Política 28/03/2013

Una citació que es fa pregar

La infanta no ha declarat mai davant el jutge tot i ser exvocal de l'Instituto Nóos

Laura Díaz-roig
3 min

BarcelonaNi la seva participació com a vocal a l'Instituto Nóos -una entitat sense ànim de lucre que hauria servit a Iñaki Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres per embutxacar-se més de sis milions d'euros-, ni el fet de ser copropietària d'Aizoon, una de les empreses implicades en el desviament de fons, han estat de moment motius suficients perquè la infanta Cristina sigui citada a declarar, almenys, com a testimoni. Encara resulta més estrany si es té en compte que, a més, des que el jutge José Castro va començar a instruir el cas, han declarat com a testimonis més de 200 persones, entre elles secretàries, dones de fer feines i persones amb un coneixement molt tangencial dels fets que s'estan investigant. La filla del rei, però, segueix sent l'únic dels cinc membres de l'antiga junta de Nóos que no està imputat. Sí que ho estan Urdangarin, Torres, Carlos García Revenga i Miguel Tejeiro.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La imputació, a finals de gener, del secretari i persona de confiança de les infantes, Carlos García Revenga, va ser interpretada per molts com un avís a Cristina, però finalment tampoc va suposar ni la seva citació ni la imputació. De fet, tant Revenga com Urdangarin, que van declarar davant del jutge el 23 de febrer, la van desvincular de qualsevol presa de decisió a Nóos i van assegurar que només figurava a l'entitat per "fer un favor". Els nous correus entregats per l'advocat de Torres, Manuel González-Peeters -que està dosificant la informació i lliurant-la per capítols-, posen una mica més contra les cordes la infanta i demostren que, potser, la filla del rei no estava tan al marge de l'activitat de l'Instituto com Urdangarin i Revenga van voler fer creure al jutge. La Fiscalia no ha demanat mai la imputació de Cristina, ni tan sols la seva declaració com a testimoni, i segons fonts pròximes a la Fiscalia tampoc no té intenció de fer-ho. Només Manos Limpias, sindicat d'ultradreta personat com a acusació popular, ho va demanar, primer al jutge i després a l'Audiència de Palma, que ho va denegar. El jutge encara podria imputar la dona d'Urdangarin d'ofici. De fet, segons fonts judicials, s'ho està plantejant molt seriosament i en cap cas no es pot descartar.

Calen indicis raonables

"Només es pot citar algú com a imputat si de la investigació es desprenen elements que permetin, a priori i sempre provisionalment, constatar de manera raonable que aquella persona podria haver participat en un delicte. Imputar és atribuir de manera provisional una conducta delictiva", recorda la penalista Olga Tubau, que explica que, en canvi, se citarà a declarar una persona com a testimoni quan es cregui que pot aportar alguna informació "útil o clarificadora" per al cas.

"Moltes vegades, un imputat posa la seva dona de manera testimonial en una empresa i costa determinar fins a quin punt està implicada en la gestió. Tot i que últimament es fa més, no es tan habitual que se la imputi", diu el catedràtic de dret processal de la Universitat de Barcelona Jordi Nieva, que explica que si la infanta és citada a declarar com a testimoni té un benefici: "Podrà declarar per escrit i no haurà de personar-se als jutjats. Si el jutge la imputa, hi haurà d'anar", diu. Els dos experts aclareixen que si hi va com a testimoni la llei permet no declarar sobre fets que puguin perjudicar algun familiar, en aquest cas el seu marit. Caldrà esperar a veure què fa Castro un cop analitzada la nova tanda de correus de Torres.

stats