Política 29/07/2014

Més de 20 polítics de les Illes estan empresonats

A.a.
2 min

PalmaLes Illes Balears són la comunitat autònoma amb més polítics condemnats per corrupció a la presó. Al capdavant d’un llistat de més de vint presos a causa d’aquests delictes s’hi ha de col·locar l’exministre i expresident del Govern Balear Jaume Matas i l’expresidenta del Parlament balear i del Consell de Mallorca Maria Antònia Munar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Matas, des d’ahir, i Munar, des de fa un any -hi va entrar el 24 de juliol del 2013-, s’han vist forçats a canviar les institucions on governaven per assumir un nou paper: la de presos per corrupció. I potser amb el que estan vivint no n’hi ha prou i veuen com se’ls sumen noves responsabilitats penals.

Jaume Matas i Maria Antònia Munar van ser durant anys, junts en alguna legislatura, el símbol del poder a les Illes. Avui, uns anys després, les investigacions de la Fiscalia Anticorrupció, dels jutges d’instrucció i dels tribunals que ja han començat a jutjar-los han destapat com governaven i feien política: amb menyspreu per la confiança dels ciutadans i els diners públics que gestionaven. Matas va ser set anys president del Govern Balear, i Munar, dotze anys presidenta del Consell de Mallorca i tres del Parlament balear, fins que la seva imputació la va obligar a dimitir.

Munar té a sobre dues condemnes que sumen 11 anys i mig de presó i busca pactar amb la fiscalia perquè el període no sigui més llarg. Matas té just una pena de 9 mesos, però ara li arriben les causes més greus.

Amb ells completen el llarg llistat de presos l’exconseller de Matas Josep Joan Cardona (16 anys a la presó); l’exvicepresident i extinent d’alcalde de Palma Miquel Nadal; els exconsellers insulars Bartomeu Vicens i Francesc Buils (que també va ser conseller de Govern), i nombrosos ex alts càrrecs, alguns amb penes que superen els cinc anys de presó. Tots ells eren del PP i d’UM.

De fet, els casos de corrupció generalitzada van esborrar del mapa polític el partit de Munar, la UM, que es va veure obligat refundar-se quasi de zero.

stats