Mèdia 14/10/2014

El futbol es paga més car a Espanya

Amb 51,21 euros mensuals, supera el Regne Unit, que liderava el rànquing l’any passat

à. Gutiérrez / J. Callarissa
4 min

BarcelonaLa poca penetració de la televisió de pagament a Espanya té una conseqüència directa per als abonats: han de pagar el futbol més car d’Europa. Així ho demostrava l’estudi Esports TV & internet que ha elaborat el portal Comparaiso.es, que ha comparat quant costa seguir tot el futbol a Espanya amb la despesa necessària als principals mercats europeus: el Regne Unit, França, Itàlia, Alemanya i Portugal.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Concretament, l’estudi explica que els espanyols han de pagar 51,21 euros al mes per veure les competicions futbolístiques que no s’ofereixen en obert. Una elevada quantitat que queda molt per sobre dels 27,99 euros de Portugal o dels 14 euros d’Itàlia. L’any passat, aquesta mateixa recerca situava el Regne Unit al capdamunt de la llista. Però enguany el preu ha baixat, cosa que ha fet que Espanya hagi pujat fins al primer lloc de la llista de països -d’entre els principals mercats- amb el futbol més car d’Europa.

Aquest, però, no és un preu igualitari. Depenent de l’equip que s’idolatri, s’han de desembutxacar més o menys diners si es volen veure tots els partits. Els més cars de seguir són els del Barça i el Madrid, que costen gairebé el doble que els dels altres equips, principalment perquè no hi ha cap canal de televisió que inclogui tots els seus partits i cal recórrer al pay per view.

Al Regne Unit, el segon país de la llista, el futbol de pagament representa un cost mitjà de 49,86 euros mensuals per espectador. A Alemanya, en canvi, els espectadors paguen 39,90 euros i això amb una renda per càpita que és un 40% més elevada que a Espanya (o, en altres paraules, que l’esforç que han de fer per poder veure el futbol és encara més petit quan es pondera el cost mitjà de vida). A França, quart país en el rànquing de l’estudi, es paguen 36,80 euros.

“Seguir l’esport, i sobretot el futbol, a Espanya s’està convertint en un autèntic luxe al qual molts milions de persones no podran accedir”, explica Alicia Navas, country manager de Comparaiso.es. Des del seu punt de vista, “l’alt preu que suposa, i la necessitat d’adquirir diversos paquets, ja que no n’hi ha cap que ho integri tot, crea una situació de confusió i descontentament en el consumidor espanyol”. A més, no considera “lògic” que a Espanya es pagui més pel futbol que en països més rics, com el Regne Unit, França i Alemanya.

De fet, un dels motius que explicaria que a Espanya el futbol sigui més car és que s’han de contractar diferents paquets per poder accedir a tota l’oferta de partits (una conseqüència de l’anomenada guerra del futbol ). A Canal+ Liga es poden veure tots els partits de Lliga menys un: l’enfrontament exclusiu de Canal+ 1. Així, els aficionats que vulguin veure tots els partits del seu equip l’han de contractar a part. El mateix passa si es contracta GolT, ja que almenys un partit s’haurà d’anar a veure a Canal+ 1 perquè aquesta cadena l’ofereix en exclusiva.

L’oferta ‘online’, més econòmica

Una opció una mica més econòmica a Espanya és veure el futbol per internet. En aquest cas, apareix en tercera posició en el rànquing de països més cars. A través de la xarxa, on és més car veure el futbol és al Regne Unit, on costa 54,90 euros al mes. A França, en canvi, només en costa 12. Per acabar, a Espanya, a través de Canal+ Yomvi val 18,15 euros. Tot i això, no inclou el partit exclusiu de Canal+ 1.

La clau de volta per a aquests desequilibris és el poc èxit de la televisió de pagament a Espanya. Al Regne Unit hi ha més de 14 milions d’abonats i a França se superen els 12, mentre que a Espanya no s’arriba als 4 milions. Això fa que, d’una banda, el preu pugi perquè s’ha de costejar entre menys persones. I, de l’altra, també minva el rèdit que en treuen els equips. Així, la Premier aporta 1.400 milions als clubs anglesos dels drets esportius que recapta, mentre que el futbol espanyol només treu 600 milions de la venda de drets esportius de la Lliga.

I encara hi ha un factor més en joc: la pirateria. En un debat celebrat a l’IESE la setmana passada, el president del Barça, Josep Maria Bartomeu, reconeixia que el fenomen “compromet la viabilitat dels clubs” i recordava que el 30% dels ingressos blaugranes provenen dels drets televisius, l’anomenada grada audiovisual. És un peix que es mossega la cua: “Els preus per a un determinat públic són un fre a l’hora de contractar”, va defensar.

Wuaki.tv també oferirà futbol

El videoclub online català Wuaki.tv va anunciar ahir un acord amb Gol Televisión per crear una oferta conjunta amb tots els seus continguts per 14,90 euros al mes. El pack inclourà l’oferta de futbol de GolT, que consta de la lliga espanyola, la Copa del Rei i, a partir de la temporada que ve, la Lliga de Campions. Suposarà l’entrada d’aquesta plataforma digital en el món de l’esport premium. L’acord inclou també els continguts de TotalChannel (també de Mediapro, com GolT), que permet veure a través d’internet cadenes com FOX, AXN, Nickelodeon, National Geographic, Historia o Barça TV.

Pols pels drets del Barça de la Lliga

Una de les incerteses més grans de cara a la temporada que ve és saber qui comprarà els drets del Barça de la Lliga. Mediapro tenia gairebé tancat un acord amb el club, però a última hora Telefónica va fer arribar una oferta important que ha fet que es reobrissin les negociacions. Les converses han continuat aquestes últimes setmanes i s’espera que en els pròxims dies s’arribi ja a una decisió definitiva. De tota manera, per a la temporada 2016-2017 (i les dues posteriors) està previst que els drets no es negociïn club per club sinó que la LFP vengui tot el paquet de la Lliga als operadors i ho reparteixi aleshores entre els equips.

stats