FINANCES PÚBLIQUES
Política 19/09/2014

Mas-Colell posa peròs a l’abaratiment del cost del crèdit del FLA

Hauria d’estalviar 900 milions, però Montoro ho condiciona a recentralitzar

Roger Tugas
2 min
El conseller d’Economia i Coneixement del Govern, Andreu Mas-Colell, en una sessió del Parlament.

BarcelonaEl llistat de greuges que aireja sempre que pot el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, davant del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, és llarg. Reclama que flexibilitzi el sostre de dèficit per a les comunitats, que es revisi el sistema de finançament, que s’incrementin bestretes i que es permeti recaptar l’impost a la banca, entre d’altres. Tot i això, la gran solució que va posar sobre la taula Montoro en el Consell de Política Fiscal i Financera del 31 de juliol va ser una rebaixa dels interessos del fons de liquiditat autonòmic (FLA) a l’1% i la possibilitat d’ajornar els venciments del que van prestar el 2012. Fins dimarts Mas-Colell no li va notificar que sol·licitava accedir a la rebaixa, però hi posa condicions, ja que, de fet, la mesura anava vinculada a recentralitzacions que la Generalitat no vol acceptar. Falta veure si l’Estat accepta la proposta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Generalitat ja va pagar 302 milions en interessos del FLA el 2013 i aquest any n’havia d’abonar 643 milions, una part dels quals ja es van fer efectius al febrer. Tot i això, la rebaixa a l’1% permetria que ja aquest 2014 la quantitat es reduís en 183,6 milions i que el 2015 fossin 717,2 milions menys del que estava previst. Una quantitat gens menyspreable en un any en què elaborar els pressupostos es presenta com un repte titànic i que equival a revertir la supressió d’una paga als funcionaris o a la rebaixa prevista en les bestretes.

Tanmateix, Mas-Colell havia de passar un peatge per accedir-hi: acceptar la invasió d’algunes competències. Montoro obligava la Generalitat a entrar a formar part de la plataforma de facturació electrònica de l’Estat i a “Emprende en 3”, un programa que permet crear empreses en tres passos. El conseller va insinuar que aquestes condicions podien entendre’s com un “xantatge”. Comprar competències, en resum. Per això, segons fonts de l’executiu, la Generalitat intenta minimitzar-ne les conseqüències a través de negociacions amb l’Estat liderades per la vicepresidenta Joana Ortega.

En concret, el Govern va fer veure a l’Estat que ja disposa d’una finestreta única similar per crear empreses i també té una plataforma pròpia de facturació electrònica. Així, en comptes de vehicular la creació de noves empreses o la gestió de facturacions a través de les eines del govern espanyol, Ortega ha ofert la possibilitat que l’executiu central tingui accés a la informació i a les aplicacions de la Generalitat, que continuaria mantenint les competències. Tot i que la notificació va tenir lloc dimarts, l’Estat encara ha de dir si accepta la proposta. “El problema no és tecnològic, sinó polític”, admeten al Govern.

A banda, Mas-Colell recrimina a Montoro que afirmi que les noves condicions del FLA li permetran estalviar fins a 1.744,8 milions. En realitat, 833,1 d’aquests milions són el retard d’un any en els pagaments dels venciments del FLA del 2012, que s’abonarien a partir del 2016.

stats