigent de l'estat major de les forces armades de l'Índia, Satish Nambiar; la subdirectora del Dialogue Advisory Group, Fleur Ravensbergen, i Aracelly Santana, una ex alt càrrec de les Nacions Unides.

stats