FINANCES
Economia 02/07/2014

Société Générale irromp en la lluita per CatalunyaCaixa

El tercer banc francès mostra el seu interès per l’entitat i amenaça així Santander i CaixaBank

Albert Martín Vidal
4 min

BarcelonaLa dura pugna entre Banco Santander i CaixaBank per apoderar-se de CatalunyaCaixa no serà una competició de dos. Segons ha pogut saber l’ARA, el banc francès Société Générale s’ha interessat en els últims dies per l’antiga caixa catalana, ara propietat de l’Estat a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fonts financeres han confirmat a aquest diari que la setmana passada els responsables de l’entitat francesa van posar-se en contacte amb el FROB per tenir accés al seu data room, la informació detallada de l’estat de l’entitat que es posa a disposició dels diferents postors que estiguin interessats a adquirir-la.

Els responsables de gestionar aquesta informació són potser els que coneixen més bé l’última hora d’un procés que ha d’acabar aquest mateix mes de juliol, segons els plans del ministre d’Economia, Luis de Guindos, i que suposarà la venda de l’entitat catalana fundada l’any 1926. I són els responsables d’aquesta data room els qui es van sorprendre quan van rebre la petició de Société Générale, el tercer banc francès per actius (BNP és el primer i Crédit Agricole el segon).

Fonts coneixedores dels últims moviments expliquen que les entitats més actives a l’hora de demanar informació han estat el Banco Santander i CaixaBank. Totes dues entitats, principals aspirants a comprar el banc nacionalitzat, han estat fent peticions d’informació als responsables dels diferents departaments per conèixer a fons la situació de CatalunyaCaixa. També el BBVA està demanant informació tot i que, segons aquestes fonts, amb menys interès. Aquest banc ja va adquirir Unnim i té el mercat català molt cobert. Segons diferents fonts, l’entitat d’origen basc està involucrat en el procés només per assegurar-se del seu estat i, arribat el cas, contribuir a encarir-ne el preu.

Les peticions d’informació al data room també deixen entreveure un últim fet: l’interès d’entitats com Banco Popular o Ibercaja per apoderar-se de la tercera companyia bancària de Catalunya ha anat caient els últims dies. Una altra entitat que s’havia postulat, Morabanc, ha afirmat últimament que descarta presentar cap oferta.

Nova ocasió per als estrangers

L’interès del tercer banc francès trenca una tendència negativa pel que fa a les aventures de la banca estrangera a Espanya. De fet, el britànic Barclays va anunciar al maig que abandonava la banca minorista a Espanya després d’anys de pèrdues. Fa deu dies, el Popular va comprar el negoci de Citi a Espanya. Tampoc queda lluny la sortida de Lloyds, adquirit pel Sabadell el 2013. El Deutsche Bank, amb 253 oficines a tot l’Estat, va perdre l’any passat 108 milions. Diverses fonts admeten que per a la banca estrangera és molt difícil entrar al negoci minorista i que per competir cal una quota mínima. En el cas de CatalunyaCaixa, la seva quota és de l’11,5% al mercat català i d’un 2,5% a l’estatal.

L’interès del banc francès afegeix un actor inesperat al que molts consideraven un frec a frec entre Santander i l’entitat que presideix Isidre Fainé. Es dóna la circumstància, curiosament, que Société Générale i CaixaBank són socis al negoci francès de banca online Boursorama, on l’entitat catalana té el 20,7% d’una empresa que supera els 1.000 milions d’euros en valoració.

Qüestió de banderes

El procés de venda de CatalunyaCaixa compta amb una complicació afegida: la nacionalitat dels compradors. L’antiga caixa catalana és la tercera entitat de Catalunya, amb 715 oficines a les quals s’han d’afegir les 43 que té a la resta de l’Estat. Amb una plantilla de 6.057 treballadors i unes sòlides arrels al país, el mateix Isidre Fainé, president de CaixaBank, va admetre que, per “responsabilitat”, la catalanitat de l’entitat pesava a l’hora de voler adquirir-la. Aquest interès topa amb el del Santander, primer banc espanyol i divuitè del món per volum d’actius, però amb una escassa presència a Catalunya, on el 2013 tenia una quota de només el 6,9%. El banc que presideix Emilio Botín no ha fet cap adquisició al llarg de la crisi i molts el consideren el principal candidat a endur-se la subhasta.

La irrupció d’un gegant com és Société Générale afegeix una tercera bandera al procés de venda. L’entitat gal·la és la 17a més gran del món -just per sobre, precisament, del Santander- amb uns actius d’1,2 bilions d’euros. En el primer trimestre de 2014 l’entitat francesa ha guanyat un total de 315 milions, i sembla que vol emular el veneçolà Banesco entrant en el negoci de la banca minorista, però fent-ho no a Galícia, sinó a Catalunya.

Una entitat que comença a alçar el vol

Després d’haver rebut més de 12.000 milions d’euros de diners públics i de dos processos fallits de venda, CatalunyaCaixa ha millorat els seus balanços en els últims temps. Tot i que encara pateix els efectes de la seva excessiva exposició al sector immobiliari (té una taxa de morositat superior al 12%), ara mateix l’entitat catalana compta amb un capital principal superior al 14,3%, una xifra que queda per sobre de les exigències fixades per Basilea. Els actius del banc, ara propietat del FROB, ascendeixen als 63.000 milions, un 1,7% dels quals són al sector immobiliari.

stats