DRET A DECIDIR
Política 23/09/2014

Dels Gasol a Sabina, els suports més inesperats a la consulta

La proximitat del 9-N precipita el posicionament dels famosos

Marc Colomer
4 min

BarcelonaUna de les claus del suport transversal al dret a decidir -greuges al marge-és haver situat el debat polític en el pla democràtic: ja no es tracta de l’estatus polític de Catalunya, diu l’argumentari sobiranista, sinó de la democràcia, del dret a dirimir el contenciós polític a les urnes. I en aquest escenari, el mur de la legalitat com a únic argument s’ha demostrat poc efectiu a Catalunya i, el que és més rellevant, a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És en aquesta lògica que cal situar la torrentada de suports imprevistos, però de gran valor, a la votació del 9-N de personatges destacats de l’escena esportiva, mediàtica, cultural o jurídica dels últims dies. Imprevistos perquè provenen de personatges que, en alguns casos, no han amagat que optarien per la permanència de Catalunya a Espanya, però que prioritzen el dret al vot.

“Sóc un apassionat del Regne Unit, però també sóc un demòcrata. Podria haver prohibit el referèndum però he preferit que els escocesos parlessin”, declarava el premier britànic, David Cameron, per justificar el seu suport al referèndum escocès. Ja no es tracta de la independència, sinó de la democràcia.

Esport d’elit pel 9-N

Suport de figures de les

seleccions espanyoles

¿És incompatible ser contrari a la independència de Catalunya i voler-ho defensar amb el vot el 9-N? Rotundament no. En són un exemple els germans Pau i Marc Gasol (05), jugadors de la NBA i de la selecció espanyola. En diverses ocasions s’han manifestat contraris a la independència, però en canvi dijous, en un acte de la Cambra de Comerç, van defensar el 9-N. “Tothom ha de tenir dret a decidir, a expressar-se”, va respondre finalment davant la insistència de la premsa Marc Gasol, després que el seu germà defensés obertament que està “d’acord amb la consulta”. No són suports gens menors, tenint en compte, d’una banda, la gran projecció internacional dels personatges, i, de l’altra, que el món de l’esport d’elit -encara més quan es tracta d’esportistes catalans que competeixen amb les seleccions espanyoles-és poc amic d’exhibir els seus criteris polítics.

Pep Guardiola a banda, també han mostrat el seu suport al procés d’autodeterminació els jugadors del Barça Gerard Piqué (03) i Xavi Hernández, que van revelar ells mateixos via Twitter que havien participat en la Via Catalana de la Diada. Tots dos, jugadors destacats de la roja, l’orgull de l’esport espanyol.

Mediàtics per la consulta

Mejide i Vázquez fan entrar el 9-N a les llars espanyoles

“Em sembla tan bàsic que sigui possible la consulta que no entenc el que s’ha muntat al seu voltant”. Qui parlava així divendres era el presentador de Sálvame, Jorge Javier Vázquez (01), en una conversa al programa amb el publicista Risto Mejide. La conversa es produïa just després que Jorge Javier Vázquez parlés en directe i per telèfon amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez. I a tomb de la trucada, Mejide obria foc: “Retiro el vot al PSOE fins que doni suport a la consulta a Catalunya”. I interpel·lava Vázquez, que no dubtava a respondre: “Jo dono suport a la consulta”. Vázquez encara seguia i preguntava a Mejide: “¿Està preparat el poble català per al no?” I Mejide responia: “Hem d’estar preparats per a qualsevol resposta. El que no té sentit és no estar preparats per a les preguntes”. I ho reblava Vázquez en retreure “els nos rotunds i que ningú s’assegui a dialogar”. Dialogar per què? “Dialogar vol dir escoltar l’altre, no asseure’s amb una cuirassa”, concloïa el presentador del que és un dels programes amb més audiència a Espanya.

Més enllà ha anat la periodista de la premsa rosa Karmele Marchante, que s’ha sumat a la campanya de voluntariat de la plataforma Ara és l’hora per a la victòria de la independència el 9-N.

Sabina pren partit

D’autor de l’himne de Ciutadans

a defensor del dret a decidir

Durant la campanya de les eleccions catalanes del 2012, Joaquín Sabina (02) va cedir per a la campanya de C’s la lletra que havia posat a l’himne espanyol. Dos anys i mig més tard, diumenge, el mateix Risto Mejide l’entrevistava per a al programa Viajando con Chester, a Cuatro. I el poeta de la Movida Madrileña, militant històric de l’esquerra espanyola més republicana, no va dubtar a expressar, en una referència explícita al cas català, que “la gent ha de tenir dret a votar, i com més coses millor”. Altre cop la consulta es feia un lloc en el guió.

Suport judicial

El fiscal en cap del País Basc la veu possible

Davant l’ofensiva jurídica de l’Estat per intentar bloquejar el 9-N, ahir prenia rellevància el criteri del fiscal en cap del País Basc, José Manuel Calparsoro (04). “Espanya té camins legals per fer la consulta”, va afirmar a Catalunya Ràdio. Per tant, concloïa, estem davant d’una qüestió de voluntat política, no pas d’impediment jurídic, com defensa també el col·lectiu Jutges pel Dret a Decidir. El portaveu d’aquesta entitat, Xavier González de Rivera, va sostenir ahir a TV3 que “de marge legal n’hi ha, n’hi havia i n’hi pot haver: és qüestió de voluntat política”. Falten 47 dies per al 9-N.

stats