EL FLANC DEMOCRISTIÀ
Política 29/11/2014

Duran pensa en l’endemà i es dóna d’alta al Col·legi d’Advocats per poder exercir

Fins dimarts era lletrat “no exercent” a Lleida i, per decisió pròpia, passa a “exercent” a Barcelona

i
Ferran Casas
3 min
L’APOSTA PER LA TERCERA VIA 
 Duran, dimarts al ple del Congrés, ha apostat fins ara sense èxit per la tercera via.

BarcelonaDimarts Josep Antoni Duran i Lleida, president del comitè de govern d’Unió i portaveu de CiU al Congrés, no va assistir a la conferència en què el president de la Generalitat, Artur Mas, presentava el full de ruta per fer possible la independència en els pròxims 18 mesos. Era a Madrid, al ple del Congrés de Diputats, i això li impedia, segons va dir, qualsevol altra activitat aquell dia. Però aquell mateix dia feia un pas que, a curt o mitjà termini, pot ser important en la seva vida política. El Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), segons consta a la web de la mateixa institució i ha pogut confirmar l’ARA, formalitzava l’alta del dirigent democristià com a “exercent” després que ell ho hagués sol·licitat. Es pot interpretar, doncs, que donant-se d’alta per tornar a exercir la professió -i pagant la matrícula i la quota mensual- Duran pot, ara sí, estar preparant el retorn a l’activitat privada. De tot plegat, els portaveus del partit no en sabien res i van evitar fer qualsevol tipus de valoració.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A través de La Vanguardia, el líder d’Unió va assegurar, en relació a la notícia de l’ARA, que no té intenció de deixar res i que, per ara, no preveu compatibilitzar l’activitat com a lletrat i la política. Si volgués, li seria possible fer-ho prèvia petició i autorització de la comissió de l’estatut del diputat del Congrés. Segons ell, l’alta a l’ICAB es deu només a una qüestió administrativa, ja que estava col·legiat a Lleida i ja fa dècades que no hi viu, cosa que l’hauria obligat a canviar de Col·legi perquè, precisament ara, “se li exigia que hi tingués domicili”.

“Ningú l’ha instat a canviar”

El degà del Col·legi d’Advocats de Lleida, Simeó Miquel, va aclarir a l’ARA, però, que “és segur que ningú l’ha convidat a deixar Lleida i passar a Barcelona”. “De fet, tenim molts col·legiats, sobretot entre els no exercents, que viuen fora i per a ells fins i tot tenim un estatus específic perquè continuïn amb nosaltres si volen”, deia. De fet, Duran va efectuar el canvi fa uns dies per decisió personal i no pas administrativa: feia anys que estava com a “no exercent” -no podia fer de lletrat- a Lleida, i ara es col·legia d’“exercent” -pot litigar i fer altres tasques- a Barcelona.

En els últims temps el líder d’Unió s’ha distanciat del full de ruta sobiranista de Mas i fins i tot ha especulat amb la possibilitat de deixar la política activa, tot i que professions com ara la docència, segons ha reconegut públicament, no li donarien per viure i les descarta. Duran, que el 9-N va votar sí-no en el procés participatiu impulsat pel Govern, es nega a secundar l’aposta independentista, tot i que per ara acull amb prudència la proposta de Mas. En els últims mesos ha intentat també bastir un espai de centre, que primer havia de passar per la plataforma Catalunya al Centre però que no va trobar prou suports en la societat civil i les entitats catòliques i que al final ha mutat en l’espai de debat Construïm.

A la fitxa del Col·legi d’Advocats, en què consta amb la matrícula 42.182, el seu despatx s’ubica al carrer Roger de Llúria, 119, al segon segona, on treballa la seva esposa, la també advocada Marta Colls. Hi consten números de telèfon i una adreça de correu electrònic, la que té com a líder del partit. Afirma que està especialitzat en dret administratiu, civil, comunitari, internacional i constitucional. Duran, nascut al Campell el 1952, va estudiar la carrera de dret a Lleida i va exercir pocs anys abans de dedicar-se a la política professional. Ara, si vol, pot posar fi al llarg parèntesi polític.

stats