CANVI DE CICLE
Política 11/10/2014

CDC activa la seva refundació deixant les sigles en segon pla

Fia el seu èxit a Mas amb la vista posada en la gestió post 9-N

Oriol March
3 min

BarcelonaMoltes coses han canviat des del Dia de Convergència, que els nacionalistes van celebrar l’any passat a Igualada quan ja s’acabava el mes de setembre. A la capital de l’Anoia, els dirigents de CDC encaraven un nou curs polític que desembocaria en el pacte per la data i la pregunta de la consulta i miraven de girar full a la imputació d’Oriol Pujol pel cas de les ITV. Josep Rull i Lluís Corominas comandaven col·legiadament la nau del partit, i Artur Mas cridava Europa a “prendre exemple” del procés català. El Dia dels Convergents -una subtil modificació respecte a la denominació de fa un any-, que se celebra avui a Manresa, és una mostra de com el procés sobiranista ha fet entrar els partits en un accelerador de partícules a mesura que s’acosta el 9-N. Tant és així que, en ple procés de refundació després del cas Pujol, el partit ha decidit deixar en segon pla les sigles de tota la vida -CDC, que aquest 2014 compleix quaranta anys- i potenciar al màxim la figura del president.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho assenyalen a l’ARA fonts de la direcció i així ho demostren els últims materials gràfics produïts pel partit, especialment un vídeo difós per cridar a la participació en l’acte d’avui a Manresa. Les sigles del partit no hi apareixen i el hashtag que es recomana fer servir és #totsambelpresident. “Ara és moment de donar-li suport, perquè està gestionant una situació molt complicada”, apunta un alt dirigent del partit consultat. Des de l’últim consell nacional ampliat de CDC, el 6 de setembre, els nacionalistes fan servir el lema “Som convergents!” -amb exclamació- per mostrar “orgull de militància” i, al mateix temps, deixar en segon pla les sigles per si cal anar cap a unes eleccions plebiscitàries amb llista conjunta amb més forces sobiranistes.

El futur del procés

El discurs públic dels nacionalistes no ha variat aquesta setmana, a pesar de les dificultats del bloc pro consulta per mantenir la unitat: “El president va a sac pel 9-N”. Així ho va fer saber als òrgans dirigents del partit dilluns passat, tot i que la resta de partits favorables al dret a decidir li demanen més detalls i més determinació per fer la consulta. Què passa si es trenca la unitat? “Fer costat al president”, responen a la direcció, i afegeixen que és Mas qui “garanteix que anem tots plegats”. La setmana que ve serà decisiva per comprovar-ho.

No falten veus dins de Convergència que diuen que avantposen el futur del procés al futur del partit, que no té bona salut electoral a les enquestes i es veu superat per ERC, com ja va passar a les eleccions europees. “Si morim, que no sigui quedant com uns traïdors per no seguir endavant amb el procés”, indica un membre de la cúpula consultat. L’afany de Mas a mantenir el 9-N -almenys durant aquesta setmana- també és interpretat com una manera de “fer pressió” a ERC perquè accepti una llista conjunta a les eleccions plebiscitàries.

Les sigles de Convergència també tenen un paper secundari en l’adhesió a la campanya unitària Ara és l’hora. El logo de la iniciativa es basa en dues peces de puzle -una amb el “Som convergents!” i l’altra amb la imatge de la campanya que lideren l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural- que simbolitzen la “unitat” que CDC busca en el procés. Els nacionalistes volen una campanya com la del Yes Scotland i han demanat als seus dirigents que participin tant com puguin en els actes al territori. Els seus socis d’Unió, que han optat per la llibertat de vot a la segona pregunta de la consulta, no s’han adherit a la campanya i es mantindran en el “volem votar”.

Què més ha canviat, a banda de l’eslògan del partit i de les circumstàncies polítiques del país? Ara és Rull qui comanda el partit al capdavant d’un comitè de direcció col·legiat en què Corominas treballa per preparar les eleccions municipals del 2015. Una cita electoral que arribarà en plena ressaca -passi el que passi- del 9-N i que plantejarà tot un repte per als alcaldes nacionalistes a causa de la puixança d’ERC. Què no ha canviat? Mas segueix liderant el partit i el partit ho fia tot al seu lideratge. En les últimes setmanes, el president ha citat un poema de Joan Vinyoli per recordar que Catalunya està creant un “replà provisori” per quan arribi al final d’una escala finita. Una frase que funciona per al procés i també per a Convergència.

stats