FINANCES
Economia 17/07/2014

La subhasta per CatalunyaCaixa arriba a la recta final amb guanyador incert

El fons nord-americà Blackstone adquireix les hipoteques de dubtós cobrament de l’entitat

Albert Martín Vidal
3 min

BarcelonaDemà a les 23.59 hores de la nit acaba el termini perquè les entitats interessades facin les seves ofertes vinculants per adquirir CatalunyaCaixa. La tercera entitat catalana, fundada el 1926 i propietat de l’estat espanyol a través del FROB des del 2011, quan va haver de rescatar-la per tapar el forat causat per la seva excessiva exposició al sector immobiliari, canviarà de mans en un moviment que acapara tota l’atenció del sector bancari espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La recta final ha estat convulsa i el resultat és incert. Segons fonts coneixedores del procés, CaixaBank i Banco Santander són les entitats interessades que han fet més consultes al FROB. Això confirma el fort interès que tots dos bancs han expressat públicament des que el ministre d’Economia, Luis de Guindos, va iniciar l’obertura d’un procés de venda que arriba després dels fracassos del juny del 2012 i del març del 2013, quan el procés es va tancar sense guanyador perquè les ofertes no satisfeien el govern espanyol. A l’interès d’Isidre Fainé i Emilio Botín s’hi afegeix el del BBVA, que ha mantingut una actitud més distant. La cursa per aconseguir el banc català -amb uns actius nets de 63.000 milions- té en la recta final dos convidats inesperats: el tercer banc francès, Société Générale, i Kutxabank, que ja s’hi havia interessat en el passat.

Un cop més, el procés de venda ha estat complicat. L’entitat es va veure obligada a renunciar a vendre per separat la xarxa d’oficines de fora de Catalunya, ja que no va rebre bones ofertes. Per contra, ahir mateix es va oficialitzar la venda d’un dels principals maldecaps del president de l’entitat, José Carlos Pla: el fons nord-americà Blackstone va adquirir per una quantitat no confirmada la cartera d’hipoteques de dubtós cobrament valorada en 6.500 milions que tenia CatalunyaCaixa. El preu pagat -s’especulava amb una xifra pròxima als 3.500 milions- no cobreix la pèrdua provisionada per l’entitat, de manera que el FROB ha elaborat una fórmula d’ajut indirecte a CatalunyaCaixa. El fons s’ha imposat a Oaktree, Lone Star i Cerberus-Goldman Sachs, que també volien el paquet de crèdits. A aquesta venda cal afegir-hi la de tres carteres de crèdits fallits -que el banc ja tenia provisionats- per 1.480 milions.

Ofertes secretes

Les xifres que oferiran els bancs interessats encara són un misteri. No obstant, quan el govern espanyol va suspendre l’últim procés de venda esperava obtenir-ne uns mil milions d’euros. Aquesta xifra queda molt lluny dels més de 12.000 milions d’euros de diners públics que l’antiga caixa catalana ha necessitat en els últims anys. Les entitats implicades en la compra han evitat parlar de xifres i fonts del sector recorden que s’està vivint “una partida de pòquer” entre tots ells.

El guanyador de la partida es coneixerà presumiblement la setmana que ve. El FROB ha previst un sistema pel qual hi haurà una segona ronda d’ofertes sempre que divendres no hi hagi una oferta que sigui de més de 200 milions i un 50% més bona que la següent. Si s’arriba a la segona ronda, es preveu que el FROB pugui contactar amb els diferents interessats per discutir els detalls de l’oferta. Entre dilluns, com a molt aviat, i finals de mes, com a molt tard, se sabrà el nom del nou propietari de la tercera entitat més gran de Catalunya amb un 11,5% de la quota de mercat. L’entitat ha millorat els seus números de cara al procés de venda i actualment compta amb un 14,3% de fons propis respecte als préstecs concedits, una proporció superior a les exigències fixades per Basilea.

Barclays, a l’espera

La resolució d’aquest procés està molt lligada a la venda del negoci de banca minorista de Barclays a Espanya. CaixaBank s’ha postulat per quedar-se amb les dues operacions, però si no guanya en la primera podria apostar més fort per la segona. L’entitat britànica busca una venda ràpida perquè es deteriori menys la seva posició després que els dirigents del banc hagin optat per abandonar aquest negoci a Espanya, França, Portugal i Itàlia.

stats