Política 24/03/2014

CDC i ERC ja confronten quin país volen passat el 9-N

Els dos principals partits catalans han definit el seu model d'estat prioritari en convencions celebrades en els últims mesos. Els analitzem en 8 eixos temàtics

Oriol March / Roger Tugas
5 min
Artur Mas i Oriol Junqueras segellen el pacte de governabilitat / REUTERS

1. Benestar i polítiques socials

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

CDC El partit es proposa una redistribució de la riquesa més efectiva com a instrument “preventiu”. Defensa el copagament dels serveis públics i la col·laboració público-privada. Vol que la sanitat tingui “accés universal” i aposta per un grau d’autonomia més elevat dels centres educatius. El salari mínim interprofessional, segons CDC, hauria de ser el 60% del salari mitjà, i assegura que cal dissenyar el sistema de pensions per fer front a la generació del baby boom.

ERC ERC s’emmiralla en la socialdemocràcia nòrdica, però defensa la coexistència de l’escola pública i la concertada i dotar els centres de més autonomia, com CDC. El sistema de salut seria “igual per a tothom”, transparent i que promogui hàbits saludables. També vol garantir els drets dels dependents i lluitar contra la pobresa infantil i, pel que fa a la gent gran, incrementar la pensió de viduïtat però buscant fórmules per garantir el sistema de pensions a llarg termini.

2. Economia i fiscalitat

CDC CDC aposta per una economia “al servei de les persones” que sigui competitiva, sostenible, dinàmica i innovadora, que acabi sent un motor europeu. Considera que cal crear un “potent i eficaç” servei de comerç exterior per afavorir la internacionalització i manté l’esquema de petites i mitjanes empreses. Pel que fa a model de fiscalitat, defensa disminuir la pressió a les classes mitjanes i proposa que es prioritzin els incentius per activitats de R+D+i.

ERC Els republicans propugnen impulsar un “cercle virtuós entre un estat del benestar orientat a la competitivitat sostenible i una economia productiva que permeti finançar-lo”. Posen l’èmfasi en una fiscalitat redistributiva i en la idea de “país emprenedor” que promou la productivitat invertint en recerca, infraestructures i internacionalització, capitalitzant pimes i captant talent, sense tancar-se a “nous paradigmes econòmics i socials innovadors i alternatius”.

3. Model productiu i laboral

CDC Els nacionalistes valoren positivament la “diversificació” de l’economia catalana i consideren que l’estat català s’ha de fonamentar en la indústria (25%-30% del PIB), en la logística, en el turisme i en el coneixement. A aquests àmbits s’hi sumen el comerç i la construcció. El model laboral es basa en la “flexiseguretat”: flexible com reclamen les empreses però amb el grau de seguretat que demanen els treballadors. Proposa que retornin els joves que han emigrat.

ERC El model laboral dels republicans és similar al de CDC i es basa en la “flexibilitat pel que fa a la contractació de personal, seguretat per al treballador en el cas que perdi el lloc de treball [...] i polítiques actives d’ocupació” perquè la situació d’atur sigui breu. ERC, però, també defensa que, com a Alemanya, els sindicats formin part dels consells d’administració de les grans empreses, i preveu reforçar el tercer sector, l’economia social i verda i el cooperativisme.

4. Relacions internacionals

CDC Convergència considera que Europa és “la nostra raó de ser” perquè Catalunya hi pertany des de l’Imperi Carolingi. El document crida a tenir aliats i amistats per a la consulta que, més endavant, serveixin de cara al reconeixement del futur estat català. Recomana treballar amb “ambició” i “discreció” sense “missatges agressius” per poder ingressar a la Unió Europea (UE). “La UE no pot expulsar una de les nacions més antigues d’Europa”, sosté el partit.

ERC ERC dóna per fet el manteniment a la UE de Catalunya, però s’obre a estudiar sortir de l’euro o de l’OTAN. Vol mantenir una alta col·laboració amb Espanya, la Mediterrània i l’Amèrica Llatina i sobretot crear un ministeri específic sobre relacions amb la resta dels Països Catalans. Preveu destinar el 0,7% del pressupost a ajuda al desenvolupament i orientar el comerç internacional a preservar “el desenvolupament i l’equitat social de tercers països”.

5. Llengua, Cultura i identitat

CDC “El català és un element d’integració i cohesió social”, defensa el document de CDC. Pel que fa al castellà en un futur estat català, els nacionalistes apunten el següent: “El castellà és un patrimoni que tenim i és la llengua primera de bona part de la població de Catalunya i, per tant, amb uns drets lingüístics personals que no es poden obviar i que s’han de preservar”. El text demana reduir l’IVA cultural i que la cultura representi un 2% del pressupost.

ERC ERC vol garantir un “accés democràtic a la cultura, entesa com a eina de transformació i cohesió social”. Tot i que Junqueras defensa sovint que el castellà sigui cooficial, la ponència no ho recull. Es proposa, però, que el “període de desigualtat jurídica i administrativa per a la població estrangera d’arribada recent” sigui breu, però acomodant-la a uns drets i deures clarament regulats basats en la democràcia, els drets humans, la igualtat i el pluralisme.

6. Administracions públiques

CDC El partit de Mas considera que la futura administració catalana ha de ser un exemple “simultani” d’agilitat en la resposta i de severitat amb els incompliments. “El sector públic ha de ser capaç de fer més amb menys”, apunta CDC. Pel que fa a les institucions nacionals del futur estat, els nacionalistes apunten que és important separar bé els diferents poders i “evitar concentracions”. Vol prestigiar la funció de la fiscalia i de la justícia i implantar vegueries.

ERC El nou estat, segons els republicans, estaria dividit en municipis, vuit vegueries i la Generalitat, i les comarques serien només consells d’alcaldes per mancomunar serveis. A més, reconeixeria el dret a l’autodeterminació de l’Aran i el dret a decidir el seu encaix amb Catalunya. Pel que fa a la justícia, ERC vol assolir la ràtio d’un jutge per cada 5.000 habitants, que es limiti la capacitat de recurs i que no hi hagi tribunals d’excepció com l’Audiència Nacional.

7. Infraestructures i energia

CDC El document assenyala que cal arbitrar les solucions necessàries per a la màxima integració ambiental i paisatgística de les infraestructures. Se situa l’aeroport del Prat -convertit un hub internacional- i el corredor mediterrani com a prioritats, i sosté que cal anar cap a un model energètic de baixa intensitat de carboni que potenciï l’eficiència. El partit defensa la “comptabilitat ambiental” i raonar un desenvolupament ambiental sostenible.

ERC La ponència d’ERC aposta per un “tancament controlat” de les nuclears i substituir-les per energies renovables. Pel que fa a la mobilitat, preveu “un nou pla de carreteres que trenqui l’actual estructura radial” i un sistema de rodalies al voltant de Tarragona, Girona, Lleida i Barcelona. Vol també renegociar les concessions de les carreteres i fixar un sistema de peatges tous sota criteris de mobilitat i manteniment, gratuïts per als casos locals de mobilitat obligada.

8. Democràcia i transparència

CDC CDC defensa que es voti als 16 anys a través d’un sistema mixt de vot uninominal i llista de partit. Proposa un “nou contracte social” que vinculi institucions i ciutadania. Reclama, a més, que es retin comptes de manera “continuada i honesta” i que quan es cometi algun acte “il·legal” o “poc ètic” es renunciï als càrrecs. Pel que fa a finançament de partits, CDC proposa transparència en els comptes, que es poden nodrir de finançament públic i privat.

ERC El partit de Junqueras vol una llei electoral basada en vegueries i llistes desbloquejades. No descarta una forma de govern semipresidencial com a França i prefereix una democràcia de consens com la suïssa, que busca grans coalicions i no simples majories. Reclama “mecanismes forts de democràcia participativa” per anul·lar o fer lleis i aprovar reformes constitucionals per iniciativa popular i referèndums vinculants, però no aborda la corrupció.

stats