LITERATURA
Cultura 25/04/2013

Un passeig amb l'Orwell milicià i idealista

El CCCB commemora el 75è aniversari de la publicació d''Homenatge a Catalunya'

Sílvia Marimon
3 min

BarcelonaL'abril del 1938 el britànic Eric Arthur Blair, més conegut pel sobrenom literari George Orwell (1903-1950) va publicar Homenatge a Catalunya. El jove escriptor i periodista es va passar aquell 1938 recuperant-se de les ferides que havia rebut lluitant a la Guerra Civil. Una bala li havia travessat el coll, molt a prop de l'artèria caròtide. "Homenatge a Catalunya és un punt d'inflexió en l'obra literària i també en la postura política d'Orwell. Va venir a Catalunya amb ideals igualitaris i antifeixistes. Quan publica el llibre és també un antiestalinista precoç", assenyala Miquel Berga, professor de literatura anglesa de la Universitat Pompeu Fabra.

Avui es compleixen 75 anys de la publicació d'un llibre del qual s'han venut milions d'exemplars, tot i que quan Orwell va morir no se n'havien venut ni un miler. Per celebrar-ho es fa una ruta Orwell gratuïta conduïda per Nick Lloyd, un guia especialitzat en la Barcelona de la Guerra Civil. A la tarda hi haurà una taula rodona al CCCB, a les 19.30 hores, sobre la repercussió d'Homenatge a Catalunya. Hi participaran Berga i els també historiadors Fernando Casal i Andy Durgan.

George Orwell va arribar a Barcelona el dia de Sant Esteve del 1936. Tenia 33 anys i no portava credencials. Va arribar en tren, va baixar a l'Estació de França, i va pujar a peu per la Rambla. "Va passar les primeres nits a l'Hotel Continental. Li van cridar l'atenció perquè va voler donar una propina", explica Lloyd. La primera intenció d'Orwell era cobrir la guerra com a reporter, però ràpidament va agafar el fusell, un Mauser de finals del segle XIX, i es va unir al Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM). Estava impressionat per tot el que es vivia al carrer. "És la primera vegada que sóc en una ciutat en què la classe treballadora ha pres el control. Pràcticament tots els edificis ha estat ocupats pels treballadors, que han penjat banderes roges i roges i negres", escriu a Homenatge a Catalunya. Orwell va ser destinat al front d'Aragó com a milicià voluntari del POUM. Primer va passar pel quarter Lenin. La precarietat i la falta d'armes el frustraven. I el va sorprendre el porró. Va decidir no utilitzar-lo. "Tal com jo ho veia, era massa semblant a un orinal d'hospital, sobretot quan contenia vi blanc", escriu. Després d'uns mesos als Monegres, va tornar a Barcelona l'abril del 1937. Es va allotjar altra vegada al Continental, des d'on va parlar al seu editor, Victor Gollancz, d'un nou llibre: Homenatge a Catalunya.

Perseguit per l'estalinisme

El maig del 1937 les forces policials van desallotjar la seu dels anarquistes de la Telefónica i van declarar il·legal el POUM. L'acusaven de ser l'aliat "trotskista-feixista" de Franco. El POUM havia tingut la gosadia d'enfrontar-se a la Unió Soviètica i la maquinària repressiva es va posar en marxa. Orwell va fugir a França. "En conferències que he donat a l'estranger, molts russos m'han comentat que estaven convençuts que Orwell era el pseudònim d'un rus que havia estat víctima de la repressió estalinista", diu Berga.

Les obres posteriors d'Orwell, i que el faran mundialment famós, com 1984 o Rebel·lió a la granja, són clarament deutores de la seva experiència a Barcelona el 1937. "Homenatge a Catalunya és l'obra més llegida sobre la Guerra Civil. Continua sent vigent per molts factors, però no hem d'oblidar el seu valor literari. Si perviu és per la capacitat literària d'Orwell d'aplicar als fets reals mecanismes de bona literatura de ficció", afegeix Berga.

Lloyd i Berga estan convençuts que Orwell és pràcticament invisible a Barcelona. I això que durant dècades, amb el seu llibre, en va fer una potent campanya publicitària al món.

stats