CATALUNYA A L'EXTERIOR
Política 03/07/2013

Objectiu: seduir les multinacionals

Puig i Albinyana expliquen el procés català a cambres de comerç estrangeres, directius i diplomàtics

i
Ferran Casas
3 min

BarcelonaLa naviliera italiana Grimaldi va inaugurar dilluns una terminal de 63.000 metres quadrats al port de Barcelona amb una inversió de 20 milions d'euros. S'ha afegit a multinacionals com Nissan, Novartis, Ikea i Clariant -que han reforçat la presència a Catalunya- o a Booking i BTG -que hi aterren malgrat la recessió i el conflicte polític amb l'Estat-. El procés sobiranista no espanta, si més no per ara, el capital estranger que segueix veient aquest racó de la Mediterrània com a ideal per als negocis. El govern del PP explica que l'agenda sobiranista d'Artur Mas -que ha d'entrar en fase de concreció el 2014- empobreix Catalunya i la diplomàcia espanyola no juga a favor de l'acció exterior de la Generalitat, que té un doble objectiu: captar inversions i explicar el procés polític. Durant anys i panys el catalanisme s'ha intentat explicar a Espanya. Ara la mirada és més llarga i la prioritat és fer-ho a fora. I a fora també significa als estrangers que ja inverteixen a Catalunya. Aquest era l'objectiu del primer acte de contingut estrictament econòmic organitzat per Diplocat, l'ens de diplomàcia pública del Govern i les principals institucions i entitats del país.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la seu barcelonina de la cambra de comerç d'Àustria, un dels estats mitjans de la UE en els quals Catalunya s'emmiralla i amb els quals busca teixir complicitats [dilluns Artur Mas ja va tenir interès a protagonitzar la benvinguda a Croàcia a la UE per part de les institucions comunitàries a Barcelona], s'hi van reunir ahir al vespre una cinquantena de persones. Eren representants de les cambres d'Alemanya, del Regne Unit, Itàlia, els Països Baixos, Suècia i la Xina, a més de directius de multinacionals instal·lades a Catalunya i agregats comercials d'alguns consolats. Ho van fer per escoltar el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig; el secretari d'Exteriors, Roger Albinyana, i el secretari general de Diplocat, Albert Royo. Els seus discursos i el debat posterior amb els representants estrangers van girar al voltant d'un tema: el procés cap a l'estat propi que va mostrar la ciutadania la passada Diada, que es va ratificar a les urnes el 25-N i que presideix la legislatura. Actes sectorials com aquest, de fort contingut polític, seran habituals a partir d'ara.

L'objectiu era esvair pors i explicar les potencialitats d'una Catalunya independent. També hi va intervenir el professor d'economia de la UPF Jaume Ventura, que va explicar els escenaris del nou estat, des de l'entrada a la UE amb tots els ets i uts fins a quedar-ne fora. En aquest cas seria factible, segons ell, que Catalunya hi signés un tractat de lliure comerç com el d'Islàndia, Noruega i Suïssa, i que no requereix acord unànime dels estats de la Unió. Així s'allunyaria el fantasma de l'aïllament en cas de boicot espanyol.

Espanya no ho està posant gens fàcil a Mas per explicar-se davant mandataris internacionals. Va viatjar a Rússia al novembre i el va rebre el president de la petroliera Lukoil, però cap polític de pes. I fa setmanes, a París, el ministre de Defensa va cancel·lar-li un sopar a última hora. Divendres Mas marxa al Brasil. Els objectius també són polítics, però no té en agenda cap ministre. Es conformarà amb governadors, alcaldes i empresaris. "Les ambaixades espanyoles els truquen i pressionen per evitar que ens rebin", deia Albinyana al maig en una entrevista a l'ARA. Res a veure amb el que es trobarà el seu soci Josep A. Duran i Lleida, que avui marxa a la Xina. Esclar que ell -que no preveu explicar el procés català- hi va com a president de la comissió d'exteriors del Congrés de Diputats espanyol.

stats