DEBAT SOBIRANISTA
Política 27/04/2014

Els liberals avalaran el que decideixi Catalunya

Mas arrenca al congrés internacional de la seva família ideològica un text en suport a la consulta

Roger Mateos
3 min

Barcelona“La Internacional Liberal donarà suport a qualsevol decisió presa pel poble de Catalunya per decidir el seu propi futur”. Els més de 75 partits i entitats de 64 països d’arreu del món que participen en el 59è congrés de la família liberal aquest cap de setmana a Rotterdam van aprovar ahir un text en suport al procés català del dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva declaració -CDC ha mogut fils per incloure-hi una menció explícita al cas català-, els liberals expressen la seva “preocupació per la falta de diàleg real” entre Barcelona i Madrid al voltant d’un “full de ruta negociat sobre el futur de Catalunya”. Afirmen que el “model democràtic” del Regne Unit, on s’ha arribat a un acord per celebrar un referèndum a Escòcia, “ha de ser utilitzat com un exemple positiu en les converses entre els governs de Catalunya i Espanya”. Unes futures converses, afegeixen, “mai han d’implicar la renúncia del dret del poble català a decidir el seu propi futur, sempre que sigui per mitjans democràtics”. A més, la Internacional Liberal creu que la Unió Europea “ha de ser flexible i forta per oferir una alternativa viable als pobles dins la Unió que de manera democràtica volen expressar-se”.

Fins a Rotterdam s’hi va desplaçar divendres a la nit el president de la Generalitat, Artur Mas, que va poder conversar amb diversos primers ministres i dirigents liberals presents al congrés. Mas no amagava la seva satisfacció. “A tot arreu s’entén que la manera civilitzada de resoldre els conflictes és votant”, va dir.

Paral·lelament a Mas, teixint suports al text aprovat, anaven fent les seves gestions els convergents Jordi Xuclà -president de la Fundació Llibertat i Democràcia i vicepresident de la Internacional Liberal-, Marc Guerrero -vicepresident del Partit dels Liberals i Demòcrates Europeus (ALDE)- i Roger Albinyana -secretari d’Exteriors del Govern-, participants en el conclave. Convergència forma part de l’ALDE i, a través de la Fundació Llibertat i Democràcia, també participa indirectament en la Internacional Liberal.

El 2 de desembre, en una visita a Barcelona, el president de la Internacional Liberal, Hans van Baalen, va recomanar al president espanyol, Mariano Rajoy, que permeti la consulta a Catalunya. “És qüestió de democràcia”, va argumentar. Dies abans, l’ALDE havia aprovat també un text en defensa del dret a decidir, tot i que no tan explícitament referit al cas català com l’acordat ara per la Internacional Liberal.

Mentrestant, a Catalunya, el candidat d’Unió a les eleccions europees, Francesc Gambús, apostava en una entrevista a l’ACN perquè Catalunya faci bé les coses en el procés del dret a decidir, per legitimar-se de cara a l’exterior. “No ens ha de fer angúnia que la consulta es dilati o que les eleccions plebiscitàries es dilatin una mica en els terminis que es poden dilatar. L’important és fer les coses ben fetes”, argumentava.

Hores després, des de les Borges Blanques, el candidat de CDC i número 1 de la llista, Ramon Tremosa, puntualitzava que l’alentiment del procés podria generar incertesa econòmica. Segons Tremosa, però, la declaració unilateral d’independència “només es farà si els electors catalans ho voten en unes eleccions en què els partits guanyadors ho porten clarament en el programa”.

“La llei no pot aturar els anhels d’un poble”

Contrarèplica del conseller de la Presidència, Francesc Homs, a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. Després que Santamaría advertís que la llei no pot perdre mai sigui quin sigui el desenllaç del procés català, Homs va afirmar ahir que les lleis no es poden utilitzar com una “llosa per impedir els anhels de tot un poble”. “Si és així. és que són lleis equivocades que s’utilitzen per a un interès particular i concret”, va considerar el portaveu del Govern, que va insistir que si l’Estat “només dóna negatives, al final seran ermes, perquè no es pot aturar la voluntat d’un poble que s’expressa democràticament”.

stats