FISCALITAT
Economia 02/08/2014

Bateria de mesures en la reforma fiscal per fomentar els plans de pensions

El projecte de llei millora el tracte als acomiadats però oblida els llogaters

Mariona Ferrer I Fornells
4 min

MadridHan calgut dos anys i mig de legislatura perquè el govern de Mariano Rajoy tingui finalment sobre la taula la promesa reforma fiscal. Després de més d’un mes d’exposició pública, el consell de ministres va aprovar ahir l’esperada rebaixa d’impostos juntament amb una reducció desigual de l’IRPF que beneficia en especial les rendes més baixes i les més altes. El projecte de llei millora respecte a l’esborrany en el tracte fiscal a la indemnització per acomiadament i al lloguer per als propietaris. I sorprèn amb un seguit de mesures destinades a fomentar els plans de pensions, com també la venda d’actius a partir dels 65 anys per obtenir una renda vitalícia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Rajoy va passar ahir de puntetes per la reforma, que avui apareixerà detallada al BOE i està previst que entri en vigor l’1 de gener del 2015. Va convertir la seva compareixença extraordinària després de l’últim consell de ministres d’abans de les vacances en un discurs sobre el canvi de cicle a Espanya: “La recuperació és ferma, ha arribat per quedar-se -va afirmar-. Trepitgem terreny sòlid”. Però el president espanyol va evitar els triomfalismes, conscient de la patacada del bipartidisme en les eleccions europees del maig. “Ni sóc desconeixedor del que passa al meu país ni sóc insensible amb qui ho passa pitjor”, va dir.

Jubilats i pensionistes

Els plans de pensions es podran rescatar al cap de 10 anys d’obrir-se

El projecte de llei de reforma fiscal serveix a l’executiu espanyol per encapsular una ofensiva per fomentar els plans de pensions, i així compensar futures retallades en pensions públiques. L’ítem més nou és que a partir de l’any que ve es podrà disposar de les aportacions als plans de pensions quan faci deu anys que es van obrir. Fins ara només era possible en casos extrems: per una malaltia molt greu o bé per a parats de llarga durada. I el segon ítem és que abarateix des de l’octubre les comissions per a aquests plans fins a un 30%, del 2,5% a l’1,75%. La mesura beneficiarà fins a 4,5 milions de persones, que s’estalviaran un total de 121 milions d’euros.

Hisenda també obrirà un període de sis mesos, a partir del gener del 2015, per regularitzar sense sanció les pensions procedents de l’estranger. Es condonaran les possibles sancions per no haver presentat la declaració d’aquestes rendes.

La quarta variació, en aquest cas per als més grans de 65 anys, és que només hauran de tributar per les plusvàlues per vendes de tot tipus d’actiu -immobles o accions, per exemple- a partir dels 240.000 euros. Sempre que utilitzin la renda com a complement de la pensió.

Indemnitzacions blindades

Rectificació de l’esborrany: pocs acomiadats hauran de tributar

Era una de les cares més fosques de l’esborrany: caldria pagar impostos en la majoria d’acomiadaments. Però el govern espanyol finalment ha cedit al clam dels sindicats. Si en l’esborrany el mínim exempt era per a indemnitzacions de només 2.000 euros per any treballat, ara aquest mínim passa a les indemnitzacions que superin els 180.000 euros. Segons Hisenda, són només el 0,01% del total.

Reducció de l’IRPF

La rebaixa és desigual i perjudica les rendes mitjanes

“En total, 9.000 milions d’euros tornaran a la butxaca dels espanyols en dos anys”, assenyalava ahir el president del govern espanyol sobre la reducció de l’IRPF. Però la rebaixa no és “equitativa”, tal com ha insistit l’executiu. Si bé les rendes més baixes són les més beneficiades per la reducció, també ho són les altes, tots aquells treballadors que tenen una base imposable al voltant dels 60.000 euros. Amb tot, Madrid assegura que el 2016 el ciutadà pagarà, de mitjana, un 12,5% menys que ara -sempre que el pròxim govern mantingui la reforma-, i que el 72% dels declarants, amb rendes inferiors als 24.000 euros, tindran una rebaixa mitjana d’un 30%.

Els autònoms tenen, en canvi, una reducció ínfima. Després que la retenció passés d’un 15% a un 21% el setembre del 2013, ara només es veurà reduïda un punt percentual el 2015 i un altre el 2016.

El llogater hi perd molt

El propietari aconsegueix mantenir les deduccions

Hisenda accepta un petit retoc en les deduccions per lloguer, però només per al propietari. Si bé el govern volia reduir la deducció del 60% actual al 50%, al final manté el percentatge que ja hi havia. Els llogaters, en canvi, perdran la deducció del 10,5% per habitatge habitual quan facin un nou contracte o renovin l’actual a partir del 2015.

Impost de societats

La principal reducció és per a les grans empreses

El govern espanyol homogeneïtza l’impost de societats i elimina exempcions i deduccions -excepte per a entitats de crèdit-. A canvi, redueix el gravamen general del 30% al 25% en dos anys (en l’any intermedi, el 2015, es pagarà un 28%). Les pimes, que majoritàriament ja paguen el 25%, podran reduir la taxa fins al 20% si compleixen una sèrie de condicions. Les empreses de nova creació tributaran al 15% durant el primer període impositiu.

Deduccions per al teatre

S’hi inclou una petita exigència del món de la cultura

L’IVA cultural no es rebaixa, però el govern espanyol ha accedit a permetre que les inversions en espectacles teatrals i musicals també es puguin deduir fins a un 20%, tal com s’estipulava en l’esborrany per al cinema.

stats