300 ANYS DE L'ONZE DE SETEMBRE
Cultura 03/07/2013

Diccionari 1714

"Viure lliure!" és el lema amb què l'Ajuntament de Barcelona recordarà durant tot un any el tricentenari de la caiguda de la ciutat en mans dels Borbons

Sílvia Marimon
6 min

Barcelona.El 1714 el rei Felip V va aniquilar l'estat català. Els Borbons van vèncer la Guerra de Successió, però l'Onze de Setembre ha sobreviscut tres segles. Ahir l'Ajuntament de Barcelona va presentar la programació de la celebració del tricentenari del 1714, que ha comissionat el periodista Toni Soler. Són més d'una vuitantena d'activitats que començaran el 9 de setembre, amb la inauguració del Born Centre Cultural, i que acabaran amb un espectacle de Lluís Danés just un any després. Amb un pressupost de 2, 5 milions d'euros, el tricentenari barceloní ha escollit el crit "Viure lliure!" com a lema. La celebració es mourà entre el passat i el present. "Espero que la celebració doni tota la força i l'empenta necessària per progressar socialment i nacionalment com a país", va dir l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias. El regidor de Cultura, Jaume Ciurana, va recordar la ferocitat del setge i va descriure el Tricentenari com un senyal de salut democràtica: "És un exercici de radicalitat democràtica, extrapolable a qualsevol altra ciutat europea".

A. d'Auca del Born

És l'espectacle que obrirà el Tricentenari i servirà per inaugurar el Born Centre Cultural el 9 de setembre. Escrit i dirigit per Jordi Casanovas, mostrarà a través de 48 escenes ràpides i simultànies, en diferents punts del jaciment, com era la vida al barri abans del 1714. Una parella introduirà el públic en la vida de les famílies, els seus oficis, aficions, festes i jocs. Es vol mostrar una Barcelona pròspera, viva i dinàmica que no té res a veure amb la imatge de decadència i de penúries que sovint se n'ha volgut donar.

B. de Born

El Born Centre Cultural serà l'epicentre del Tricentenari BCN. El 12 de setembre obrirà les portes l'exposició permanent La Barcelona del 1700. De les pedres a les persones . A partir dels milers d'objectes trobats al jaciment, de les cases i els carrers descoberts, s'explicarà la vida quotidiana als segles XVII i XVIII. El relat de l'exposició s'alimenta dels estudis d'Albert Garcia Espuche. "Fa més de 33 anys que estic preparant aquest tricentenari", explicava ahir l'historiador. La documentació que ha recollit és ingent i permet entrar a les cases dels barcelonins i circular pels carrers de fa tres segles. Espuche dóna tot tipus de detalls, com el fet que en aquell moment dos-cents barcelonins vivien exclusivament de la música, s'obrien cafès pioners a Europa i el Carnestoltes barceloní era famós fins i tot més enllà de les fronteres. En definitiva, Espuche fa una nítida radiografia d'una societat plena d'estrangers, força ben alimentada, treballadora, tenaç, apassionada pels dolços, la música, el teatre i el joc.

Paral·lelament a aquesta exposició permanent es podrà veure l'exposició temporal Fins a aconseguir-ho! El setge de 1714 . Comissionada per Francesc Xavier Hernández i Quim Torra és una espectacular immersió al setge del 1714. Un dels moments culminants de l'exposició serà un audiovisual sobre els frenètics combats de l'11 de setembre. Sobre dues superfícies de sis metres d'amplada enfrontades es mostraran de manera hiperrealista les accions dels dos exèrcits. El visitant es passejarà sota foc creuat.

C. de Casanova

El conseller en cap de Barcelona el 1714, Rafael Casanova, prendrà vida. Es presentarà davant els periodistes i els barcelonins per explicar el dia a dia de la guerra. Des de com lluiten les forces austriacistes fins als detalls de la rereguarda. L'espectacle, dirigit per Oriol Broggi i amb l'actor Xavier Boada en la pell del conseller en cap, serà itinerant.

D. de D.O. Europa

La periodista Mònica Terribas serà la directora d'un cicle de converses amb pensadors i intel·lectuals internacionals sobre què és i com ha evolucionat la identitat europea.

E. d'espectacle

N'hi haurà molts que aniran esquitxant els dotze mesos de celebració del Tricentenari. N'hi ha un que, per ell mateix, també serà un esdeveniment històric: M.U.R.S. 1714-2014 . Reunirà per primera vegada tots els directors de La Fura dels Baus. La companyia escenificarà un setge del segle XXI. Serà un setge físic, però també exercit a través dels mitjans de comunicació i les tecnologies. Hi ha un altre espectacle que es farà entre fogons. La cuina del segle XVIII serà la inspiració de Ferran Adrià, Joan Roca i Carme Ruscalleda. L'escenògraf i director Lluís Danés tancarà l'any a l'Estadi Olímpic. Una gran pantalla mostrarà de manera al·legòrica la pervivència de la identitat catalana.

F. de fotografia

Un mosaic mural de grans dimensions, amb milers de rajoles amb fotografies impreses. Serà la instal·lació artística de l'home que més ha treballat les contradiccions de la fotografia: Joan Fontcuberta. Amb la suma dels milers de fotografies, captades pels mateixos ciutadans, Fontcuberta dibuixarà una imatge principal que tindrà una relació simbòlica amb el 1714.

G. de Guerra dels Segadors

Jordi Savall serà un dels responsables de la banda sonora del Tricentenari. El músic interpretarà les obres de Joan Baptista Cabanilles, Antonio Caldara, Heinrich Ignaz, Franz von Biber, Matthew Locke, Antonio Vivaldi, Händel i anònims catalans en un ambiciós programa titulat 1640-1714-1748, batalles, tempestes i celebracions de la pau. Cent anys de música que abracen des de la Guerra dels Segadors fins a la Pau d'Aquisgrà.

H. de drets humans

Barcelona acollirà el lliurament de l'Ambassador of Concscience Award, un dels premis de drets humans més importants del món. L'han rebut, entre d'altres, Nelson Mandela, U2 i Václav Havel.

I. d'internacional

Toni Soler hi va insistir molt: el Tricentenari és una oportunitat per mostrar al món la creativitat de Barcelona i per reflexionar sobre el context internacional de la Guerra de Successió. El 1714 va ser, en paraules de l'historiador Joaquim Albareda, la primera Guerra Mundial (va implicar tot Europa i part d'Amèrica). L'exposició El món del 1714, comissionada per Clàudia Pujol al Museu d'Història de Barcelona, vol donar a conèixer, entre moltes altres coses, el tràgic exili europeu dels derrotats.

J. de joc

Durant el Tricentenari també es podrà jugar. S'han preparat activitats, jocs i teatre per als més petits. S'organitzarà un congrés de literatura infantil i juvenil per analitzar com s'explica la història als més joves i s'explicaran contes. Un d'ells tindrà com a protagonista en Miquelet, un nen del Raval que va resistir el setge amb l'ajuda de la imaginació.

L. de "Viure lliure"

El lema del Tricentenari reivindica el que van defensar els catalans el 1714: la llibertat política davant la monarquia absolutista. Voltaire va remarcar al segle XVIII "l'amor extrem dels barcelonins per la llibertat", i ho van cridar els resistents de Cardona: "Viurem lliures o morirem!"

M. de Mercè

El 1714 impregnarà també la festa major de Barcelona. El Parc de la Ciutadella es transmutarà i viatjarà al 1708, l'any en què l'arxiduc Carles va escollir la capital catalana per casar-se. Hi haurà teatre del segle XVIII, música barroca, personatges històrics... Fins i tot una taverna i un campament de soldats.

N. de novel·la històrica

El periodista Enric Calpena serà el mestre de cerimònies d'una trobada amb autors catalans i estrangers que s'han especialitzat en novel·la històrica.

O. d'obert

El programa del Tricentenari no està tancat. Soler remarca que està obert a totes les entitats i associacions que s'hi vulguin sumar i oferir propostes.

P. de Pla de Palau

El general Josep Moragues va tenir un final tràgic: van penjar el seu cap en una gàbia al portal de Mar. Hi va ser fins al 1727. Ara tornarà a mirar al mar. Aquesta vegada, però, ho farà des del Pla de Palau, i en forma d'un bust esculpit per Rosa Martínez.

Q. de vida quotidiana

Les tropes borbòniques van destruir un 20% del teixit urbà. Van tocar tres bombes per habitant de l'època. Malgrat tot, Barcelona no es va paralitzar. El Museu d'Història de Barcelona organitzarà itineraris per conèixer com era la ciutat de després de la derrota.

S. de setge

Un mapa de 200 metres quadrats s'instal·larà al passeig Lluís Companys, a tocar del Parc de la Ciutadella. Recorrent-lo es podran conèixer els punts claus del setge del 1714.

R. de 'Res·set'

Alguns punts de la ciutat patiran una metamorfosi. L'arquitecta Benedetta Tagliabue i el director d'escena Àlex Ollé (La Fura dels Baus) firmen un conjunt d'instal·lacions artístiques i arquitectònics que ocuparan diferents espais de la ciutat.

T. de Pinker Tones

Un banda amb ressò internacional i adorada pels amants de la música electrònica. The Pinker Tones han fet la seva peculiar versió -sona totalment del segle XXI- de l'obra de Francesc Valls, que era el mestre de capella de Santa Maria del Mar i de la Catedral al segle XVIII.

U. d'Utrech

El congrés estrella del Tricentenari serà Els Tractats d'Utrecht: clarors i foscors de la pau. La resistència dels catalans. Hi assistiran ponents d'arreu del món i analitzarà el context tant internacional com hispànic de la Guerra de Successió, la consolidació de Felip V i l'imposició de la Nova Planta borbònica.

V. de vinyetes

El còmic inundarà els principals escenaris de l'últim combat lliurat a Barcelona. Oriol Garcia Quera serà l'encarregat de dibuixar vinyetes de grans dimensions que es col·locaran al Palau de la Música, a l'Arc de Triomf, al Fossar de les Moreres i al Portal de Mar.

W. d'Ai Weiwei

L'artista xinès Ai Weiwei ha viscut en la pròpia pell la repressió i la falta de llibertat. Sota arrest domiciliari per haver estat crític amb el govern, el Tricentenari també ha decidit incloure'l en el programa. La seva obra es podrà veure a La Virreina Centre de la Imatge.

X. de segle XXII

Com serà Barcelona el 2114? Ho imaginaran vint artistes amb l'ajuda de la periodista Bibiana Ballbè. Les seves idees generaran una web, un blog i un documental.

stats