DESAFIAMENT A PEQUÍN
Internacional 30/06/2014

Hong Kong reclama democràcia en un referèndum no oficial

Èxit d’una consulta ciutadana que Pequín qualifica d’il·legal

Chris Buckley
3 min

Hong KongUn referèndum no oficial que reclamava fer la selecció del cap del govern executiu de Hong Kong més democràtica es va tancar ahir amb un èxit inesperat després d’haver aconseguit atreure el vot d’una quarta part de l’electorat de la ciutat, segons el recompte dels organitzadors.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El moviment prodemocràtic que va convocar el referèndum -Occupy Central- es va mostrar esperançat que aquest altíssim grau de participació i la manifestació prevista per dimarts -coincidint amb l’aniversari del traspàs de sobinaria del Regne Unit a la Xina- faran que les autoritats de Pequín es replantegin el procés d’elecció del govern de Hong Kong.

Han estat 10 dies de votacions per reclamar que aquesta elecció sigui més oberta a la participació ciutadana, lluny de l’actual procediment, en què Pequín es reserva l’última paraula. La Xina es va comprometre a aprovar el sufragi universal directe per l’elecció del cap de l’executiu el 2017 i del Consell Legislatiu el 2020. Però tots els candidats hauran de rebre el vistiplau de Pequín, un aspecte que rebutgen els moviments prodemocràtics.

Al tancament de les urnes, gairebé 800.000 ciutadans de Hong Kong amb dret a vot havien dipositat la seva papereta a través d’una aplicació de telèfon mòbil, la pàgina web de la consulta o els col·legis electorals que s’havien habilitat per a l’ocasió. El vot no tenia les garanties d’un escrutini oficial, però el nombre de votants que hi va haver va ser de prop del 25% dels 3,5 milions de persones registrades al cens electoral de Hong Kong. A les últimes eleccions per al Consell Legislatiu de Hong Kong, el 2012, van ser aproximadament la meitat dels votants registrats els que van anar a votar.

“Aquesta és una xifra molt més alta del que ningú s’esperava, inclosos nosaltres i el govern xinès”, va dir ahir Benny Tai, professor de dret a la Universitat de Hong Kong, que és un dels líders d’Occupy Central, el grup que va idear el referèndum. “Veiem senyals que el govern xinès entén que el referèndum, encara que no sigui oficial, és una expressió de l’opinió pública que ha de ser considerada seriosament”, va assegurar Tai.

Els organitzadors van assegurar que, si les reformes electorals no garanteixen genuïnament el sufragi universal, convocaran protestes de desobediència civil al centre de Hong Kong, on tenen la seu els bancs i les grans companyies que operen a la ciutat.

Condemna per il·legal

Però el govern xinès va condemnar la iniciativa i va qualificar el referèndum d’il·legal. Michael Tien, un membre del Consell Legislatiu de Hong Kong afí a Pequín, va assegurar que la consulta hauria hagut de tenir molts més vots per forçar el govern de Pequín a reconsiderar qualsevol canvi. “Si haguessin votat tres o quatre milions, llavors sí que crec que la Xina es replantejaria del tot la situació”, va dir.

La següent fita per mesurar la contestació contra Pequín serà demà a la manifestació del dia en què Hong Kong va canviar de mans, el 1997. “Si ve molta gent, es confirmarà el missatge que la gent de Hong Kong estem realment compromesos a lluitar per una veritable democràcia”, va assegurar Tai.

Segons Joseph Wong Wing-ping, un ex alt dirigent de Hong Kong, no és fàcil que el govern xinès reconegui públicament que actua sota la pressió del carrer, però, si el descontentament es manté, es podria desencadenar alguna concessió de Pequín que sempre seria, diu Wong, lluny dels focus.

stats