NOU FINANÇAMENT
Política 18/06/2012

Els alcaldes sobiranistes només avalaran el concert

L'Associació de Municipis per la Independència votarà el dissabte 7 de juliol un posicionament contundent contra qualsevol pacte fiscal descafeïnat. No acceptaran res per sota del concert econòmic.

Roger Tugas
3 min
L'Associació de Municipis per la Independència es va constituir el desembre 
 Del 2011.

BARCELONA.El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, s'ha activat les últimes setmanes en el debat entorn del pacte fiscal per intentar sumar-hi el PSC a costa d'aigualir la proposta que va aprovar la comissió del concert del Parlament amb els vots de CiU, ICV i ERC. Tanmateix, qui li va disputar el lideratge de la formació democristiana, l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, també pressionarà, però en un sentit contrari, per garantir que la demanda que s'aprovi al juliol s'assimili al màxim al model de concert econòmic basc. Ho farà des de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) que ell presideix i que, a més d'alcaldes de CiU, reuneix sobretot els electes d'ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presa de posició serà a Girona el dissabte 7 de juliol en una assemblea general de l'AMI amb la participació oberta a tots els alcaldes dels ajuntaments adherits. No és una data casual, sinó que arribarà pocs dies abans de la votació de la proposta definitiva de pacte fiscal que a la tardor Mariano Rajoy es trobarà sobre la taula de part del Parlament. El text definitiu l'acabarà de debatre i votar la cambra a mitjans o finals de juliol, després del posicionament dels alcaldes sobiranistes i abans de l'aturada estiuenca.

El contingut concret que subscriuran els consistoris de l'AMI encara s'està treballant i l'ultimarà la direcció de l'associació abans de l'assemblea, però la idea bàsica ja és clara, segons Vila d'Abadal: "O hi ha concert econòmic o no donarem suport al pacte fiscal", afirma taxatiu. Els dirigents de l'AMI admeten de manera oberta que principalment busquen pressionar el Govern perquè no cedeixi a la temptació d'eixamplar el consens a costa d'esvair la reivindicació. L'alcaldessa de Santpedor -el Bages-, Laura Vilagrà (ERC), argumenta: "Tenim molta força, molts adherits, toca pressionar". Efectivament, l'AMI ja aglutina gairebé la meitat dels ajuntaments catalans, un percentatge similar de consells comarcals i la diputació de Lleida, gràcies als vots unànimes de suport en els plens locals dels regidors d'ERC, SI i CUP i, en la majoria de casos, de CiU i ICV.

El moviment és, per tant, un toc d'atenció també cap a CDC des del seu propi món local, en què cada cop més electes opten per la via sobiranista i ara pretenen deixar clar que no permetran rebaixes en el finançament. L'AMI no es planteja encara demanar llibertat de vot en el pacte fiscal, però és evident que els diputats tindrien contradiccions si finalment l'acord no compleix les expectatives. Entre altres coses perquè, a més de Vila d'Abadal, dins el grup parlamentari de CiU hi ha diversos alcaldes adherits a l'AMI que pocs dies abans es podrien plantar pel concert, com Pere Regull (de Vilafranca del Penedès, i membre del consell directiu de l'associació), Carles Puigdemont (de Girona, i que va participar en la reunió en què es va apostar per realitzar el posicionament), Albert Batalla, (la Seu d'Urgell -l'Alt Urgell-), Lluís Guinó (Besalú -la Garrotxa-), Montserrat Roura (Riudellots de la Selva) i Maria Dolors Rovirola (Vilademuls -el Pla de l'Estany-). "Hem de pressionar perquè els diputats votin amb consciència", afirma Vilagrà, que subratlla que si donen suport al text de l'AMI sabran el que vol dir.

Un pas cap a la independència

Malgrat tot, per als alcaldes sobiranistes la qüestió del pacte fiscal és només una estació més cap a la independència i són conscients, com va assenyalar Artur Mas a 8TV, que el concert econòmic és pràcticament impossible. "Dins d'Espanya només hi ha el camí del canvi en la Constitució per reconèixer furs", defensa Vila d'Abadal, una opció improbable

que provocaria l'esperat xoc de trens. I, en el debat que alguns volen enterrar entorn d'un hipotètic pla B, l'alcalde de Vic ho té clar: "Si no donen el concert econòmic, més val l'estat propi". Una alternativa fins ara només han defensat ERC i SI.

La Hisenda pròpia unilateral que Mas va posar damunt la taula però que ara ha quedat silenciada en pro del consens seria una altra opció i consistoris de l'AMI han aprovat mocions a favor de la insubmissió fiscal. Reclamen que el Govern faci les accions necessàries per poder pagar els impostos en una Agència Tributària pròpia, però són conscients de les dificultats perquè molts ciutadans seguissin la consigna.

Els ajuntaments sobiranistes, a més de fer de lobi municipalista, tenen més arguments per reclamar un canvi dràstic en el finançament, segons afirmen. "Els ajuntaments som més bel·ligerants que altres administracions perquè som els ho tenim més clar", defensa Vilagrà, que apel·la a les arques buides dels consistoris per reclamar urgència i ambició amb el concert econòmic.

stats