CANVI DE CICLE
Política 13/07/2013

"Vaig néixer franquista i ara sóc independentista"

Presenten als empresaris de Girona la guia d'una Catalunya independent

Jordi Llorens
3 min
La trobada amb els empresaris gironins de dimecres que van presidir Folch, Cardús  i Rovira per presentar el document Estatuir Catalunya.

GironaUn dels sectors on hi ha més divisió d'opinions davant el procés sobiranista és el de l'empresariat. La patronal Foment del Treball va decidir no assistir a la constitució del Pacte Nacional pel Dret a Decidir i la seva absència li va suposar rebre crítiques, fins i tot d'alguns dels seus membres. No és el cas de Girona, on totes les patronals de la demarcació van assistir dimecres a l'acte d'Estatuir Catalunya a la Cambra de Comerç de Girona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest acte es considera com el primer d'envergadura amb l'empresariat català que fan els autors d'aquest estudi, que analitza els principals eixos d'una eventual Catalunya independent. Representants de més d'una vintena de les principals empreses de la demarcació gironina i de les tres cambres de comerç van acudir a escoltar els arguments que el biòleg Ramon Folch, el sociòleg Salvador Cardús i l'enginyer Sergi Rovira han recollit en un document que defineixen com "un manual o una guia per a la construcció d'un estat".

Francesc Planas, president del Fòrum Carlemany, l'associació empresarial promotora de l'acte, vol deixar ben clar que el fòrum que presideix "no és independentista sinó que està a favor del dret a decidir" i remarca que "no es va tractar d'un acte proindependentista sinó d'una reunió tècnica i informativa per respondre, des de punts de vista tècnics i científics, alguns dels interrogants que es planteja als empresaris davant un escenari plausible". Interrogants com per exemple l'autonomia energètica del nou estat o els sempre temuts boicots. En aquest assumpte, segons ha pogut saber l'ARA, un empresari va voler tranquil·litzar els altres explicant-los que la seva empresa ja n'havia patit un: "Al final tothom acaba comprant el que necessita, no us penseu que de la resta de l'Estat ara us compren per fer-vos cap favor".

Partir de zero

Si la creació d'un nou estat té riscos, també presenta oportunitats, va explicar Cardús. Per això, alguns empresaris van expressar la seva confiança que la constitució d'un nou estat comportaria fer noves lleis i que, partint de zero, el nou escenari permetria fer lleis més d'acord amb les normatives europees. Aquest fet, remarquen, també permetria trencar les inèrcies de les lleis espanyoles, que, segons van dir, estan més pensades per a les grans corporacions que no pas per a la major part del teixit empresarial català. Com a exemple dels diferents punts de vista empresarials entre Espanya i Catalunya es va esmentar el cas de Spanair, que es va deixar enfonsar, mentre que Iberia ha estat salvada deu vegades abocant-hi veritables fortunes.

També es va procurar tranquil·litzar els empresaris davant una possible fuga de jutges, que preocupava alguns assistents. Se'ls va dir que els que ara treballen contra la independència han de saber que no tindran represàlies i que ja hi ha un grup que treballa per restablir ponts de diàleg perquè la relació que es vol tenir amb Espanya en aquest plausible nou escenari ha de ser de caràcter fraternal.

A la trobada no es va sentir cap veu discrepant i l'empresariat va mostrar molt interès. "Estem veient coses que tan sols fa un any eren impossibles de pensar", explica Planas. El president de Pimec i propietari de Cafès Cornellà, Pere Cornellà, va admetre que la seva empresa ja ha fet l'exercici de preveure l'escenari d'un estat català independent: "És evident que sí. Una de les coses que hem de fer sempre els empresaris és projectar-nos al futur i aquesta possibilitat l'hem de preveure, al marge del posicionament personal de cada empresari". Encara n'hi va haver de molt més explícits a l'hora d'explicar el seu parer personal. Un empresari de més de setanta anys va resumir així el camí que ha fet: "Jo vaig néixer franquista i ara sóc independentista".

stats