03/05/2013

CatalunyaCaixa té encara 6.600 milions en crèdits tòxics

3 min

Barcelona.Els dipòsits a la clientela de CatalunyaCaixa es van mantenir en 43.000 milions l'any passat, mentre que els crèdits bruts es van situar en 44.266 milions, amb una reducció del 23% sobre el 2011, bàsicament per la venda al banc dolent (Sareb) dels préstecs a promotors immobiliaris. L'entitat hi va traspassar 16.496 milions en actius deteriorats (habitatges i promocions superiors a 100.000 euros i el crèdit promotor de més de 250.000 euros), pels quals va rebre només 6.708 milions. Aquesta diferència va ser un dels principals motius de les pèrdues d'11.856 milions comptabilitzades (amb uns crèdits fiscals diferits de 3.553 milions).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però, tot i la neteja, la venda de pisos i les recuperacions d'impagats, l'entitat financera manté 6.633 milions en actius financers classificats com a inversions creditícies i considerats dubtosos, segons l'informe de gestió dels comptes anuals de l'any passat dipositats a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Aquesta quantitat representa el 8,6% sobre els actius totals de l'entitat, de 77.601 milions.

L'entitat va enviar un comunicat de valoració dels resultats dimarts en què destacava que, després del trasllat al banc dolent dels actius problemàtics, només mantenia un 1,9% dels seus actius en riscos immobiliaris. CatalunyaCaixa ha firmat un contracte d'un any per gestionar els pisos que ha traspassat al Sareb. L'informe no concreta la comissió que cobra l'entitat, que podrà prorrogar el contracte.

La finalització del sanejament de l'entitat depèn ara de la conversió dels 509 milions en les tres emissions de participacions preferents de CatalunyaCaixa, als quals s'han d'afegir 1.422 milions en deute subordinat. Bona part d'aquestes quantitats passaran a capital. Aquesta operació ajudarà a augmentar el coeficient de capital principal, que va tancar el 2012 a un nivell del 3,18%, segons destaca Deloitte en la seva auditoria. Un cop acabat aquest procés, el banc espera arribar al 10,14% de capital, complint totes les normatives.

Grup industrial

L'entitat que presideix Adolf Todó (que va cobrar una retribució de 270.700 euros l'any passat) va reclassificar les participacions que queden del seu grup industrial, molt reduït després que el desembre passat es desprengués de l'1,50% que mantenia del capital de Gas Natural, cosa que va generar una plusvàlua de 4,5 milions. Aquestes participacions (destaquen CecaBank, Inmobiliaria Colonial i Ahorro Corporación), incloses en l'epígraf d'actius no corrents en venda, estan valorades en 337,5 milions i s'han de vendre aviat, segons mana el memoràndum del rescat bancari de Brussel·les.

Pel que fa a la reducció de la xarxa d'oficines, a la qual també obliga el rescat financer europeu, l'informe assegura que l'any passat l'entitat va tancar la sucursal de Perpinyà, l'única que mantenia fora del territori estatal. CatalunyaCaixa va acabar l'any passat amb 1.163 oficines, 856 a Catalunya. La plantilla, que ahir es va concentrar davant la seu del Banc d'Espanya a Barcelona en protesta per l'ajust que prepara el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), es va reduir el 2012 un 7,4%, fins a una mitjana de 6.700 treballadors.

L'entitat fruit de la fusió de les antigues caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa haurà de vendre o tancar les més de 300 oficines de fora de Catalunya, concentrades a Madrid i València. El banc d'inversió Nomura té l'encàrrec de trobar comprador.

Un altre dels fronts oberts de l'entitat és una possible indemnització de 263,9 milions que hauria de pagar a Mapfre, el seu soci en assegurances, si no es compleixen els plans de negoci pactats. CatalunyaCaixa ha desemborsat fins ara 374,3 dels 533,5 milions de l'operació de venda del 50% de l'activitat asseguradora firmada el 2010.

Inspecció fiscal

L'informe de gestió del banc propietat de l'Estat reconeix que l'Administració Tributària ha incoat actes d'inspecció per un total de 10,9 milions per diferències en la consideració de l'impost de societats, contra les quals CatalunyaCaixa ha presentat diversos recursos.

Hisenda va comunicar l'any passat a l'entitat l'inici d'inspeccions corresponents als exercicis 2007, 2008, 2009 i el que va acabar el 30 de juny del 2010, és a dir, abans de la fusió. "A causa de les diferents interpretacions que es poden fer de les normes fiscals" l'informe no s'atreveix a aventurar el resultat de les inspeccions.

stats