SECTOR EDITORIAL
Cultura 20/12/2012

El final de la guerra del llibre

La cooperativa Abacus i el Gremi de Llibreters signen la pau. Després de 20 anys enfrontats pels descomptes aplicats sobre el preu fix del llibre, el Gremi accepta la principal llibreria com a membre.

Laura Serra
2 min
El final de la guerra del llibre

BARCELONAS'hi respirava la flaire d'un dia històric. Tot i que el conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, no va poder oficiar l'acte perquè havia de ser al Parlament a la signatura d'acord pel nou govern, el Gremi de Llibreters i la cooperativa Abacus van triar un terreny neutral i simbòlic per segellar la pau: la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Antoni Daura va anunciar que el Gremi incorpora Abacus com a membre de ple dret per solucionar "l'anomalia" que suposava que una de les principals empreses distribuïdores de llibres del país -amb una facturació en llibres d'uns 50 milions anuals, que equival a més del 6% del total de vendes- no formés part de l'entitat.

El conflicte ve de lluny, del xoc entre dues lleis de difícil complementarietat. La llei del llibre espanyola protegeix el preu fix del llibre i marca el descompte màxim d'un 5% (excepte en dies especials com Sant Jordi, que arriba al 10%). D'altra banda, la llei de cooperatives catalana permet repartir l'excedent entre els socis. Aquest "retorn cooperatiu" suposava, de facto , que Abacus l'apliqués fent descomptes del 12% o del 14% sobre els productes de la botiga. La competència deslleial que hi veien els llibreters ha originat nombrosos litigis en els últims 20 anys. "No era positiva per al sector ni per al consumidor, la situació que teníem", acceptava ahir Antoni Daura, president dels llibreters.

Vells rencors, noves prioritats

El desgel de les relacions es va produir fa cinc anys quan, a instàncies de la conselleria de Cultura, es va proposar a Abacus que modifiqués no la quantitat que es rebaixava sinó el sistema. És a dir, que separés clarament el preu de venda de llibres (seguint la llei del preu fix) de l'aplicació del retorn cooperatiu (que respon a la llei de cooperatives). L'empresa ho va acceptar i va passar a aplicar un descompte directe del 5%, com totes les llibreries, més un 4,8% de mitjana en forma de punts (per tant, no una rebaixa automàtica), que, a més, aplica no només als llibres sinó a tots els seus productes. "El Gremi considera que la situació actual és molt menys lesiva que la de fa 6 anys". Els reptes que afronta el sector (la digitalització, l'e-book, l'IVA digital i la crisi) requereixen un Gremi fort, i pesen més que les "qüestions tècniques". "No és una treva, sinó una nova missió per encabir l'Abacus en futurs projectes. No té sentit que no hi sigui", deia Daura.

A l'acord, però, li queda "un serrell": una demanda vigent. El Gremi va recórrer al Tribunal Suprem, amb la nova llei del llibre del 2007 a la mà, perquè dictés la sentència definitiva, després d'anys de fer taules. La demanda no es retirarà, perquè els serveis jurídics del Gremi estan avaluant si el nou funcionament d'Abacus és suficient, però esperen firmar l'acord "intern" abans que el Suprem dicti sentència. "Volem girar full", afirmava Daura.

stats