Política 11/06/2013

El recurs de Llanos de Luna argumenta que l'Ajuntament de Vic no té competències en matèria de sobirania fiscal

L'escrit que ha enviat la delegació del govern al consistori vigatà cita diversos articles de l'Estatut de Catalunya i del sistema de finançament

Acn
3 min

VicEl recurs que ha interposat la delegació del govern espanyol a Catalunya a l'Ajuntament de Vic per haver aprovat una moció a favor de la sobirania fiscal del municipi argumenta que l'administració local no té competències en la matèria. El text al qual ha tingut accés l'ACN diu que la impugnació es fonamenta en la vulneració de diversos articles de l'Estatut de Catalunya i del sistema de finançament. En concret, denuncia que s'hagi establert el procediment i les condicions per domiciliar els pagaments de l'IVA i l'IRPF a l'Agència Tributària Catalana i no a l'espanyola, "que és qui en té les competències". Així, conclou, el consistori té competències "inexistents" per dur a terme aquesta activitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El recurs que ha interposat la delegació del Govern a Catalunya, encapçalada per Llanos de Luna, pretén anul·lar un acord de ple en què l'Ajuntament de Vic va aprovar el passat mes de març per exercir la sobirania fiscal. La moció, presentada a instàncies de CiU, ERC, CUP i SI, va rebre els vots favorables d'ICV i PSC. Plataforma per Catalunya hi va votar en contra. El text aprovat preveia que a partir del mes de juliol, l'ajuntament procediria a pagar els impostos a l'Agència Tributària Catalana. Es tractarà, però, d'una mesura simbòlica ja que la Generalitat, llavors, traspassarà els impostos a l'estat espanyol.

Segons el recurs que ha enviat la delegació del Govern, la moció aprovada incorre contra l'article 204.1 i 2 de la llei orgànica 6/2003 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i l'article 54.1 i 2 a través del qual es regula el sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú amb estatut d'autonomia. A més, també incideix en el fet que es modifiquen algunes normes tributàries, gràcies a les quals s'estableix el procediment i les condicions de domiciliació del pagament dels impostos (gestió atribuïda a l'Agència Estatal d'Administració Tributària).

L'advocat de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Gascón, ha explicat a l'ACN que després de la interposició del recurs contra la moció per part de la delegació del govern espanyol a Catalunya, el Tribunal Contenciós Administratiu de Barcelona espera que el consistori vigatà enviï la moció que es va aprovar. Amb aquesta informació, després, la delegació del govern espanyol ja podria interposar la demanda corresponent que exigiria la nul·litat del text. Segons el lletrat, tot i que processos judicials similars poden allargar-se en el temps, es podria pensar que els tràmits s'acabin agilitzant donat el valor polític de la qüestió tractada.

En cas que l'Ajuntament de Vic rebi finalment la demanda de la delegació del govern espanyol a Catalunya, l'hauria de contestar. Gascón ha explicat que tot i que la competència per resoldre la qüestió és del Tribunal Contenciós Administratiu de Barcelona, el cas podria arribar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Allò que se'n resolgui serà d'obligat compliment. En cas que l'ajuntament no obeís la sentència ferma, l'alcalde, en aquest cas Josep Maria Vila d'Abadal, incorreria en un delicte de desobediència que podria ser penat amb multes econòmiques o, fins i tot, amb la inhabilitació del batlle.

L'Associació de Municipis per la Independència té més de 700 ajuntaments adherits. Una vuitantena han aprovat mocions per pagar els seus impostos a l'Agència Tributària Catalana. Des de l'AMI han confirmat que altres ajuntaments, a banda del de Vic, ja han començat a rebre recursos de la delegació del govern espanyol a Catalunya que van en el mateix sentit. En la propera executiva de l'AMI, prevista pel proper 18 de juny a Molins de Rei, es tractarà la qüestió dels recursos que van rebent els consistoris. Allà, l'AMI decidirà si duu a terme o no algun tipus d'acció.

stats