Política 30/10/2014

La ultradreta es cola al Parlament de la mà del PP

Un esvalotador marxa de l’hemicicle fent la salutació feixista després de ser-ne expulsat

M.c./r.t.
2 min
Miguel Bosch, amb el braç alçat, precedit pel candidat del PP a Tona, Francisco Ribas, en ser expulsats per esvalotadors.

BarcelonaLa situació viscuda ahir al Parlament és inèdita en la història recent de la cambra catalana, que per un moment va fer aflorar una ferma unitat del bloc catalanista: CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP van emetre un comunicat conjunt per condemnar la salutació feixista que va fer un convidat del PP a la tribuna quan ell i un grup d’activistes espanyolistes eren expulsats de la cambra per haver esvalotat i interromput a crits la sessió. Avui la mesa del Parlament es reunirà per analitzar la situació i prendre mesures.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’incident es va produir quan la diputada popular María José García Cuevas enllestia una interpel·lació a la vicepresidenta Joana Ortega sobre la utilització d’espais educatius com a llocs de votació per al 9-N. Un grup de sis persones van començar a aplaudir i a cridar sorollosament fins que la presidenta de la cambra, Núria de Gispert, els va expulsar de la tribuna per haver interromput la sessió. En aquell moment un d’ells, Miguel Bosch, membre de l’entitat espanyolista Movimiento 12 de Octubre, va aixecar el braç fent la salutació feixista mentre proferia crits de “ Viva España! ” Posteriorment, Bosch va negar al seu compte de Twitter que estigués fent cap salutació feixista, i va dir que simplement s’estava acomiadant del Parlament. Però les imatges parlen per si soles.

Els esvalotadors havien sigut convidats a l’hemicicle pel grup popular i pretenien desplegar una pancarta a favor de l’escola bilingüe. Entre ells també hi havia el candidat del PP a Tona (Osona), Francisco Ribas, i la presidenta de Vox a Catalunya, Ariadna Hernández. El PP assegurava ahir que havien sigut convidats com a activistes a favor del castellà a l’escola. El cert, però, és que els seus crits van ser només a favor de la unitat d’Espanya: “ Sois españoles, os guste o no os guste! ” va ser un altre dels crits que van ressonar a l’hemicicle de la cambra abans que fossin expulsats.

Camacho no ho condemna

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, es va negar a condemnar els fets i va denunciar la “hipocresia” de la resta de partits, als quals va acusar de callar quan els populars pateixen escraches o agressions a les seves seus. C’s, en canvi, se’n va desmarcar, però no es van voler sumar a la condemna unitària.

La resta de partits de l’arc parlamentari sí que va respondre llavors de manera coordinada. En un comunicat conjunt van mostrar el seu rebuig i van condemnar “l’exhibició de simbologia feixista”. També van “exigir” al PP una condemna “clara i contundent” dels fets, alhora que van expressar el desig que “no sigui un episodi insignificant” per a la societat i les institucions catalanes. També van instar el govern de la Generalitat i la mesa del Parlament a “prendre les mesures oportunes davant d’aquests fets”.

El primer a reaccionar a dins mateix de l’hemicicle va ser el president d’ERC, Oriol Junqueras, que va recordar que “és un gest que en qualsevol país democràtic, com Alemanya o Itàlia, és delicte”. No es va estar de recordar l’efemèride, ahir, de la fundació de la Falange, el 29 d’octubre del 1933, el preludi d’un dels episodis més foscos i sinistres per al país.

stats