CANVI DE CICLE
Política 12/06/2013

De Luna, implacable amb la rebel·lió fiscal

El recurs contra Vic argumenta que pagar els impostos a Catalunya vulnera l'Estatut

Sara González
2 min

Barcelona.La delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, ha sumat les mocions a favor de la sobirania fiscal a la seva llista de batalles legals contra els ajuntaments catalans sobiranistes. Fins ara, més de 80 municipis han aprovat textos a favor de pagar els seus impostos a Catalunya i onze ja abonen simbòlicament l'IVA i l'IRPF a l'agència tributària catalana, que després els ingressa a l'espanyola. Per això no deixa de ser significatiu que el primer consistori a rebre el recurs contenciós administratiu hagi estat el de Vic, presidit per Josep Maria Vila d'Abadal, el president de l'Associació de Municipis per la Independència. L'entitat, que compta amb 668 municipis adscrits i que busca sumar i coordinar iniciatives pel procés cap a la independència, treballa per donar als ajuntaments informació per exercir la sobirania fiscal i assessorar-los en cas que rebin recursos com el de Vic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El consistori de la capital d'Osona va aprovar la moció a favor de la sobirania fiscal al mes de març -amb els vots de CiU, ERC, CUP, Solidaritat, PSC i ICV-, que preveia que l'Ajuntament exercís la sobirania fiscal a partir del juliol. Només Plataforma per Catalunya va votar-hi en contra. El recurs de De Luna argumenta que l'administració local no té competències en aquesta matèria i que la declaració municipal vulnera articles de l'Estatut i del sistema de finançament. Denuncia, en concret, el mecanisme per domiciliar els pagaments de l'IVA i l'IRPF a l'Agència Tributària de Catalunya, una iniciativa simbòlica, ja que els diners són enviats finalment a Madrid. Tot i això, la delegació del govern recorda que és l'ens espanyol "qui té les competències" i que és a ell a qui s'ha d'abonar els impostos.

"De Luna és la guardiana d'Espanya i va en contra de tot el que faci referència a la sobirania", lamenta Vila d'Abadal. L'objectiu final de De Luna és aconseguir l'anul·lació de la moció. Per ara el cas està en mans del Tribunal Contenciós Administratiu de Barcelona, però pot acabar en mans del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya si la delegació del govern espanyol formalitza la demanda. L'advocat de l'AMI, Josep Gascón, va explicar ahir a l'ACN que la resolució del tribunal seria d'obligat compliment i que, si Vila d'Abadal es negués a acatar-la, incorreria en un delicte de desobediència que podria ser penat amb multes econòmiques o, fins i tot, amb la inhabilitació. Tot i això, l'alcalde de Vic pensa arribar "fins al final" del procés judicial.

Un procés que s'accelera

Si bé recursos similars com els presentats contra els ajuntaments que es negaven a penjar la bandera espanyola acostumen a comportar un procés judicial llarg, el fet que ja hi hagi consistoris exercint la sobirania fiscal podria accelerar els tràmits. Són onze consistoris que a l'abril van abonar l'IVA i l'IRPF corresponents al primer trimestre de l'any a l'agència catalana coordinats per la plataforma Catalunya Diu Prou. Paral·lelament, el Govern prepara un mecanisme adreçat als municipis per facilitar que paguin els seus impostos a l'agència catalana, un exercici que l'executiu creu que servirà per agafar bagatge, guanyar múscul i controlar dades per a la futura agència tributària pròpia, la principal estructura d'estat que vol construir Artur Mas.

stats