CONVENCIÓ POPULAR
Política 29/11/2014

El PP s’aferra a l’economia per dissuadir el sobiranisme

Rebutja “provocacions” com el 9-N i seguirà finançant Catalunya

Laia Vicens
3 min

BarcelonaEl desembarcament de dirigents populars a Catalunya aquest cap de setmana no tindrà traducció en cap proposta política del govern espanyol. Més aviat tot el contrari. Així es desprèn de les intervencions d’ahir dels líders populars de visita al país, segons va dir Rajoy, per “explicar-se millor”. Ahir van mostrar-se convençuts i orgullosos de la seva estratègia per entomar el procés independentista i van erigir-se com l’única garantia financera del govern d’Artur Mas, a qui van retreure “carències” i immobilisme. El full de ruta de Mas no ha fet variar ni un mil·límetre els plans a la seu del carrer Génova de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La visita d’avui de Mariano Rajoy, que fa sis mesos que no trepitja Catalunya, no portarà associat cap canvi en el discurs dels populars, més enllà d’una voluntat d’intensificar la presència en tots els racons de Catalunya per fer arribar el seu missatge sense intermediaris. Durant els últims dies, els conservadors ja han estat avisant que no s’esperi un canvi en el discurs de Rajoy. Avui té previst defensar que ha sigut gràcies al “compromís” del govern del PP amb Catalunya que la Generalitat ha pogut fer front al pagament de proveïdors i serveis públics i farà una nova apel·lació al diàleg sempre que no entri en qüestió ni la unitat d’Espanya ni la sobirania espanyola. Amb càrrega contra Mas, a qui els populars acusen d’haver abandonat la governabilitat. És el discurs que ahir després del consell de ministres va remarcar la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.

Tres anys de propostes

La número dos de l’executiu central va afirmar que “encara sort” que Madrid s’ha ocupat de les “carències” de Mas, a qui ha acusat “d’oblidar-se de governar”. “Ja ens agradaria que alguns donessin solucions al marasme financer en què està Catalunya”, va dir. Santamaría va insistir que des de la Moncloa fa tres anys que fan “propostes en positiu” per a Catalunya, i ho va contraposar al que consideren una irresponsabilitat de Mas.

Aquesta mateixa idea també la va ressaltar la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ahir en l’obertura de les jornades sobre bon govern local a Barcelona. El PP, va dir, no caurà en “provocacions” ni “renunciarà” als compromisos adquirits amb els catalans. És a dir, el pagament de proveïdors, els sous dels funcionaris i les pensions, que, diuen, una Catalunya independent no podria afrontar. El motiu econòmic va centrar bona part del discurs de Cospedal, que també es va dedicar a insuflar ànims a les bases del PP a Catalunya en un discurs d’alta intensitat interna. Ànims i orgull a la militància popular catalana, a qui va qualificar com “el cor” del PP a nivell estatal. Els va animar a seguir defensant amb fermesa la unitat d’Espanya en un entorn, diu, hostil. Orgull, va afirmar, dels que volen ser “independents de l’exclusió, la discriminació, la uniformitat i el pensament únic que imposen els separatistes”.

El vicesecretari general d’estudis del PP, Esteban González Pons, també va esgrimir el motiu econòmic per argumentar la unitat d’Espanya. Segons va preveure, en un escenari d’independència, “sortiria al dia següent de la UE i de l’euro, s’hauria d’inventar una moneda pròpia i faria inviable la seva recuperació econòmica en segles”.Qui també va ser ahir a Barcelona va ser el matrimoni Aznar-Botella. L’expresident del govern espanyol, José María Aznar, va participar en una trobada d’empresaris espanyols i brasilers, des d’on va acusar el “nacionalisme radical” de ser la “pitjor crisi”. “De les crisis econòmiques se’n pot sortir, però són pitjors les polítiques”, va alertar Aznar, que va carregar durament contra l’“error polític i greu deslleialtat” que suposa, a criteri seu, el procés polític català. Perquè per ell, l’independentisme “posa en perill les bases fonamentals de la convivència”. No es va estalviar tampoc un dard dedicat implícitament als “populistes” de Podem: “Quan els objectius d’un país són el nacionalisme o la lluita de classes, el fracàs està servit”.

L’alcaldessa de Madrid, Ana Botella, va lamentar que els catalans “visquin una falsificació de la història” i formin part d’una “societat tancada i on l’exclusió és la norma”. Tot plegat per emplaçar els populars a “rebel·lar-se contra la mentida” i liquidar el sobiranisme per “ajudar la majoria no nacionalista” que, diu, hi ha a Catalunya.

stats