Salut
Política 28/02/2011

Miquel Vilardell: "Podem reduir la burocràcia, però no la relació entre metge i pacient"

El president del Consell Assessor de Sanitat defensa que el sistema ha de resoldre qualsevol dubte de salut que se li plantegi al ciutadà

Albert Castellví
2 min

BarcelonaEl president del Consell Assessor per a la Sostenibilitat i el Progrés del Sistema Sanitari, Miquel Vilardell, considera que Catalunya ha arribat a tenir "un dels millors sistemes sanitaris del món", i atribueix aquesta situació "al personal sanitari, més que als diners". Segons ell, els professionals de la salut de Catalunya són "de primer nivell", i per això "s'ha de donar autonomia als metges, perquè saben què han de fer i ho fan bé". D'aquesta manera, assegura, "s'evitarà la pressió sobre el sistema".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En opinió de Vilardell, no és cert que els ciutadans plantegin problemes de salut que en realitat no ho són: "Quan un ciutadà va al metge, és perquè té un dubte sobre la salut, i se li ha de resoldre". Tot i així, i per alleujar la pressió sobre els centres de salut, creu que, en funció del cas, el problema es pot solucionar presencialment, per telèfon o per internet". En aquest sentit, Vilardell considera que "no s'ha de retallar l'acte sanitari, la relació entre el metge i el pacient". En canvi, sí que es pot reduir "la burocràcia" que envolta aquest procés. I ha afegit: "Metges i personal sanitari, tots els que facin falta per donar l'atenció necessària als pacients".

En declaracions a Els matins de TV3, Vilardell ha dit que no s'haurien de donar missatges que facin referència a les retallades a la sanitat, sinó que s'hauria de destacar que "volem mantenir i augmentar la qualitat del sistema de salut", i que "els polítics haurien de pensar com fer-ho". Segons ell, "els polítics han d'arribar a un pacte en la sanitat", que fins ara ha estat impossible perquè "sempre hi ha el debat ideològic". "Fora la ideologia en el món sanitari", ha sentenciat.

Per acabar, Miquel Vilardell ha destacat que "el pacient ha de tenir prop de casa un centre de malalties de molta prevalència i poca tecnologia", però alhora defensa que "per malalties menys habituals però que requereixen altra tecnologia és millor que tingui un centre amb gran experiència, encara que el tingui lluny de casa".

stats