Política 24/04/2014

Societat Civil Catalana crida a la mobilització antisobiranista

M.c.
2 min

BarcelonaL’unionisme a Catalunya ja disposa oficialment d’una plataforma civil que pretén actuar d’aglutinadora de la transversalitat espanyolista i antiindependentista a Catalunya. Es tracta de l’autoanomenada Societat Civil Catalana (SCC), que ahir va omplir amb 1.300 persones el Teatre Victòria de Barcelona, on es va fer la presentació oficial del que els impulsors pretenen que sigui el contrapès unionista a l’ara ja consolidada Assemblea Nacional Catalana. L’entitat naixia ahir amb una crida a “mobilitzar” tots els catalans contraris a l’emancipació nacional del país. L’acte va aplegar dirigents i militants del PP, C’s, el PSC i fins i tot de Vox, que se sumaven així a la reclamació d’una “Catalunya oberta en una Espanya de tots”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la presentació en societat, un dels impulsors de SCC, Josep Ramon Bosch, va animar a la mobilització “sense por” contra la independència de Catalunya i a exhibir l’“orgull de sentir-se catalans i espanyols”. Amb aquesta proclama, l’entitat, que assegura que té a les seves files fins i tot membres de CiU, s’erigia en veu de la “majoria de catalans que no són partidaris del procés de ruptura d’Espanya ni de Catalunya”, a qui volen donar “visibilitat”.

Per això, l’entitat assegura que prepara una quinzena d’actes fins al 2015. El principal, que ja havien anunciat, una manifestació l’Onze de Setembre a Tarragona que contraprogramarà la mobilització de l’ANC a Barcelona, que esdevindrà el primer termòmetre comparatiu -i últim, abans de la consulta del 9 de novembre- de la capacitat de mobilització civil del front sobiranista i el front unionista. L’entitat, alineada amb els plantejaments de PP i PSOE, reivindica la Catalunya “democràtica, basada en el respecte a l’estat de dret”, un eufemisme per rebutjar frontalment la consulta del 9 de novembre.

Davant el que va anomenar l’“amenaça secessionista”, i reivindicant-se com a apolítics, el president de l’entitat espanyolista, José Rosiñol, va advertir que vigilaran molt “perquè ningú intenti instrumentalitzar la democràcia o les institucions”.

Si bé va defensar que la seva “no és una reacció a la imposició identitària o als que tracten de trencar Espanya”, sinó un “projecte de futur”, ahir no van plantejar cap alternativa al contenciós polític entre Catalunya i Espanya. Joaquim Coll, historiador i impulsor de l’entitat, va explicitar la intenció de fer que “la consulta sigui innecessària, perquè és estúpid votar si un es tira per la finestra”.

Després dels parlaments de Rosiñol, Bosch, Joaquim Coll i José Domingo, l’auditori va esclatar amb crits en castellà de “ No nos engañan, Catalunya es España ”, una proclama clàssica de l’anticatalanisme. A la fila zero hi havia diversos diputats del PP i Ciutadans al Parlament, el diputat del PSC al Congrés i exdelegat del govern central a Catalunya Joan Rangel i líders de Vox i UPyD.

stats