DRET A DECIDIR
Política 30/05/2014

La via de Mas: consulta tolerada

El Cercle d’Economia defensa un referèndum “legal” però demana temps i una segona oportunitat

Oriol March
4 min

SitgesArtur Mas fa dies que insisteix a Mariano Rajoy que hi ha una sortida win-win -una expressió, la del guany mutu, que fa servir sovint el president- per fer la consulta del 9-N. I aquesta sortida implica que l’Estat toleri la consulta. Què vol dir, en termes pràctics, aquesta via? Que el govern espanyol no recorri la llei de consultes catalana que s’aprovarà en els pròxims mesos al Parlament i en virtut de la qual Mas convocarà el referèndum pactat per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. Aquesta sortida és la que va presentar ahir en l’obertura de les XXX Jornades del Cercle d’Economia, que en els últims anys s’han convertit en un termòmetre de la reacció que el procés sobiranista causa en les elits econòmiques del país que es troben a Sitges.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Intentaré que ens deixin fer”, va defensar el líder de CiU al costat del president del Cercle, Anton Costas. Minuts abans, Costas va apostar per una “consulta legal” i “ben informada”, al mateix temps que defensava una “reforma constitucional” i una “segona oportunitat” en les relacions entre Catalunya i Espanya. Mas va indicar que qualsevol reforma constitucional ha de venir de l’Estat, no només d’un sol partit, i que en tot cas caldrà sotmetre-la al veredicte de la ciutadania en una consulta. Aquest hipotètic retoc de la Constitució segur que serà damunt la taula que demà, també a Sitges, protagonitzaran Alfredo Pérez Rubalcaba i Josep A. Duran i Lleida.

Certeses i incerteses

Costas va ser especialment insistent a l’hora d’advertir sobre les “incerteses” que envolten el procés i singularment sobre la “seguretat jurídica” que necessita l’economia. Mas va admetre que aquestes incerteses hi són -“Ja vam dir que entràvem en un terreny desconegut”-, però va voler destacar també algunes certeses. El president va garantir que convocarà la consulta del 9-N, tal com va refermar després que CiU perdés les eleccions europees contra ERC, i va voler deixar clar que el procés s’està fent “sense violència” i amb l’Estat en contra.

Mas, sempre que pot, fa servir el cas escocès com a exemple de procés pactat entre les parts. Fins i tot en aquest escenari el president hi troba “incerteses”, que també va extrapolar a les decisions diàries i “complexes” que prenen els empresaris per fer-los empatitzar amb la seva situació. Aquestes incerteses, però, el líder de CiU va voler-les situar també com a responsabilitat del govern espanyol. “Si ens enfonsen la legalitat catalana, serà un acte d’agressió afegida”, va indicar. El missatge cap als empresaris és clar: hi ha peces del puzle sobiranista que han de trobar el seu encaix, però no tot depèn de la Generalitat. La pilota és, també, a la teulada de Mariano Rajoy.

En aquest sentit, Mas va demanar al president espanyol, que dissabte serà a Sitges, que “assumeixi riscos” per resoldre la situació a Catalunya. El president guarda encara en la memòria el pacte a què va arribar amb José Luis Rodríguez Zapatero per retallar l’Estatut i fer més fàcil la seva tramitació al Congrés, i observa amb recel qualsevol oferta de l’Estat que no inclogui una consulta. Una consulta, va reiterar, que no és vinculant, sinó que atorga un “mandat” a les institucions catalanes per negociar amb Espanya una nova relació. “No s’ha de tancar en fals”, va voler reiterar el president de la Generalitat.

Era la seva manera de respondre a la demanda de “segona oportunitat” que feia Costas al seu discurs, tant o més polític que els que feia Josep Piqué quan presidia el Cercle tot i el seu perfil acadèmic. Costas, en una referència implícita a la independència, va lamentar la “funesta mania” de “voler oblidar tot el que existeix i voler començar de zero”. Costas va mostrar-se especialment preocupat per l’endemà de la consulta, però va voler insistir que el procés sobiranista no és una “invenció dels partits polítics”, sinó un corrent prou important per ser tingut en compte si no es vol “generar frustració”. Mas li va agrair el detall de considerar legítim el camí cap a la consulta i el fet de no emmarcar-lo en una dèria de la classe política.

Una classe política que, en la ruta cap al 9-N, haurà de viure situacions inèdites. El president, avalat pel resultat a les urnes dels partits sobiranistes a les últimes eleccions europees, se sent amb força per reclamar a Rajoy que toleri la consulta encara que no li agradi. Considera que és l’única manera de resoldre la situació sense prendre mal.

Tres hores amb el cap de Baden-Württemberg

Artur Mas es va reunir ahir tres hores amb el president de la regió alemanya de Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, amb qui va firmar un conveni laboral. Durant aquesta reunió, Kretschmann es va interessar per les “conseqüències” de l’endemà de la consulta, segons va explicar el mateix Mas als assistents en les jornades del Cercle d’Economia unes hores més tard. El president va aprofitar la reunió amb la regió alemanya per posar de manifest el pes de la internacionalització en l’economia catalana i per lloar el teixit industrial de Catalunya.

stats