31/03/2013

Antonio Di Pietro: "A Itàlia vivim una situació d'emergència democràtica"

3 min

Antonio Di Pietro és el jutge que va liderar Mani Pulite, l'operació que va fer caure tota la classe política de la Primera República italiana. El cas es va tancar amb més de 1.300 persones condemnades per corrupció i 43 suïcidis. Home d'una extraordinària popularitat, va decidir entrar en política i lidera el partit Itàlia dels Valors. A les eleccions del febrer no va aconseguir entrar al Parlament, tot i que si hagués fet coalició amb el centreesquerra potser Itàlia no hauria quedat al límit de la ingovernabilitat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Què li passa a Itàlia?

A Itàlia vivim un situació d'emergència democràtica. El govern Monti ha fet pagar la crisi als ciutadans en lloc de retallar els privilegis i les despeses dels polítics. Els ciutadans han perdut la confiança en les institucions, un fet que ha afavorit a qui, com Grillo, s'ha presentat a les eleccions amb un moviment de protesta, o a qui, com Berlusconi, ha fet promeses impossibles de complir.

Sembla que els partits hagin perdut tota la credibilitat.

El vot ha donat un missatge molt clar a totes les forces polítiques i ens ha deixat en la ingovernabilitat. Per part nostra hi ha la màxima disponibilitat a col·laborar amb responsabilitat. S'està negociant i espero que el resultat no sigui un embolic. Vull creure que Bersani, abans de cedir a interessos ocults, tornarà la paraula als electors.

Com és que l'esquerra italiana no pot capitalitzar el descontentament general?

L'èxit de Grillo ha ensenyat al centreesquerra que els ciutadans volen el canvi. Itàlia dels Valors ha intentat representar aquesta voluntat al Parlament, cosa que ens ha deixat aïllats i menyspreats pels mitjans. Amb una coalició amb el centreesquerra hauríem aconseguit que Itàlia fos governable, com passa en moltes administracions locals.

¿Us heu equivocat, doncs, en fer una aliança amb el jutge Ingroia?

És increïble com a Itàlia ens sorprenem si un jutge entra en política mentre un imputat o un condemnat per vinculació amb la màfia s'asseu amb tota normalitat al Parlament. Nosaltres hem fet costat a un home honest, però desafortunadament no ens hem entès amb la gent. Ara el nostre partit ha proposat al centreesquerra un camí comú per anar junts a les pròximes eleccions.

Què opina de Grillo?

Mai no parlaré malament d'una persona que ha sabut capitalitzar la ràbia i la insatisfacció dels italians. La culpa és de qui ha portat la gent a aquests extrems. La protesta és legítima però es pot passar fàcilment a la violència.

Berlusconi, després de vint anys, continua aquí.

Durant aquest temps Berlusconi ha ocupat il·legalment el càrrec de primer ministre i ara es manté al Senat només per evitar ser processat. Qualsevol altre líder polític al món hauria dimitit, però ell posa la política al seu servei.

A Espanya, amb la corrupció creixent, es parla molt de Mani Pulite. Com recorda aquella operació?

Gràcies a Mani Pulite es va evidenciar un sistema de corrupció profund. Desafortunadament, en vint anys no ha canviat res. Ara la política ha aconseguit ocultar i despenalitzar delictes, això dificulta l'acció de la justícia. Berlusconi ha batallat contra els jutges, i amb una llei aprovada per Mario Monti, i que nosaltres hem rebutjat, s'han eliminat delictes com concussió per inducció o autoblanqueig de diners. El sistema no s'ha curat, s'ha immunitzat.

¿Coneix la situació actual a Catalunya? ¿És favorable a l'autodeterminació dels pobles?

Sí, la conec, i opino que el referèndum és un instrument essencial per a la democràcia directa. L'autodeterminació dels pobles és un principi bàsic de qualsevol país que vulgui ser reconegut com a país democràtic.

stats