LLIBRES
Cultura 18/10/2014

Editorial Moll posa fi a 80 anys d’història

L’històric segell mallorquí tanca després de no superar el concurs de creditors

Bartomeu Picornell
2 min

PalmaEditorial Moll tanca. L’empresa dedicada a l’edició, la venda i la distribució de llibres no ha pogut superar la crisi que fa gairebé tres anys la va abocar a un concurs de creditors. Després de vuitanta anys de trajectòria que l’han convertida en una institució, els hereus del fundador, Francesc de Borja Moll, han assumit que la situació ja és insostenible i han nomenat un liquidador. El tancament, tot i que no serà immediat, ja és irreversible. No obstant això, en cercles culturals i empresarials de Mallorca i del Principat s’exploren maneres de donar una certa continuïtat a l’esperit de l’empresa i conservar el llegat de can Moll.

Encara no se sap què passarà amb l’abundant fons editorial i un patrimoni que, sens dubte, té un gran valor històric. Les institucions illenques han assistit impassibles a l’agonia de l’editorial, el segell de referència cultural balear durant dècades que, amb el pas del temps, ha perdut els drets de propietat intel·lectual sobre alguna de les seves obres més emblemàtiques, com ara les rondalles.

En pocs dies, la família Moll adreçarà una carta de comiat a les persones que els han sigut més pròximes per donar-los les gràcies: “Als clients, lectors, proveïdors, impressors, distribuïdors, llibreters, bibliotecaris, mestres i professors, il·lustradors, fotògrafs, crítics i periodistes, i molt especialment a tots els autors que han dipositat la seva confiança a la casa”. Un agraïment que serà especialment intens als treballadors, que “han sigut imprescindibles per poder intentar la remuntada i que han demostrat una paciència i una lleialtat desmesurada”. En aquest sentit la família vol expressar el seu “agraïment més calorós” als tres que han estat amb ells fins al final: Joan Llinàs, Antoni Galindo i Miquel Muntaner.

Al llarg dels últims tres anys, la família, liderada ara per la tercera generació -els cosins Antoni i Susanna Moll- ha lluitat per garantir la pervivència de l’editorial amb iniciatives com la campanya Amics de l’Editorial Moll o el micromecenatge que va permetre l’edició del volum VI de l’edició crítica de les Rondalles mallorquines, a càrrec de Josep A. Grimalt. L’activitat editora, encara que evidentment molt alentida, no s’ha aturat en cap moment. En els últims temps la casa ha publicat una antologia, a cura de Sebastià Bennassar, de 61 escriptors en català nascuts a partir del 1971; els llibres de narrativa de Cèlia Sànchez-Mústich ( Ara et diré què em passa amb les dones ), Lucia Pietrelli ( Nissaga ) o Joan Perelló (L’error o la vida ); de poesia d’Albert Ubach ( Missa pro carnavale mortis ), Marià Villangómez ( Les detallades vores del camí, antologia a cura de Josep M. Sala-Valldaura) o Miquel Àngel Llauger (La gratitud, en preparació); o les Gloses d’un xafarder, de Llorenç Moyà, a cura de Miquel Àngel Vidal.

L’editorial també ha exercit de distribuïdora -durant més de 40 anys ha assegurat la presència a les Illes d’una gran part de les editorials en llengua catalana i algunes en castellà- i des del 1948 tenen a Palma la llibreria Llibres Mallorca, que dedica especial atenció a la llengua i la cultura catalanes en el sentit més ampli.

stats