Mèdia 29/07/2013

Cau en picat el nombre d'estrenes televisives

Des de l'arribada de Cuatro i La Sexta, mai n'hi havia hagut tan poques com aquest curs

Albert Castellví Roca
3 min

BarcelonaDurant la temporada 2012-2013, els cinc principals canals de televisió generalistes d'àmbit espanyol -La 1, Antena 3, Telecinco, Cuatro i La Sexta- i La 2 van estrenar, en conjunt, 111 nous formats. Aquesta xifra suposa un descens del 18% respecte a la temporada anterior -en què es van comptabilitzar 135 estrenes-, i del 23,4% en relació amb el curs 2010-2011 -en què es va arribar a les 145-. De fet, des que fa set anys es van posar en marxa Cuatro i La Sexta -i el nombre de novetats es va disparar fins a les 200-, mai s'havien vist tan pocs espais nous a la graella espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquestes dades queden recollides en l'últim informe elaborat pel Gabinete de Estudios de la Comunicación Audiovisual (GECA), que detalla com s'ha distribuït aquesta reducció del nombre d'estrenes entre els diferents gèneres. L'estudi atribueix el descens a la pèrdua d'ingressos publicitaris que pateix el sector, que, per tant, és més reticent a arriscar.

Ficció espanyola

De les 27 estrenes de fa dos anys s'ha passat a només 15

Entre l'1 de juliol del 2012 i el 30 de juny d'aquest any, les sis cadenes analitzades han estrenat 15 ficcions produïdes a l'Estat. Fa només dos anys, aquesta xifra es va enfilar fins a les 27 sèries, de manera que en aquest període la caiguda ha estat del 44%. Aquestes 15 estrenes es concentren, de fet, en tres únics canals -La 1, Antena 3 i Telecinco- i inclouen vuit produccions d'emissió setmanal, dos serials de sobretaula i cinc minisèries d'entre dos i tres capítols. Sobre aquest àmbit concret, l'estudi assenyala que en dos anys el nombre de minisèries espanyoles estrenades ha caigut un 54,5%.

Ficció estrangera

El nombre de novetats també baixa, però no tant

Les televisions espanyoles han estrenat aquesta temporada 39 produccions de ficció seriada, un terç menys que fa dos anys. El descens, però, es va concentrar íntegrament en la temporada 2011-2012 i aquest any la xifra s'ha mantingut estable. D'aquestes 39 sèries, 24 han arribat de l'estranger, la qual cosa suposa una reducció del 22,6% en dos anys, la meitat de la caiguda que han patit les espanyoles. A diferència d'aquestes, ara són majoritàriament La Sexta i Cuatro les que les acull, tot i que Antena 3 i Telecinco tampoc no els tanquen les portes.

Entreteniment

S'han estrenat 64 formats, un 25% menys que el curs anterior

Després de dues temporades en què el nombre de programes d'entreteniment que s'incorporaven a l'oferta superava la vuitantena, aquest curs la xifra de novetats ha caigut en picat i s'ha quedat en 64, un 25% menys que l'any passat. En termes absoluts, aquest gènere és, de llarg, el que més ha contribuït al descens global d'estrenes, si bé en la categoria "Altres" el percentatge és lleugerament superior, del 27,3%. Cal tenir en compte, però, que aquest grup és molt minoritari, amb només vuit incorporacions.

Les millors estrenes

'La voz' arrasa però La 1 domina el rànquing

Dels 111 programes estrenats, el que més bona rebuda ha tingut ha estat, amb diferència, La voz . El concurs de talents de Telecinco va superar, de mitjana, els 5 milions d'espectadors, i va tancar amb un impressionant share del 34%. De fet, segons recull GECA, aquestes xifres converteixen el programa en la millor estrena d'entreteniment de l'última dècada a Espanya. En l'àmbit de les sèries, domina clarament Isabel , mentre que La Biblia ha estat la millor incorporació de ficció estrangera. La cadena amb més presència al rànquing és, curiosament, La 1, que tot i estar immersa en una greu crisi d'audiència -va tancar la temporada per sota de l'11%, una xifra mai vista- l'ha encertat de ple amb les novetats i ha situat Isabel i MasterChef al podi, El asesinato de Carrero Blanco en cinquè lloc i Carta a Eva en el vuitè. El top ten es completa amb tres formats de Telecinco, dos d'Antena 3 i un de La Sexta, que treu el cap entre les tres grans gràcies a l'èxit de Pesadilla en la cocina .

stats