L’EDITORIAL
Editorial 25/09/2015

Discurs contra la pena de mort als Estats Units

Francesc vol aprofitar el viatge als Estats Units per trencar els esquemes sobre la figura del papa

2 min

Francesc es va convertir ahir en el primer papa que fa un discurs al Congrés dels Estats Units, que reuneix els membres de la Cambra de Representants i del Senat. Era, per tant, un dia històric, i Jorge Mario Bergoglio, que sembla disposat a deixar una forta empremta en l’Església, va aprofitar l’ocasió per fer un dur al·legat contra la pena de mort en un dels pocs països occidentals on encara s’aplica. La filosofia del pontífex es resumeix en una frase tan senzilla com difícil de complir i que ahir va dedicar als congressistes: “Facin amb els altres el que voldrien que els altres fessin amb vostès”.

Aquest manament també el va fer servir per tractar una altra de les qüestions polèmiques que, de fet, estan monopolitzant la precampanya de les presidencials del 2016: la immigració. Francesc va defensar que era una obligació moral “buscar per als altres les mateixes possibilitats que busquem per a nosaltres”, i va exhortar la primera potència mundial a trobar-hi una solució.

El discurs de Bergoglio també va incomodar la dreta republicana en la crítica del capitalisme i en la defensa de la lluita contra el canvi climàtic, un dels punts en què la sintonia amb l’administració Obama és total. Francesc, doncs, ha aprofitat la visita als Estats Units per trencar tots els esquemes, ja que allà sempre s’ha associat la figura del papa amb el conservadorisme extrem, fins al punt que només un catòlic, John Fitzgerald Kennedy, ha assolit la presidència del país tot i representar el 20% de la població. I Francesc ho ha fet amb una bandera, la de la pena de mort, que és la principal taca d’un país que es veu a ell mateix líder del món occidental.

Tampoc són irrellevants les crítiques del pontífex a un sistema econòmic que, en el cas dels Estats Units, condemna desenes de milions de treballadors a la pobresa i a la precarietat sanitària mentre la dreta religiosa s’erigeix en un dels principals bastions de defensa del capitalisme. Cal destacar, doncs, la valentia del Papa per haver assenyalat les contradiccions dels que es consideren a ells mateixos guardians de la tradició i que en realitat no fan més que perpetuar les injustícies socials.

stats