CANVI DE CICLE
Política 17/01/2013

Cimera a cinc per sumar els 107 diputats

La unanimitat del catalanisme al voltant de la declaració de sobirania encara és possible. Amb aquest convenciment es trobaran demà les cinc forces favorables a la consulta per mirar d'acostar postures.

R. Tugas / O. March
3 min
L'ESQUERRA QUE VOL SER TRANSVERSAL El corrent crític socialista Avancem va fer un acte al Teatre del Raval en què  van participar Pere Navarro, Jaume Collboni, Joan Ignasi Elena i Laia Bonet, del PSC; Eduard López, d'ERC; Dolors Camats, d'ICV, i Joan Josep Nuet, d'EUiA.

BARCELONA.Una cimera discreta que se celebrarà demà ha de servir per llimar diferències sobre la declaració de sobirania que aprovarà el Parlament el dia 23. Ho van confirmar a l'ARA diverses fonts dels partits, que asseguren que la reunió -inicialment reclamada per ICV i la CUP- posarà sobre la taula tots els textos presentats aquests dies per intentar forjar un document únic que rebi els vots d'una majoria contundent al ple.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la reunió -pendent de sincronitzar agendes, i si no hi ha cap daltabaix d'última hora-, hi acudiran representants de CiU, ERC, PSC, ICV i CUP, els partits que, en major o menor mesura, estan d'acord amb el dret a decidir. La gran incògnita a hores d'ara és quina posició adoptaran els socialistes en relació al text. Els seus 20 diputats són claus per sumar uns 107 escons al voltant de la declaració que exhibirien unitat de portes enfora. "No tenim gens clara la voluntat dels socialistes", han lamentat al llarg de la setmana, en privat, CiU i ERC.

Els dubtes que planen sobre el PSC es fonamenten en el cop de porta del PSOE al dret a decidir i en l'enrocament dels socialistes per incloure la reforma federal a la declaració de sobirania. Veus socialistes de pes, com Carme Chacón, ja han deixat clar que la resolució, tal com la van redactar nacionalistes i republicans aquest dimarts, no pot ser mai aprovada pel grup que lidera Pere Navarro al Parlament. "Si el PSC no s'hi suma, quedarà al costat del PP i Ciutadans", va alertar el president de la Generalitat, Artur Mas, en una entrevista a Catalunya Ràdio.

La línia vermella del text de CiU i ERC que incomoda el PSC és la definició de Catalunya com a subjecte polític i jurídic sobirà. És una referència "absolutament inqüestionable per a qualsevol demòcrata", va etzibar ahir el president dels republicans, Oriol Junqueras, que ja ha acceptat retirar les referències a l'estat propi. Qui ha deixat clar que en quedarà al marge és el PP i C's, que fins i tot han demanat a la mesa del Parlament que "reconsideri" l'admissió de les resolucions.

Una qüestió que ajorna el ple acord amb ICV i la CUP -que ja es palpa- és el paper que ha de tenir la cambra catalana en el procés, ja que aquestes formacions reclamen que sigui central i no secundari respecte del Govern o les comissions de CiU i ERC. Confien a trobar l'encaix aviat. Fins i tot, demà.

Més d'una pregunta a la consulta

Si bé tot el que fa referència a la declaració genera unanimitat a CiU, la pregunta que es farà a la consulta i l'estadi final del dret a decidir fan aflorar les diferències en el si de la federació. Josep A. Duran i Lleida, que aquests dies fa un tour mediàtic per ràdios i televisions, va reiterar que "l'estat propi no equival a la independència" i que el referèndum ha de ser "legal dins del marc espanyol" o bé en el context d'una llei catalana que el govern del PP no pugui dur al Tribunal Constitucional.

Mas va obrir la porta a una consulta amb més d'una pregunta. "Els escocesos també volien més d'una pregunta, al principi", va recordar el president de la Generalitat. En tot cas, el debat sobre l'esquelet de la pregunta és un assumpte que encara no es vol abordar dins la federació de CiU. "Ara toca sumar al voltant del dret a decidir, ampliar la majoria social i després ja ho veurem", consideren fonts nacionalistes. "Quan arribi el moment ja prendrem les últimes decisions", s'evadia ahir Mas.

Tanmateix, el president va voler remarcar que la consulta "no es pot guanyar per un 51%" -un dels arguments més recurrents del líder de CiU- i va advertir que, si es fes avui la pregunta, "la victòria no seria gaire folgada". Mas va insistir que a Catalunya li cal un estat per no quedar "desarmada" davant de la crisi econòmica que assola el país.

ICV farà una consulta interna

Un altre partit que haurà de definir-se d'aquí a la consulta és ICV, que encara no ha aclarit quin vot propugnaria. El seu secretari general, Joan Herrera, va revelar que preveuen fer un referèndum intern entre els afiliats ecosocialistes quan la consulta estigui convocada i quan se sàpiga la pregunta exacta i, segons el seu resultat, fixaran posició.

És la fórmula que va usar ICV per decidir el vot en contra a la Constitució europea. La seva direcció, però, no s'inhibirà i defensarà una postura, que els afiliats podran ratificar o no. I aquesta postura, segons fonts del partit, no passarà en cap cas per defensar l' statu quo actual. Així, si l'Estat no proposa un canvi substancial en un sentit plurinacional i federal, la cúpula d'ICV no tindrà més alternativa que donar suport a l'estat propi.

stats