26/03/2012

Sigles: l'FBI i el FC Barcelona

1 min

En el tema que enceto avui no tinc el propòsit d'establir com s'han d'escriure i apostrofar les sigles sinó el més humil d'explicar els principals criteris que s'apliquen, qui els avala i què els justifica, és a dir, d'informar perquè cada usuari adopti, amb ple coneixement de causa, els que el convencin més i, si és de tarannà ortodox, obeeixi el que apunta l'IEC.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Per què hem d'escriure el FC Barcelona i, en canvi, l'FMI? FC exemplifica el primer estadi d'una sigla, quan encara no s'ha desempallegat de les paraules que representa. No diem "l'efa ce Barcelona" sinó "el Futbol Club Barcelona" i, per tant, no apostrofem.

FMI és al segon estadi de la sigla, quan ja es lletreja. Diem "l'efa ema i". Dir "el Fons Monetari Internacional" no és cap disbarat però preferim abreujar-ho lletrejant la sigla.

L'FBI és un exemple més clar: cap català no diu "el Federal Bureau of Investigation". El dubte, en aquest cas, el planteja el gènere, perquè l'anglès no en té. Quan no n'hi ha se sol escombrar cap al no marcat, el masculí. I, encara que bureau vol dir oficina , pesa més la masculinitat del mot d'origen francès.

També hi ha acord total a escriure l'FBI però el DNI. I la raó no pot ser més òbvia: són dues sigles que es lletregen i del mateix gènere però efa comença amb vocal i de amb consonant.

Fixem-nos que, tot i ser tan íntims, el DNI és ben diferent del NIF, que representa el tercer estadi de la sigla, quan ja la llegim com una paraula i, com a tal, l'apostrofem o no.

stats