TRIBUNALS
Política 07/01/2013

El cas Pallerols porta a judici exdirigents d'Unió

L'Audiència de Barcelona comença a jutjar avui el cas Pallerols, que fa seure al banc dels acusats exdirigents i militants d'Unió. La fiscalia demana penes d'entre 7 i 11 anys de presó per als sis acusats.

Laura Díaz-roig
2 min
L'exconseller d'Unió Ignasi Farreres, en primer terme, en un altre judici en què va quedar absolt.

BARCELONAQuasi vint anys després dels fets, l'anomenat cas Pallerols farà seure a partir d'avui al banc dels acusats tres exdirigents d'Unió, dos militants de la formació política i un col·laborador per un presumpte finançament irregular del partit -als anys 90- amb fons de la conselleria de Treball, dirigida llavors pel democratacristià Ignasi Farreres, destinats a cursos ocupacionals. Segons la fiscalia, la trama, que arriba a judici després d'una dècada d'investigacions, hauria desviat un 10% dels fons públics percebuts entre l'any 1994 i el 1999 per tres acadèmies d'un dels imputats, Fidel Pallerols -col·laborador ocasional d'Unió-, i la seva dona, María de la Cruz Guerrero, per fer cursos de formació als aturats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vinculació dels acusats amb Unió va generar "una confluència d'interessos": d'una banda, Pallerols i Guerrero volien assegurar i incrementar l'activitat de les seves empreses, i, de l'altra, els acusats Vicenç Gavaldà -que va ser secretari d'organització d'Unió- i Santiago Vallvé -militant- van veure l'oportunitat d'obtenir de les subvencions una via per sufragar despeses del mateix partit i dels seus responsables. Finalment, els acusats Lluís Gavaldà i Dolors Llorens, en aquells anys director i subdirectora general d'Ocupació de la conselleria, respectivament, haurien obtingut "favors econòmics per al partit" a canvi de la seva participació en la trama.

La fiscalia situa a l'epicentre del grup Vicenç Gavaldà, que hauria estat l'encarregat de promoure l'acord i de fer de mitjancer entre els responsables de l'empresa i la direcció general i a qui Pallerols donava totes les explicacions pertinents sobre les subvencions rebudes i les quantitats desviades. "Va ser també receptor directe de quantitats importants", assegura el ministeri públic.

Fins a 595.000 euros desviats

Els diners desviats -que la fiscalia quantifica en uns 595.000 euros- s'haurien utilitzat per comprar mobiliari i material informàtic per a les seus del partit i per pagar a militants que treballaven per a la formació. En altres ocasions, es va disposar de diners en efectiu i no se sap quin destí final van tenir. Pallerols anotava meticulosament les quantitats desviades i el seu destí, per després retre'n compte a Gavaldà.

La fiscalia demana penes d'entre 7 i 11 anys de presó -11 anys per a Vicenç Gavaldà i per a Pallerols, 9 anys i deu mesos per a Lluís Gavaldà, 9 anys per a Llorens, 8 per a Guerrero i 7 per a Vallvé- per suposats delictes de malversació, suborn i falsedat. Demana que els acusats indemnitzin solidàriament la Generalitat amb 595.972 euros més els interessos i que Unió respongui d'una part -197.000 euros- com a responsable civil a títol lucratiu. Un dels testimonis citats és Enric Millo, diputat del PP i llavors dirigent d'UDC a Girona.

Tanmateix, el judici podria ser que no s'arribés a celebrar si les defenses i l'acusació arribessin a un acord de conformitat abans.

stats